Jak uvařit jáhly
-
Jak uvařit jáhly
Pokud máme jáhly čerstvé (ne skladované pár měsíců ve spíži), nemusíme je před vařením spařovat, nicméně pokud se jáhly rozhodneme pro jistotu spařit (nejlépe 2 – 3x prolít v sítku vařící vodou), nic tím rozhodně nezkazíme. Spařením se totiž odstraňují žluklé tuky z jejich povrchu. Jestliže jsou ale jáhly staré, hodně žluklé, ani spaření nepomůže v odstranění hořkosti a takové jáhly rozhodně není vhodné konzumovat, což ale zjistíme až po uvaření a jejich následném ochutnání.
Jako každou obilovinu, i tedy jáhly, můžeme před vařením namočit. Pokud je potřebujeme i spařit, toto provádíme ještě před namočením. Díky namáčení budou jáhly ještě více stravitelnější a využití živin bude také větší.
Před samotným vařením je jáhly, tak jako ostatní obiloviny, vhodné propláchnout studenou vodou. To už ovšem neděláme v případě, že jsme jáhly předem namočili. Vždy je vaříme podle návodu na obale, obecně to ale bývá v dvojnásobném množství vody než máme jáhel k dispozici. Např. při použití 1 hrnku jáhel budeme potřebovat 2 hrnky vody (2 hrnky jáhel = 4 hrnky vody,..). Pod pokličkou přivedeme k varu a vaříme přibližně 15 minut.
Jestliže uvařené jáhly budeme servírovat jako přílohu, můžeme jejich chuť vylepšit na pánvi osmahnutou cibulkou se špekem a tuto směs zamícháme do uvařených jáhel.
-
Jak uvařit jáhlovou kaši
Jak již bylo zmíněno, díky svojí stravitelnosti jsou jáhly vhodné pro přípravu kaší již pro kojence. Skrblík Vám tak poradí, jak uvařit jáhlovou kaši s mlékem.
Jáhlová kaše s mlékem
Jáhly si připravíme dle návodu z prvního boxíku (spaření nebo namáčení). Na jednu porci budeme potřebovat zhruba 3 – 4 lžíce jáhel. Ty dáme vařit do ¼ litru mléka, které jsme osolili dvěmi špetkami soli (pokud kaši připravujeme pro kojence, sůl ani cukr či med potřebovat nebudeme). Vaříme 15 – 20 minut. Po odstavení z plotny přidáme trochu kvalitního tuku, dle chuti cukr nebo med a ovoce také dle chuti (u kojenců dle zavedeného ovoce, bez ořechů). Vhodná jsou jablka, sušené ovoce i ořechy či semínka.
Zatím žádné komentáře