Jakým dřevem topit → V krbu topte bukem, nejlepší výhřevnost má…
- Nejvhodnějším dřevem pro topení je dub, buk nebo akát
- Větve menších průměrů je možné v lese sbírat zcela zdarma
- Vlhkost topného dříví by neměla převyšovat 20 %
-
Nejlepší dřevo na topení
Základními parametry palivového dřeva jsou tvrdost a výhřevnost na 1 prm. Naopak výhřevnost na 1 kg dřeva není určující, neboť je u všech druhů dřeva přibližně stejná.
Zkratkou prm se označuje prostorový metr – krychle o délce všech stran 1 metr, jež je zaplněna dřevem. Při nákupu dřeva se můžete setkat se zkratkou 1 prmr (prostorový metr rovnaný, někdy označovaný také jako skládaný), kdy je dřevo vyrovnané co nejefektivněji.
Při nákupu dřeva si jednotky dobře všimněte, neboť 1 prmr znamená více dřeva než 1 prm, a tak je jeho cena vyšší.
-
Tvrdá vs měkká dřeva
Obecně platí, že tvrdá dřeva hoří déle a mají vyšší celkovou výhřevnost, zároveň jsou ale dražší a déle trvá, než se rozžhaví.
Zato měkká dřeva chytnou mnohem rychleji a jsou tak vhodná pro zakládání ohně, nevýhodou je nutnost častějšího přikládání.
Ideální volbou tak je kombinace měkkého dřeva na rozdělání ohně a následné používání tvrdého dřeva na dlouhodobější výtop.
-
Dub, buk nebo borovice?
Nejvhodnější pro dlouhodobější vytápění je dub, buk, habr či akát. Jedná se o tvrdá dřeva s velmi dobrou výhřevností, ale také vyšší cenou. Tato dřeva jsou vhodná také do krbů a kamen, neboť oproti jehličnanům při spalování méně praskají.
Podstatná je vlhkost dřeva, v ideálním případě by neměla přesahovat 20 %, což znamená v praxi dvouleté vysychání. Správně proschlé dřevo by mělo mít prasklinky a při praštění dvou polínek o sebe by mělo výrazně zaznít. Zkusit můžete trik s igelitovým sáčkem – jedno poleno do něj schovejte a odneste do vyhřáté místnosti. Pokud se sáček orosí, dřevo ještě není dostatečně vyschlé.
-
Cena dřeva?
Ceny jsou uváděny pro obvyklou délku polen 25 – 45 cm.
Orientační cena palivového dřeva za 1 prmr Měkké: smrk, modřín, borovice 1 100–1 700 Kč Tvrdé: dub, buk, javor, jasan 1 300–2 000 Kč
Akát nedoporučuji, zbyde z něj značné množství popela. Ato jsem jej měl naskládaný a sušený 4 roky.
Odpovědět