Jak naklíčit proso
-
Jak naklíčit proso
Proso neboli jáhly (když ho vyloupeme) jsou tradiční potravinou pěstovanou a používanou na našem území. Jáhlové kaše byly základem stravy běžných obyvatel, ale i šlechty. Bylo u nás oblíbenější a využívanější než ovesné vločky. Proso je z u nás pěstovaných obilovin i pseudo obilovin tím nejbohatším zdrojem minerálních látek.
Naklíčení prosa mu pak dává ještě větší sílu a užitek pro organismus. A přitom je nakličování prosa velmi snadné. Stačí jej přes noc namočit do misky s vodou, pak vodu pravidelně dvakrát vyměňovat a do tří dnů je hotovo.
Nabobtnané proso také můžeme nechat naklíčit v nakličovacích miskách (a ani ho před klíčením nemusíme nejdříve namáčet, nakličovací misky to zvládnou dokonale). Takže proso jen nasypeme do nakličovací misky a dvakrát denně prolejeme čistou vodou.
Případně může proso klíčit i na tácu, kam rozprostřeme nabobtnaná semínka a překryjeme je několika vrstvami mokré utěrky. Tu alespoň jednou denně namáčíme. Naklíčené je proso je chuťově výraznější než vařené jáhly. Ale je měkké a dobře poživatelné i v syrovém stavu.
Proso je nejbohatším zdrojem minerálů, to už jsme zmínili. Ukrývá se v něm spousta fluoru, síry, fosforu, železa, hořčíku, draslíku, zinku. Je tu však i kyselina křemičitá. Pak je v něm i hodně leucinu, isoleucinu, fenylalaninu, valinu, spousta nenasycených mastných kyselin. Proso se doporučuje při chudokrevnosti, rekonvalescenci, vyčerpanosti a na pročištění organismu.
Zatím žádné komentáře