Jak dlouho vařit vajíčka
-
Je vejce zdravé a co obsahuje?
Když opomineme jiné živočišné druhy, budou pro nás a naše potřeby vaření nejdůležitější vejce ptáků. Každé takové vajíčko má skořápku, bílek a žloutek. Skořápka je vlastně vápenitý obal vejce, který chrání jeho obsah. Jak samotný název „bílek“ napovídá, obsahuje bílkoviny, ale také 90 % vody. A v neposlední řadě je tu žloutek, který je opět tvořen vodou, ale jen z poloviny. Zbytek obsahu tvoří různé živiny: tuky, bílkoviny, vitamíny (A, D, E, B1, B2, B3, B6), aminokyseliny a minerální látky (například jód, železo, draslík, vápník, zinek, fosfor nebo síru).
Říkávalo se, že vejce je kalorické, obsahuje cholesterol a dokonce proběhlo i varování před přílišnou konzumací. Cholesterol sám o sobě časovaná bomba je, ale ne v podobě vajec. Vědci z USA totiž zjistili, že obavy jsou mylné. Po snědení se totiž do organismu dostane pouze přiměřené množství cholesterolu a to, co není potřebně, se zase vyloučí. Pravda dokonce není ani to, že způsobuje kardiovaskulární choroby. Naopak. Díky komplexu vitamínů a hlavně obsahu cholinu vejce dokonce toto riziko napomáhá snižovat. Takže lze jen dodat, že například 4 vejce týdně organismu neuškodí, spíše naopak.
-
Druhy vajec
Jako vejce vejci v tomhle případě neplatí. Na českém trhu je k sehnání několik druhů vajíček, na kterých si můžeme pochutnat. Kromě těch nejoblíbenějších, které známe všichni, tedy ta slepičí, se můžeme setkat ještě s jinými druhy:
Slepičí vejce
jsou různě zbarvená a patří v naší kuchyni mezi nejběžnější, ta nejvíce komzumovaná a nejlépe dostupná. Mají několik váhových kategorií
S – malá (do 53 g)
M – střední (53-63 g)
L – velká, (63-73 g)
XL – velmi velká, (nad 73 g)Husí vejce
je asi 5x větší než slepičí a křídově bílé. Používá se jako netradiční surovina, třeba do buchet – krásně těsto zvláční. Vejce jsou tučnější, než slepičí a je potřeba je i vařit déle (aspoň 15 až 20 minut). Hrozí jinak totiž riziko nakažení salmonelózou. Samotná vařená ale chutnají málokomu.
Kachní vejce
bývají bílá až zelenobílá. Jsou oblíbená hlavně v Číně, ale třeba i v Anglii. I kachní vejce jsou výborná na pečení, mají výraznou chuť a krásně zbarvený žloutek. Oproti těm slepičím a husím jsou ale ještě tučnější. Pokud se je rozhodnete vyzkoušet, i tady je potřeba z důvodu eliminace nákazy delší doba varu (opět aspoň 15 až 20 minut).
Krůtí vejce
krémová, někdy až nahnědlá vajíčka. Chutí jsou podobná těm slepičím, jen jsou až 2x větší. Hodí se také na pečení, ale vetšinou je složité je sehnat (obvykle se prodávají jen ta násadová k dalšímu chovu krůt).
Perliččí vejce
jsou kropenatá bílá, nebo světle hnědá. Vaječná skořápka je silnější, takže se dají skladovat o něco déle. U nás se sice občas dají sehnat, ale spíše výjimečně.
Křepelčí vejce
křepelčí vajíčka jsou miniaturní a roztomile kropenatá. U nás se poslední dobou stávají čím dál více vyhledávanou gastronomickou pochoutkou. Patří totiž mezi úplně nejchutnější drůbeží vejce, a pokud je nechcete vařit zcela na tvrdo, zachovají si svou smetanovou konzistenci a chuť. Dokonce i co do obsahu mohou leccos nabídnout – třeba několikrát vyšší obsah vitamínů. Křepelky navíc mají vyšší tělesnou teplotu, proto netrpí infekcemi, skořápky vajíček jsou pevnější, tudíž odolávají lépe bakteriím.
