Jak připravit avokádo
-
Jak připravit avokádo
Příprava avokáda není nijak náročnou záležitostí. Důležité je vědět, že je potřeba avokádo omýt, rozkrojit napůl (opatrně, uprostřed je velká a tuhá pecka, tu nepřekrojíte. Takže okolo ní nožem jen jakoby obkroužíte). Jakmile avokádo rozpůlíte, vyndáte pecku. A pak buď lžící vydlabete dužninu ze slupky, nebo slupku oloupete. Při loupání slupky na ní však zůstává část dužniny. Vyškrábnutím lžící naopak vytěžíte maximum.
A další příprava avokáda závisí na receptu. Avokádo samo o sobě není nijak výrazné chuti, navíc díky své tučnosti může být bez ochucení dokonce i chuťově nepříjemné. Proto ho nejčastěji připravujeme ve formě pomazánky, do sushi, na polévku, omáčku, dezert, prostě jakkoliv, kde ho můžeme dost ochutit.
Snadná a rychlá pomazánka z avokáda
Avokádo zbavíme slupky a pecky, pak jej rozmačkáme vidličkou, osolíme, opepříme a máme hotovo. Výsledná pomazánka je lahodné, jakoby vajíčkové chuti (připomíná míchaná vejce). Do pomazánky ale můžete přidat, cokoliv máte rádi a netluče se s chutí avokáda. Tedy cokoliv, co byste přidali i k vajíčkové pomazánce.
Grilované avokádo
Avokádo se griluje velmi snadno. Stačí na to asi pět minut. A prostě ho jen rozpůlené, oloupané a bez pecky položíte na rozpálený gril. Pak ho z grilu sundáte, položíte třeba na chléb s žervé sýrem, osolíte, opepříte. A můžete přidat i citronovou šťávu, pokud máte rádi kyselejší kombinace.
Polévka z avokáda (polévka guacamole)
Na polévku z avokáda potřebujete:
- 2 zralá avokáda,
- lžíci másla
- 1 pórek,
- sůl, pepř a lžičku římského kmínu, případně chilli
- 2 stroužky česneku,
- 750 ml zeleninového vývaru,
- 1 limetku,
- 2 lžíce smetany,
- čerstvý koriandr nebo petrželku nebo mátu
Základem avokádové polévky je lahodný pórek, který nakrájíme na kolečka a opečeme na másle. Opékáme doměkka, ale lze až do světle hněda. Ovšem pomalu, nepřipálit. Ke konci smažení pórku přidejte nasekaný česnek a římský kmín, nechte je dostatečně prohřát, aby se rozvoněly. Pak zalijte vývarem, přidejte na kousky nakrájené avokádo a trochu limetkové šťávy. Díky ní avokádo zůstane svěže zelené. Povařte asi pět minut a pak rozmixujte dohladka. Není potřeba ničím zahušťovat. Do vyhládlejší polévky vmíchejte smetanu a pepř. Při podávání pak posypejte koriandrem, petrželkou nebo mátou. Můžete ještě přikyselit další limetkovou šťávou.
Avokádový dip
Vyrobit dip z avokáda je také snadné. Díky tomu, že je avokádo dost tučné, není potřeba k němu přidávat nic jiného než koření a něco k naředění. Výborně se k tomu hodí například pomerančová šťáva. Na dvě avokáda bude stačit šťáva z jednoho pomeranče.
Avokádo omyjte, rozpulte, vyndejte pecku. A lžící vyškrábněte do mixeru. Přidejte pomerančovou šťávu, sůl, pepř, případně chilli, pokud máte rádi pálivé variace. Rozmixujte a je hotovo.
Avokádo jako doplněk
Avokádo se k mnoha jídlům hodí jako doplněk, kdy jej nijak neupravujete, jen nakrájíte na malé kousky nebo plátky. Takto se avokádo dává do sushi, do salátů, k mořským plodům, prostě kamkoliv, kam potřebujete přidat hladivou a nenáročnou chuť avokáda.
Avokádo jako čokoládová pěna
Ano, i na sladko můžete avokádo připravit. K tomu je potřeba:
- 2 zralá avokáda,
- šťávu z 1 pomeranče,
- 4 lžíce sirupu (javorový, agávový, med)
- 4 lžíce holandského kakaa
Postup je snadný: do mixéru dáte dužninu avokáda, pomerančovou šťávu, sirup, kakao a vše rozmixujete. Pokud by vám v pěně vadila avokádová vůně, přidejte ještě kakao a pomerančovou šťávu. Dejte vychladit a je hotovo.
-
Jak poznat zralé avokádo
Zralé avokádo se dá snadno poznat už v obchodě, Ale není potřeba pátrat v regálech po tom nejzralejším. Najděte spíše to nejméně poškozené, bez otlučení a otlaků. Avokádo vám pak totiž spolehlivě dozraje doma. Jen je potřeba jej kupovat tak tři dny až týden dopředu.
Zralé avokádo poznáte podle jeho vzhledu, pohmatem, podle stopky. Zralé avokádo je poměrně měkké (ale ne kašovité). Když jej chytnete do dlaně, prsty ho můžete jemně zmáčknout. Pokud klade jen minimální odpor, je zralé.
