Jak dlouho vařit brokolici
-
Jak dlouho vařit brokolici
Brokolici stačí vařit 10 – 15 minut. 10 minut vaříme růžičky ve vodě, 15 minut je povaříme na páře. Vaření v mikrovlnné troubě závisí na výkonu mikrovlnky. Většinou stačí 3,5 – 4 minuty. Čím déle brokolici vaříme, tím hůře se udržuje v krásně zelené podobě.
Proto mladé a čerstvě sklizené růžičky vaříme ještě kratší dobu. Brokolici z obchodu musíme povařit déle, oněch 10 minut. Ihned po uvaření ji dáme do studené vody, aby neztratila svou typickou sytě zelenou barvu. Brokolici vždy vaříme na „skus“.
-
Jak dlouho vařit brokolici v páře
Brokolice vařená v páře zůstává přirozeně krásně zelená. A je velmi jemná. Na vaření brokolice v páře není nutné mít žádná speciální udělátka. Stačí brokolici postavit jejími stonky na dno hrnce, ve kterém je 4 – 5 cm vody. A vařit cirka 15 minut. Solíme až poté.
-
Jak dlouho vařit brokolici ve vodě
Brokolice vařená ve vodě potřebuje k uvaření 5 – 10 minut, v závislosti na její čerstvosti a velikosti. Čím mladší a menší brokolice, tím kratší dobu přípravy vyžaduje. Ihned po uvaření ji dáme do studené vody, aby neztratila svou typickou sytě zelenou barvu.
-
Jak dlouho vařit brokolici v parním hrnci
Parní hrnec je velkým pomocníkem v kuchyni. Brokolici v něm vaříme podle doporučení výrobce, ale většinou stačí 10 – 15 minut, podle čerstvostí a velikosti. Opět platí, že čím mladší a menší brokolice, tím kratší dobu přípravy vyžaduje.
-
Jak dlouho vařit brokolici v mikrovlnné troubě
Brokolici můžeme v mikrovlnné troubě vařit přímo na talíři. Stačí ji rozdružit na menší růžičky, podlít dvěma lžícemi vody a posolit. Pak vložit i s talířem do mikrotenového sáčku. Sáček upevnit tak, aby pára nemohla ven (svázat nebo založit pod talíř).
Samotné vaření v mikrovlnné troubě stačí na cirka 3,5 – 4 minuty, opět podle čerstvosti a velikosti brokolice. Pak z mikrovlnky vyndáme a můžeme zchladit ve studené vodě, aby brokolice neztratila svou barvu.
-
Jak dlouho vařit brokolici, aby zůstala zelená
To, že brokolice zůstane zelená, si zajistíme dvěma kroky. Prvním je ten, že ji ve vodě vaříme pouze 5 – 10 minut, v páře jen 10 – 15 minut, v mikrovlnné troubě 3 – 4 minuty. A hned po dovaření ve vodě přemístíme brokolici do ledové vody.
Tím se šokově zchladí a bude krásně zelená. Po vaření v páře nebo v mikrovlnné troubě není chlazení potřeba, tam zůstává brokolice zelená sama o sobě. Pokud jste ji ale vařili déle, než je zdrávo, rychlé zchlazení jistě pomůže.
Zelenina by se měla vařit jen v parní hrnci je to uplně o nečem jiném, zachovány vitamíny a chuť nesrovnatelná.
Odpovědět