Jak jíst lilek
-
Jak vybrat lilek
Lilek musí být čerstvý, pevný, s lesklou slupkou a plnými okrajovými lístky, které dělají lilku onu typickou čepičku. Jakékoliv zvrásnění na slupce lilku znamená, že čerstvý rozhodně není. Lilek vydrží v bezvadném stavu po mnoho dní. A proto zvrásněná slupka znamená, že se lilek válí ve skladech a regálech už celkem dlouho.
Nikdo neříká, že lilek, který má již zvrásněnou slupku, nebude dobrý. Bude (pokud není nahnilý). Ale počítejte s tím, že už ve výsledku nezažijete onu úžasnou krémovou konzistenci hotového lilku. Chybějící vodu totiž do hmoty lilku už nijak nedostanete. Navíc bude potřeba více tuku.
Proto kupujte lilky, co jsou pevné a svěží. Ty jsou pro vás těmi nejlepšími. Lilek má různé barvy, přestože se u nás prodávají hlavně lilky fialové. Ale potkat můžete i lilek bílý, zcela černý, růžový nebo žlutý. A možná i jiný.
-
Jak připravit lilek
Lilek ke své správné přípravě vyžaduje dvě zásady. První je prosolení předem a vypocení. Druhou je tuk. Pojďme se na to podívat podrobněji. Lilek má nahořklou chuť, která nemusí být pro všechny zrovna příjemná. Lze se jí ale celkem snadno zbavit.
Stačí lilek nakrájet na plátky, měsíčky nebo kostičky – podle toho, jaký tvar lilku budete do receptu potřebovat. Lilek můžete oloupat, ale nemusíte. A výsledný nakrájený lilek důkladně posilte, ze všech stran. Nechte alespoň deset minut stát, sůl za tu dobu zlikviduje většinu hořkosti lilku. Pak stačí jen propláchnout pod tekoucí vodou a první zásadu a předpoklad dobrého výsledku máte dodrženu.
Lilek při úpravě potřebuje tuk. A celkem dost tuku. Je sice možné jej připravit jen tak na vodě, ale výsledek nebude nikdy tak jemný a krémový. Lilek bez tuku totiž zůstane v konzistenci houby. Ovšem, když mu tuk dopřejete, přímo se rozpustí. Bude sice držet po kupě, ale v ústech se pak bude chovat jako krém.
Možností příprav lilku jsou spousty. Můžete opéct plátky lilku na pánvi a dát si je na chleba. Nebo lilek nakrájíte na plátky a upečete jej v troubě. Jakmile ho otočíte, na tu stranu plátku, co byla doposud dole, dáte plátky sýry. A ještě zapečete ten sýr.
Lilek je vynikající jako pomazánka, kdy lilek upečete v troubě a pak rozmixujete třeba s cizrnou nebo s fazolemi. Případně s tvarohem a sýrem. Lilek můžete zapékat místo cukety, použít jej i na musaku. Vynikající je na slaných koláčích nebo v dušené či pečené směsi zeleniny.
-
Jak jíst lilek
Syrový lilek nekonzumujte, je mírně jedovatý. Obsahuje alkaloid solanin. Takže když jíst lilek, tak jen tepelně upravený. Ovšem dá se získat šťáva z lilku. A tu je možné jen velmi krátkým tepelným zpracováním solaninu zbavit. Takže zůstane téměř syrová.
Lilek se dá konzumovat v mnoha podobách, vždy v závislosti na připravovaném receptu. Může být předkrmem, hlavním chodem, lehkou svačinou i večeří. Lilek je výborný ve všech slaných variacích, s bylinkami, masem, sýrem nebo luštěninami. Dost svým složením připomíná houby. A má stejné účinky na střeva jako houby – dokonale je pročistí.
Lze ho však upravit i na sladko-kyselo, s přídechem pálivosti. Jen je nutné ho vždy alespoň trochu tepelně upravit. Čínská medicína doporučuje konzumaci lilku syrového, ale jen v menších množstvích, jako lék, ne jako hlavní pokrm.
Zatím žádné komentáře