Jak uvařit čočku
-
Jak uvařit čočku
Už jsme naznačili, že vaření čočky není nic komplikovaného. Jde o luštěninu, takže k tomu, abyste ji uvařili, potřebujete jen kastrol a vodu. Nic jiného (tedy samozřejmě ještě zdroj tepla). Čočku můžete vařit i rovnou, bez jakéhokoliv namáčení. Doba varu velkozrnné čočky bez předchozího namočení zabere necelou hodinu.
Během vaření nedolévejte studenou vodu (jen vřelou) a nesolte. Obě věci totiž brání luštěninám, aby dobře změkly. Pokud chcete vařit čočku kratší dobu, večer před vařením ji namočte, tedy dejte do misky s větším množstvím vody. Vodu pak slijte a čočku vařte ve vodě čerstvé.
Jakmile je čočka dostatečně měkká (je potřeba několikrát ochutnat), tak ji přes cedník slijte a je hotovo. Jakmile naznáte, že je čočka měkká, můžete ji ještě ve vodě osolit, aby natáhla sůl rychleji. Pět minut ji nechte stát a pak teprve slijte.
Nejvíce výživných látek získáte z čočky tehdy, když ji předem necháte naklíčit, což znamená, že bude namočená alespoň 24 hodin a že vodu budete během klíčení minimálně po 12 hodinách vyměňovat. K naklíčení se hodí pouze čočka neloupaná. Takže čočku loupanou červenou takto nepoužijete.
Čočku červenou vaříme cca 10 – 15 minut bez předchozího namáčení, drobnou čočku 15 – 20 minut po namáčení přes noc, po naklíčení jen asi 5 minut. A čočku velkozrnnou, tedy klasickou českou, vaříme 20 – 30 minut po celonočním namáčení, po klíčení do 10 minut. Když velkozrnnou čočku namočíme na asi 2 hodiny předem, bude k uvaření potřebovat okolo 40 minut.
Loupaná červená čočka je uvařená velmi rychle. Stačí jí pouze pár minut varu. A nejsnadněji ji použijete tak, že ji přihodíte k vaření celého pokrmu, například do polévky, do omáčky pod maso, do náplně k palačinkám, do lasagní, do základu na paštiku, pomazánku a podobně.
-
Jak uvařit čočku, aby tolik nenadýmala
Čím nás luštěniny nejvíce nadýmají, jsou slupky. Obsahují spoustu vlákniny, a proto s nimi mají naše střeva nejvíce práce. Takže pokud chcete snížit nadýmavý účinek čočky, je potřeba ji zbavit slupek. Jak? Nejlépe pasírováním přes hrubší sítko. Výsledkem je sice nevzhledná kaše, ale k párku se hodí stejně jako čočka nepasírovaná. Když ji tedy dobře ochutíte, viz boxík č. 4.
Další metodou, jak snížit nadýmavost čočky (i když o něco méně účinnou), je výměna vody během vaření. A také namočení čočky alespoň 12 hodin před vařením. Vařte ji pak v čerstvé vodě. A vodu vyměňte i po prvních pěti minutách varu. Čočku pak dejte do nové, ale vroucí vody.
-
Jak uvařit čočku v papiňáku
Čočka se vaří natolik krátce, že papiňák při její přípravě nemá moc velké opodstatnění. Ale pokud opravdu spěcháte, dejte do papiňáku čočku a vodu, ta bude sahat asi dva centimetry nad čočku. Vařte 5 – 7minut, pak odstavte a čočku zkontrolujte.
Červenou čočku do papiňáku nedávejte nikdy, je totiž i během klasického varu hotová za asi deset minut. Drobná čočka se v papiňáku vařit dá, stačí cca 3 – 5 minut varu. Smysl má ale v podstatě jen vaření velkozrnné čočky v papiňáku, tam už úsporu času poznáte.
-
Jak uvařit čočku s párkem
Jde v podstatě o vaření tzv. čočky na kyselo. Čočku běžně uvaříme, jak je popsáno v boxíku 1. Mezitím si v druhém kastrolku připravíme zásmažku, tedy na sádle nebo na másle opražíme mouku, dozlatova (aby ztratila vůni syrové mouky).
Pak zásmažku zalijeme vodou, za stálého míchání přivedeme k varu a necháme alespoň 15 minut provařit. Pokud jsme čočku ještě nesolili, zásmažku hodně osolíme. Pokud jsme čočku solili ke konci varu, sůl přidáme až po smíchání zásmažky s čočkou. K dochucení použijeme ještě pepř a ocet.
