Jak naložit utopence
-
Jak vybrat špekáčky?
Výborné utopence připravíte jedině z kvalitních špekáčků. Při výběru si dávejte pozor na název, neberte nic, co je pojmenováno jako “buřt” nebo třeba “opékáček”. U takového výrobku nejsou povinné normy pro složení špekáčků, proto se dívejte vždy po výrobku s názvem “špekáček”.
Špekáček musí mít minimální obsah masa 40% a maximální obsah tuku 45%. Je u nich navíc zakázáno použití strojně odděleného masa. Dívejte se také na přítomnost škrobu a obsah soli.
Přídatné látky (éčka) smí ve špekáčcích být pouze ty, které jsou schválené. Často zde najdete E250 dusitan sodný nebo E261 glutaman sodný, látku zvýrazňující chuť a vůni.
Špekáčky nevybírejte podle ceny, ale především podle podílu masa, čím víc, tím líp. Pečlivě vždy čtěte etikety se složením.
-
Co budete potřebovat?
Receptů je mnoho, ale vyzkoušejte tento základní recept, množství surovin odpovídá 3 zavařovacím sklenicím.
Nálev
- 20 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- lžička soli
- lžička cukru
- 300 ml octa
- 600 ml vody
Utopenci
- 1 kg špekáčků
- 2 cibule
- plnotučná hořčice
- sladká paprika
- feferonky
-
Jak naložit utopence
Ingredience na nálev smíchejte dohromady a přiveďte k varu. Nechte nálev vařit 5 minut, potom sporák vypněte a nechte směs odležet. Nálev si případně doslaďte dle chuti, někdo má rád kyselejší, někdo sladší nálev.
Oloupejte špekáčky a nakrojte je v půli, aby se daly rozevřít. Vnitřek špekáčků potřete hořčicí a posypejte sladkou paprikou.
Cibule krájejte na kolečka a překrojte je ještě na půl. Půlku kolečka vždy vložte do špekáčku.
Špekáčky skládejte ve vrstvách do sklenice společně se zbytkem nakrájené cibule a feferonkami.
Jakmile máte sklenici naskládanou, zalijte vše vlažným nálevem. Nechte potom vše vychladnout.
-
Jak dlouho nechat utopence uležet
Utopence nechte uležet alespoň 4 dny v lednici, ale nebojte se je nechat i delší dobu, klidně celý týden. Po odležení si je s chutí dejte s chlebem. Utopenci jsou taky výborným vyprošťovákem po propařené noci.
-
Jak dlouho utopenci vydrží
Utopence uchovávejte v chladu nejlépe v lednici. Pokud utopence nesterilizujete (nezavařujete), spotřebujte je co nejdříve. Ideálně do dvou týdnů, ale vydrží v chladnu i měsíc. Pokud je zavaříte, vydrží vám mnohem déle, podobně jako jiné zavařeniny.
Zatím žádné komentáře