Jak naklíčit fazole adzuki
-
Jak naklíčit fazole adzuki
Fazole adzuki, někdy označované i jako červená sója, jsou dalším druhem fazolí, které můžeme jíst syrové – stejně jako mungo. Jde tedy v podstatě o hrách. A také svou chutí hrách připomínají. Tvarem vypadají jako fazole, proto zvítězilo toto označení. Nakličování je snadné, stačí je přebrat a namočit na alespoň 12 hodin do vody, aby natáhly vlhkost.
Potom můžeme adzuki přemístit na nakličovací misky, kde je budeme dvakrát denně prolévat studenou vodou. Naklíčí nám však i na tácu nebo v misce, když na ně budeme pokládat namočenou utěrku. V nižší vrstvě naklíčí i třeba v zavařovací sklenici. Tady je ale musíte také pravidelně proplachovat, v takto uzavřeném prostředí totiž velmi rády zplesnivějí.
Adzuki zvládne naklíčit za 4 – 5 dní, někdy i méně – v závislosti na teplotě a velikosti klíčků, kterou požadujete. Obsahují mnoho bílkovin (až 25 %), lyzin, téměř všechny esenciální kyseliny, vitamíny B1, B2 a niacin. Z minerálů to jsou pak hořčík, fosfor, draslík, železo, vápník.
Všechny organické látky se během klíčení přeměňují do stravitelnější formy. Ale i tak se citlivější osobám vyplatí adzuki před konzumací oloupat. Je to snadné, slupka jde dolů skoro sama, některá semínka najdete po naklíčení již bez slupek.
Pokud chcete klíčky větší a šťavnatější, nakličujte adzuki pod závažím a ve tmě. Ale pravidelně proplachujte pod tekoucí chladnou vodou. Když necháte klíčky narůst dostatečně velké, ani nebude potřeba adzuki loupat, slupky už z nich budou pryč. Pak je jen necháte vyplavat, když úrodu zalijete vodou. Slupky posbíráte, vodu slijete a úrodu uložíte v lednici do uzavíratelné nádoby, může být i mikrotenový sáček.
Zatím žádné komentáře