Pštrosí vejce
mají velmi silnou skořápku a je poměrně těžké ji rozbít. Tímto vejcem nasytíte celou rodinu, jeho obsah má totiž klidně i přes kilo. V průměru stojí 300 až 500 Kč. Pokud se rozhodnete jej uvařit natvrdo, počkáte si déle než hodinu, takže to chce trpělivost. Za ten zážitek a chuť to ale stojí.
-
Kde a jak koupit vejce?
Vejce by se mělo kupovat především tam, kde může být uskladněno v chladícím boxu. Nenechte se ale nalákat na reklamní triky. Velký a barevný obrázek rozesmáté slepičky, ani slogan jako od babičky nemusí mít s realitou moc společného. Pokud nemáte doopravdy babičku z vesnice a zároveň vám záleží nejen na akčních cenách, ale i na tom, jak slepice, jejíž vajíčka právě dáváte do košíku, žije, zaměřte se na číselné označení vajec. Tedy poměrně dlouhý kód, kterým je vejce orazítkováno. Není potřeba nic zběsile luštit, protože o způsobu chovu informuje už první číslo. Trh je ale otázkou nabídky a poptávky, proto 9 z 10 vajec bude z klecového chovu.
Označení vajec
- 3 – slepice v klecích: v tomto případě ani jedna slepice obvykle nemá moc místa, i když podle zákona mají teď už o třetinu větší plochu hrabaniště, slunce nezná
- 2 – vejce z halového chovu: slepice jsou většinou ve velkých halách, často bez oken, takže ani ony nikdy světlo slunce nespatří, ale mohou se aspoň trochu pohybovat (někdy bývají označována jako vejce z chovu na podestýlce)
- 1 – vejce z volného chovu: slepice jsou chovány v objektech, které mají výběhy venku
- 0 – vejce z ekologického chovu: opět se jedná o objekty s výběhy, navíc slepice mají k dispozici nejen trávník i kohouta, ale dostávají i bio krmivo
Dále pak z kódu vyčtete ještě zeměpisné určení (CZ) a nakonec čtyřčíslí, které určuje ještě hospodářství.
I při koupi vajíček se vyplatí dodržovat jednoduché pravidlo: důvěřuj, ale prověřuj. Není nic snadnějšího, než si krabičku s vejci otevřít, než ji vložíte do košíku. Nestane se pak, že budete mít některá rozbitá. Navíc si můžete i zkontrolovat, že slepice opravdu pochází z takového prostředí, které si přejete.
-
Jak poznat čerstvé vejce?
Je takový všeobecně rozšířený mýtus, že čím žlutější je žloutek, tím je vejce lepší. Omyl. Žlutá barva může být uměle „vyrobená“ tak, že prostě chovatel sype slepicím krmivo obohacené o karoten.
Spolehlivějším ukazatelem je jakýsi test čerstvosti vajec. Rozklepněte vajíčko na talířek. Pokud pěkně drží pohromadě, žloutek se neroztéká a je pevný, navíc bílek tvoří okolo něj jakýsi druhý pevný kruh, pak je čerstvé. Takřka bez obav ho můžete použít na cokoliv chcete. Jestli ale žloutek i bílek po rozklepnutí spočívá v jedné rovině, pak si tohle vejce již nějakou dobu „odpočinulo“ v platu. Takové vajíčko se hodí spíše už jen na vaření, nebo do těsta.