Pro čtyři osoby bude stačit zásmažka ze lžíce sádla a dvou zarovnaných lžic hladké mouky. Luštěniny potřebují více tuku. A asi 200 ml vody. Každý má rád čočku jinak zahuštěnou, takže pro další vaření si množství mouky a vody už přizpůsobíte svým potřebám.
Zásmažku pak přimícháte do čočky, ale ne všechnu najednou. Postupně, abyste to s množstvím zásmažky nepřehnali a nebylo v čočce víc mouky než samotné čočky.
K čočce na kyselo s párkem se ještě podává i osmažená cibulka. Tu připravíte buď zvlášť v dalším kastrůlku a dáváte ji nahoru na čočku jako ozdobu, anebo ji osmahnete a na ní pak uděláte zásmažku do čočky. Případně můžete udělat obojí, osmaženou cibulkou totiž v čočce nic nezkazíte.
-
Jak uvařit čočku pro děti
Zcela malým dětem, tedy kojencům, luštěniny příliš nedáváme. Trávení luštěnin je velmi náročné, a tak je do jídelníčku zařadíme až po prvním roce života, kdy už má dítě střeva natolik silná a odolná, že si poradí i s čočkou.
Čočku (vyjma červené loupané) předem namočíme (na alespoň 8 hodin) nebo rovnou necháme naklíčit (cca 24 hodin). Pak ji vaříme v čerstvé vodě, do změknutí. Čočku červenou vaříme cca 10 – 15 minut bez předchozího namáčení, drobnou čočku 15 – 20 minut po namáčení přes noc, po naklíčení jen asi 5 minut.
A čočku velkozrnnou, tedy klasickou českou, vaříme 20 – 30 minut po celonočním namáčení, po klíčení do 10 minut. Když velkozrnnou čočku namočíme na asi 2 hodiny předem, bude k uvaření potřebovat okolo 40 minut.
Abychom dětem usnadnili trávení čočky, můžeme ji po uvaření přepasírovat přes hrubší sítko, abychom odstranili slupky. U červené loupané čočky to dělat nebudeme, té už slupky odstranili před plněním do pytlíků.
Čočku po uvaření mírně osolíme a necháme ji sůl natáhnout. Můžeme přiostřit muškátovým oříškem či květem anebo trošičku pepřem. A octem. Pokud čočku jen přidáváme do dalšího jídla, například do zeleninové polévky, ochutíme tak, jak jsme zvyklí.
-
Jak naklíčit čočku
Čočka je semínko, které je velmi náchylné na mechanické poškození. Proto než dáte čočku klíčit, ji přeberte. A vyberte jen nerozloupnuté, celistvé čočky, u kterých je jistota, že v sobě mají zárodek klíčku a že budou růst, nikoliv zahnívat. Loupaná červená čočka klíčit nebude.
Čočku pak properte a dejte na alespoň 10 hodin do vody nabobtnat. Pak ji přemístěte do nakličovací misky, která je pro klíčení čočky tím nejvhodnějším prostředím. Využít ale můžete i tác, na který nabobtnanou čočku rozprostřeme, překryjeme navlhčeným plátýnkem. Plátýnko budeme pravidelně namáčet, aby čočka nezaschla.
Naklíčení čočky trvá asi dva dny, pokud vám bude stačit semínka jen probudit a nechat narůst malinké klíčky. Když budete chtít klíčky v podobě zárodků kořínků (asi 5 – 10 mm), zabere to 3 – 4 dny. Během nakličování sledujte, jestli všechna semínka jsou živá. Ta, co nejeví známky života, okamžitě odstraňte. Začala by totiž zahnívat a úrodu by vám pokazila. K nakličování použijte běžnou čočku, kterou koupíte v potravinách, ta bio je samozřejmě lepší.
Čočka bude po naklíčení měkká, svěží, chutí bude připomínat čerstvý hrášek. Můžete ji ale i vařit. A v čem vám naklíčená čočka pomůže? Je to luštěnina, takže je zásobou bílkovin, vlákniny, vitaminů, minerálů, ale i stopových prvků. Z minerálů je to fosfor, hořčík a vápník. Kromě toho obsahuje i síru, železo, měď, zinek, draslík, dále sodík, selen a nikl. Z dalších látek je nutno jmenovat ještě enzymy, organické kyseliny a lecitin.
Dostatek těchto látek v těle pomáhá bojovat s problémy cévními, se štítnou žlázou, s kůží i vlasy, ale ženám i s menstruačními potížemi. Umí snižovat hladinu cholesterolu, pomáhá při vyprazdňování, chudokrevnosti či měknutí kostí.
Vařím ji v papiňáku podle výše uvedeného návodu 2 cm vody nad a 6 minut. A bezpečně se rozvaří na sr ....kaši.
Odpovědět