Jak naklíčit vojtěšku
-
Jak naklíčit vojtěšku
Vojtěška je osvědčeným adeptem pro klíčení v nakličovacích miskách. Toto prostředí jí maximálně vyhovuje. Zvládne vám narůst i na vatě, v tomto případě ale budete muset konzumovat jen horní část rostliny, nikoliv celý klíček.
Jak na to? Vojtěšku stačí prostě nasypat do nakličovací misky a pravidelně (alespoň jednou denně, v létě i třikrát) proplachovat. Vojtěška klíčí podobně rychle jako řeřicha, možná o trošinku rychleji, proto ji můžete baštit už za dva dny. To budou teprve semínka s klíčky. Když ji necháte růst 4 – 6 dní, budete mít celé rostlinky s velmi svěží chutí.
A jak je sníst? Třeba nakrájet najemno a nasypat do pomazánky. Nebo s nimi posypat bramborovou kaši. Způsobů je spousta, snažte se ji ale v maximálním množství jíst syrovou, tak zachováte i veškeré enzymy, kterých je ve vojtěšce spousta.
Vojtěška extrémně výživnou pícninou. Už po tisíciletí s ní lidé žijí a využívají její účinky. V některých zemích se jí říká matka všech medikamentů. Obsahuje velké množství fosforu, a proto semínka v noci v luscích mírně svítí. I proto se jí v některých oblastech říká lucerna nebo lucerka.
Vojtěška snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje kornatění, reguluje hladinu cukru, pomáhá močové soustavě, zlepšuje krevní oběh. Je zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, železa, zinku, mědi, draslíku, křemíku a fluoru. Tělu dodá i flavonoidy, vitamin A i betakaroten, vitaminy B2, B12, C a K. Též je zdrojem látek, které ulehčují vstřebávání bílkovin.
Zatím žádné komentáře