Nechcete-li vajíčko rozklepávat, existuje ještě jedna varianta testu čerstvosti vajec. Totiž ponoření do vody. Každé vejce má na svém širším konci vzduchovou bublinu. Když je čerstvé, bublina je docela malá. Jak vajíčko postupně stárne, bublina se zvětšuje. Takže pokud zůstává ležet u dna, je úplně čerstvé, staví-li se na špičku, ale ještě neplave k hladině, je staré asi tak týden. A pokud vám vejce plave na hladině, není čerstvé a jeho doba použitelnosti se chýlí ke konci, pokud už tedy není už zcela pryč.
Jak poznat uvařené vejce od syrového? Jednoduše podle toho, že ho roztočíte. Syrové se bude otáčet pomaleji, než to uvařené.
-
Jak vařit vejce?
Jak vařit vejce klasickým způsobem
Vychytat tu správnou dobu vaření vajec (v našem případě jsou všechna slepičí) je někdy umění. S námi se toho ale bát nemusíte. Pokud nejste experimentální typ a chcete vajíčka vařit úplně standardním způsobem, nechejte je nejlépe ohřát na pokojovou teplotu, cca půl hodiny (pokud na to není čas, připočtěte si ještě minutu vaření navíc). Pak v malém či přiměřeném hrnci nebo kastrůlku přiveďte dostatečné množství vody k varu a plamen pak ztlumte na menší.
Voda se předem nechává vařit právě proto, aby se předešlo případým časovým prodlevám a nepřesnostem, které mohou vzniknout velikostí hrnce, počáteční teplotou vody, nebo samotnou teplotou vajec. Jakmile je totiž voda vroucí, máte pod kontrolou onu potřebnou dobu varu, aby se vám vaječná pochoutka povedla přesně podle vašeho přání.
Jak vařit vejce v mikrovlnce
Pro ty, kdo se nebojí, máme i návod jak uvařit vejce v mikrovlnce. Ale dávejte velký pozor! Pokud vajíčko vložíte jen tak do mikrovlnné trouby, exploduje vám. A uklízet tu následnou spoušť není jistě nic moc příjemného. Doba vaření se narozdíl od vody bude lišit. Jak na to:
Vajíčko můžete vyklepnout do vymazaného hrnečku nebo mističky. Nezapomeňte ale propíchnout žloutek, třeba párátkem. Jinak by se v něm rozpínal vzduch a vajíčko by se rozprsklo. Hrneček zakryjte poklopem, například ubrouskem a vejce vařte minutu na poloviční výkon. Další půlminutu nechte dojít v teple trouby. Vajíčko natvrdo se pak vaří tři minuty.
Druhá varianta je, že vajíčko necháte ve skořápce a dáte jej do hlubší misky. Misku dolijte vodou tak, aby v ní vejce bylo zcela ponořené! Opět na poloviční výkon vařre čtyři minuty, pak vajíčko zchlaďte studenou vodou.
V obou variantách ale doporučujeme používat poklop. V případě nehody totiž zachytí to nejhorší.
-
Jak dlouho vařit vejce naměkko
Nechejte vajíčka ohřát na pokojovou teplotu a mezitím si dejte v hrnci vařit vodu. Když začne vřít, plamen stáhněte. Vložte vajíčka a vařte je přesně pět minut (klidně si nařiďte stopky). Po této době je bílek pevný, ale žloutek zůstává tekutý – vajíčko je zkrátka naměkko. Ihned vajíčka slijte a okamžitě na ně do kastrůlku napusťte studenou vodu z kohoutku, stačí vydržet chladit minutu dvě. Je to dobré k tomu, aby se rychle zchladilo a přestaly se dále srážet vaječné bílkoviny (kdybyste tak neučinili, bude vám čím dál víc tuhnout a nedosáhnete kýženého výsledku). Navíc se pak budou i lépe loupat. Univerzální návod, jak vejce co nejjednodušeji oloupat ale neexistuje. Záleží na konkrétním vejci, ale i vaší šikovnosti.
Takové vajíčko naměkko se pak servíruje ve stojánku spolu se lžičkou, solí a chlebem s máslem nebo křupavými tousty. Pokud se vám zachce změny, právě tahle vejce se hodí jako vejce do skla, jak již bylo zmíněno. Přidává se do nich pak sůl, pepř a bylinky podle chuti.