U nás se prodávají dvě různá avokáda, jedno je ve stádiu zralosti téměř černé, to druhé je jasně zelené. Avokádo černé má slupky tvrdou, zelené avokádo naopak měkkou. Vždy však musí být bez fleků, propadnutých skvrn, prostě bez jakéhokoliv poškození.
Pokud je avokádo našedlé, nekupujte ho, nebylo správně skladované a nebude ani dobře chutnat. Posledním znakem zralosti avokáda, který je patrný navenek) je stopka. Ze zralého avokáda ji totiž snadno sloupnete. Dřív ne.
Jakmile avokádo rozkrojíte, také stupeň zralosti spolehlivě poznáte. Zralé avokádo má žlutozelenou dužninu, která má máslovou konzistenci. Lze ji snadno rozmačkat vidličkou.
-
Jak připravit avokádo na sushi
Příprava avokáda na sushi tkví pouze v jeho omytí, rozpůlení, vyndání pecky a odstranění slupky. A pak už jen zbývá avokádo nakrájet tak, aby se vám do sushi ruliček dobře balilo. Mohou to být hranolky, pásky, nudličky i kostičky, vždy podle aktuální potřeby. Avokádo můžete zakápnout citronem nebo limetkou, aby nehnědlo.
-
Recept na guacamole
Guacamole, čili avokádová salsa, je aztécký pokrm z avokáda. Používá se jako pomazánka, ale i jako přísada k dalším jídlům. Někdo ho vaří i ve formě polévky. Podob guacamole je nespočet. Ta základní je jen rozmačkané avokádo s chilli, rajčetem, mořskou solí a citronovou šťávou.
Regionální varianty receptů pak zahrnují třeba ještě cibuli, česnek, pepř, jogurt, smetanu, majonézu, koriandr či bazalku. Takže jde vždy o to, co vám k avokádu chutná. A to tam můžete přidat. Nevynechávejte však citron, působí proti oxidaci a hnědnutí avokáda.
Recept na polévku z avokáda, které se často říká také guacamole polévka, nejdete v boxíku č. 1.
-
Jak zasadit avokádo
Zasadit avokádo je opravdu snadné. Stačí mít jen květník, o průměru okolo 9 centimetrů. Pak drenáž, výsevní substrát (zeminu) a pecku z avokáda, dokonale omytou od dužniny.
Na dno květníku dejte drenáž z malých kamínků anebo keramzit. Avokádové kořeny totiž nesmějí stát ve vodě. Na drenáž dejte zeminu a do ní zasaďte pecku. Musí být v hlíně ale jen z jedné třetiny, dvě třetiny ponechte nad zeminou. Substrát pak přimáčkněte a dobře prolijte. Pokud zemina ještě sedne, doplňte ji. Pravidelně zalívejte menšími dávkami, řiďte se vlhkostí substrátu.
Avokádovou pecku můžete ještě před zasazením do zeminy nechat naklíčit. V tom případě opět očistěte pecku od dužniny a napíchněte ji po stranách šídlem do hloubky asi dvou až tří milimetrů. Udělejte tři nebo čtyři dírky po obvodu a všechny ve stejné výšce.
Do dírek pak zasunete špejle a pecku se špejlemi posadíte na sklenici s vodou. Vodu je potřeba stále udržovat v takové výšce, aby dosahovala jen na spodní, tedy plochou stranu pecky. Po několika týdnech, kdy už narostou kořeny i výhon, můžete pecku zasadit do zeminy, opět jen do jedné třetiny její celkové výšky. Opět je potřeba dát na dno drenáž, pak teprve zeminu.
-
Jak pěstovat avokádo
Pěstování avokáda vyžaduje pravidelnou ale ne příliš vydatnou zálivku, pravidelné přesazování do většího květníku, dostatečné hnojení a také časté zaštipování. Tím vedete avokádo k tvorbě hustší, a tím i pěknější korunky. Stromeček avokáda si tvarujete podle vlastních dekoračních potřeb.
Avokádo u nás může být přes léto venku, ale vzhledem k možným chorobám a škůdcům je lepší ponechat ho celý rok v interiéru. Důležité je, aby mladé rostliny nebyly na přímém slunci, a to ani za oknem. A také aby měly pořád vlhký, ovšem ne promáčený substrát.
Když avokádu opadávají listy, může být buď přelité a začaly mu zahnívat kořeny. Anebo naopak přeschlé. Pokud jen přeschlo, tak jej důkladně zalijte, ostříhejte a je to. Avokádo brzy zase obrazí a poroste dál.
Horší je to s dlouhodobým přelitím a zahníváním kořenů. Můžete avokádo v tomto případě vyndat ze zeminy, opláchnout kořeny v kýblu s vodou, ostříhat ty, které jsou už nemocné. A pak zasadit do čerstvého substrátu. Ten pak samozřejmě prolít, ale nenechávat stát vodu v misce pod květníkem déle než hodinu. Zda se podaří takové avokádo zachránit, není vůbec jisté. Ale za pokus to jistě stojí, zejména pokud jde už o víceletý stromek.
Zatím žádné komentáře