Jak uchovat křen
-
Jak uchovat křen v lednici
V lednici je několik způsobů uchování křenu, přičemž všechny mají jedno společné: křen musí být vždy dostatečně vlhký, aby nevyschnul. Takže může být v lahvi nebo v misce s vodou, může být zabalen v několika vrstvách tkaniny a ještě obalen mikrotenovým sáčkem, přičemž je nutné pravidelně kontrolovat, zda tkanina příliš nevyschla.
Je i možnost menší a rovný křen zabalit do několika vrstev tkaniny a položit v lednici dozadu dolů do odtokové drážky. Tam je pravidelně zásobován vodou a v několika vrstvách tkaniny ani nenamrzne. Pokud je křen skladován správně, zvládne v lednici i rok.
Zbytek nastrouhaného křenu je možné přimíchat do hořčice. Anebo k němu přimíchat sůl, ocet a trochu cukru. Výborný je i s přidáním kopru, jablka a mnohé další zeleniny.
-
Jak uchovat křen v mrazáku
Křen se dá úspěšně mrazit. Jen je nutné počítat s tím, že mrazením ztratí část svého řízu. Mrazíme buď celé omyté kořeny, nebo křen nastrouhaný. Ten smícháme s citronovou šťávou, aby nezačal tmavnout. Směsí naplníme nádobky nebo sáčky a dáme zamrazit.
Pokud mrazíme kořeny celé, je nutné je pečlivě omýt kartáčem, nechat oschnout (ne příliš dlouho, někdy raději osušit tkaninou) a pak zabalit po jednom do potravinářské fólie. Jednotlivé kořeny půjdou pak snadno oddělit, i když budou zmrzlé na kost.
-
Jak uchovat křen ve sklepě
Uchovávání křenu ve sklepě se týká situace, kdy máme křen na zahradě a na podzim jej vyrýváme, abychom si ho přichystali k zimní spotřebě. V zimě, pokud mrzne, se totiž nedá do země ke křenu dostat.
Křen v tomto případě rozdělíme na ten, co lze skladovat a na zbytek. Dobře se skladují kořeny, které jsou alespoň 20 cm dlouhé a alespoň 2 – 3 cm silné (v průměru). Kořeny neomýváme, jen je na sucho zbavíme zeminy. A pak je uložíme do vlhkého písku. Lze je dát nastojato, když máme dost vysokou nádobku, ale i naležato, když můžeme využít jen třeba plastovou bedýnku.
Na dno dáme cirka deset centimetrů písku a řádně jej provlhčíme střičkou. Na to pokládáme kořeny křenu a zasypeme další deseticentimetrovou vrstvou písku a pak jej zase navlhčíme. Vrstev můžeme udělat několik, pokud rozměry bedýnky dovolí.
Když dáváme křen nastojato, je nutné dole také mít vrstvu písku a provlhčit ji. Pak dáme další vrstvu písku, cca 5 – 10 cm a do ní budeme kořeny jakoby zapichovat. Nakonec vše důkladně prosypeme pískem a provlhčíme. Vlhkost písku kontrolujeme a během zimy přivlhčujeme, pokud je potřeba.
Takto ošetřený a uskladněný křen vydrží celou zimu až do jara, je stále čerstvý a plný síly svých silic.
-
Jak uchovat křen ve spíži
Pokud nemáme pro křen místo v lednici, můžeme jej dát do seříznuté plastové lahve s vodou. A postavit na podlahu ve spíži, pokud možno na tmavé místo. Vodu je nutné kontrolovat, případně doplňovat.
-
Jak naložit křen
Nakládání křenu má mnoho vyzkoušených způsobů. Ten nejjednodušší je pouze křen s octem, cukrem a solí, samozřejmě s přídavkem vody. Křen nastrouháme na jemném struhadle a co nejdříve zakápneme octem, aby nehnědnul.
Svaříme vodu, ocet a sůl, v poměru vody a octa 1:10. Sůl a ocet dodáme dle chuti – křen stejně budete většinou dávat do jiných pokrmů, kde výslednou chuť ještě doladíme (omáčky, pomazánky, saláty či polévky). Naplníme hotovou směsí skleničky asi 2 – 3 cm pod okraj a zavaříme klasicky na 80 stupňů cca 20 minut. Uchováváme na tmavém místě.
-
Jak usušit křen
Sušený křen lze také dobře využít v kuchyni. Doporučuje se na omáčku, hovězí vývar, jako příloha k vařenému masu, ke zvěřině, samotný nastrouhaný křen se pak hodí k teplým uzeninám, vepřovému ovaru, k přípravě křenové hořčice, do nakládaných okurek a červené řepy.
Křen lze sušit vcelku, jen podélně rozříznutý, menší kořeny dokonce vůbec dělit nemusíme. Další možností je nakrájení na kousky nebo i nastrouhání. Větší kousky lze sušit v sušičce, ale pozor, teplota nesmí přesáhnout 40 stupňů. Nejlépe je křenu venku na stinném, ale teplém místě.
Nemá být poměr vody a octa. 10: 1 ?
Odpovědět