-
Jak dlouho vařit vejce nahniličko
Opět nechejte v ideálním případě vejce ohřát na pokojovou teplotu, stejně tak nechte vodu přivést k varu.
Vložená vajíčka ale vařte je sedm minut. Po sedmi minutách je bílek tuhý, ale žloutek pořád ještě zůstává vláčný a polotekutý.
Vajíčko nahniličko (nebo taky na hniličku) servírujte ve stojánku, s lžičkou, solí a pečivem.
-
Jak dlouho vařit vejce natvrdo
Počáteční postup je stejný, jako v předchozích dvou případech, tedy vajíčka pokojové teploty vkládáte do vroucí vody. Tentokrát je ale vařte devět minut. Za tuto dobu se totiž stačí provařit jak bílek, tak žloutek. Pokud ale vajíčko necháte vařit ještě dále, bude se jen vysušovat a drobit, proto ho déle netrapte, lepší už to nebude.
Vajíčko natvrdo se dá použít jako obloha chlebíčků, jednohubek, hodí se i na pomazánku, nebo třeba do koprovky.
-
Jak vařit ztracené vejce, pošírované vejce nebo zastřené vejce
Ztracené, pošírované nebo zastřené vejce je vlastně vejce vařené bez skořápky po dobu zhruba stejně dlouhou, jako je vejce nahniličko. Prostě ho vyklepnete do vroucí vody (nebo do hrnečku a z hrnečku opatrně nalijete do horké vody). Někdo dělá uprostřed vodní vír, do vody přidává trochu octa, nebo vyklepnutá vajíčka vkládá do sáčku. Hotové vejce pak vyjměte děravou naběračkou. Pokud potřebujete připravit více kusů, dělejte je postupně.
Ztracené, pošířované či zastřené vejce se dá přidat třeba do polévky, do salátu, nebo ho jednoduše položit na toust.
-
Jak uvařit míchaná vajíčka
Ačkoliv se vám tahle příprava možná bude zdát jako nejjednodušší, nenechte se mýlit. Abyste míchaná vajíčka neměli vysušená jako prašnou cestu, je potřeba dokonalá kontrola teploty. Francouzská míchaná vajíčka tedy v žádném případě nepatří na pánev, ale na vodní lázeň. Na hrnec s horkou vodou se položí miska, která se po zahřátí vytře troškou másla. Vejce vyklepněte do misky, přidejte lžíci vysokoprocentní smetany a našlehávejte. Budou pak nadýchaná. Koření a bylinky se přidávají až nakonec.
-
Jak uvařit volské oko
Připravuje se na rozehřáté pánvi a oleji. Pokud chcete pravidelný, estetický a kulatý tvar, pořiďte si speciální pánvičku, přesně o velikosti rozklepnutého vejce. Vejce na způsob volského oka pražíme, dokud okraje nejsou křupavé a bílek ztuhlý. Pak stáhneme plamen a opatrně přelijeme vejce horkým olejem, aby se dokončila i svrchní strana volského oka. Volské oko můžeme pak přesunout na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku, osolíme a ihned servírujeme.
-
Jak uvařit vaječnou omeletu
Vajíčka vyklepněte do misky a vidličkou našlehejte spolu s pepřem a solí. Na předehřáté pánvičce rozpusťte kousek másla a až začne bublat, vlijte vajíčka. Pak je krouživým pohybem rozlijte po celé ploše pánve. Jakmile je vaječná omeleta skoro tuhá, jen nahoře ještě zbývá trochu syrového vejce, posypte ji sýrem. „Špachtlí“ opatrně uvolněte okraje, zajeďte pod vaječnou omeletu a přehněte ji napůl. Jakmile zezlátne, sesuňte ji zlehka na talíř.
Zatím žádné komentáře