Jak uvařit cuketu
-
Jak uvařit cuketu
Uvařit samotnou cuketu je velice snadné! Nezabere to totiž více než pár minut. Ale samotnou cuketu jí málokdo, i když výborně chutná i syrová. Lepší je ale rozhodně uvařit např. cuketovou polévku, cukeťáky, omáčky s cuketou nebo si ji třeba připravit na grilu.
Jestliže máme k dispozici mladé cukety, nemusíme je loupat ani zbavovat semínek. U starších cuket je lepší se slupky i semínek zbavit. Cuketu omyjeme (popřípadě oloupeme), odkrojíme konce a dále postupujeme dle konkrétního receptu.
Cuketa varem ztratí svůj tvar a lehce rozbředne. Pokud budeme výsledný pokrm mixovat, toto nám nemusí vadit. Jestliže je to ale pro nás nežádoucí, je vhodné cuketu před vařením lehce orestovat.
Máme-li chuť na krémovou cuketovou polévku, lehce si ji připravíme dle receptu uvedeného níže. Pouze na závěr zvolíme vhodné koření – záleží na naší chuti (nezapomeňte na sůl).
-
Jak uvařit cuketu pro miminko
Uvařit cuketu pro miminko je také velice snadné. Můžeme ji podávat uvařenou samotnou nebo v kombinaci s ostatní zavedenou zeleninou, se žloutkem (bílek je doporučován až po prvním roce) nebo uvařeným masem vhodným pro kojence.
Cuketu lze uvařit v páře, což je bezesporu nejlepší způsob přípravy pro nejmenší děti. Nebo vařit můžeme v trošce vody. Následná úprava závisí na potřebách miminka – můžeme mixovat, rozmačkat vidličkou nebo podat přímo do ruky (BLW metoda). Do jakéhokoliv příkrmu pro miminka přidáme kvalitní tuk.
Pro starší kojence (od asi desátého měsíce) můžeme z cukety a dalších surovin zkusit tvořit placičky, které na sucho pečeme v troubě. Velice vhodným pokrmem je i krémová cuketová polévka.
Krémová cuketová polévka
Vzhledem k základu polévky na cibulce je vhodná až pro starší kojence.
Na tuku zpěníme najemno nakrájenou cibulku, lehce osmahneme a přidáme cuketu nakrájenou na menší kousky. Pár minut restujeme a přidáme na malé kousky nakrájené brambory a také červenou čočku. Vše zalijeme vodou (ideálně vývarem) a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Poté cuketovou polévku rozmixujeme a okořeníme dle chuti (s vhodností pro miminka).
-
Jak připravit cuketu na gril
Na grilu je vhodné připravovat mladé cukety, které nemusíme loupat ani zbavovat semínek.
Omytou cuketu nakrájíme na silnější kolečka nebo podélně na plátky. Poté záleží na našich chutích – můžeme cuketu marinovat před grilováním, pouze ji nasolit, obalit v mouce a grilovat nebo grilovat na sucho a až následně vkládat do marinády.
Cukety chutnají velice dobře nasolené (nechat chvíli pustit vodu) a naložené v sójové omáčce, oleji, pepři a česneku, poté grilované a podávané v kombinaci s jogurtovou zálivkou. Fantazii se meze rozhodně nekladou.
Zatím žádné komentáře