Jak naklíčit hrách
-
Jak naklíčit hrách
Nakličování hrachu je stejné jako u ostatních luštěnin, tedy snadné a rychlé. Kdysi se u nás konzumoval ve velkém a říkalo se mu pučálka. Nejlépe naklíčí hrách zelený. Stačí ho přebrat od poškozených kuliček a namočit na alespoň 12 hodin do vody, aby natáhl vlhkost.
Potom můžeme hrách přemístit na nakličovací misky, kde ho budeme dvakrát denně prolévat studenou vodou. Naklíčí nám však i na tácu nebo v misce, když na něj budeme pokládat namočenou utěrku. V nižší vrstvě naklíčí i třeba v zavařovací sklenici. Tady ho ale musíte také pravidelně proplachovat, v takto uzavřeném prostředí totiž velmi rád zplesniví.
Hrách zvládne naklíčit za 2 – 5 dní, v závislosti na teplotě a velikosti klíčků, kterou požadujete. Obsahuje mnoho bílkovin nukleové kyseliny, mnoho vitamínu C, provitaminu A, železa a vitaminů řady B. Třeba B1 – thiamin, B2 – riboflavin a B3 – niacin. Z minerálů obsahuje fosfor, vápník a měď.
Všechny organické látky se během klíčení přeměňují do stravitelnější formy. Ale i tak se citlivější osobám vyplatí hrách před konzumací oloupat. Je to snadné, slupka jde dolů skoro sama, některá semínka najdete po naklíčení již bez slupek.
Pokud chcete klíčky větší a šťavnatější, nakličujte hrách v temnu a pod závažím. Ale pravidelně proplachujte pod tekoucí chladnou vodou. Když necháte klíčky narůst dostatečně velké, ani nebude potřeba hrách loupat, slupky už z něj budou pryč. Pak je jen necháte vyplavat, když úrodu zalijete vodou. Slupky posbíráte, vodu slijete a úrodu uložíte v lednici do uzavíratelné nádoby, může být i mikrotenový sáček.
Zatím žádné komentáře