Jak uvařit pohanku
-
Jak uvařit pohanku
Pohanku můžeme zařadit mezi zdraví prospěšné potraviny. Na trhu je k dostání větší množství výrobků z pohanky, je tedy pouze na nás samotných, který konkrétní výrobek si vybereme.
U pohanky obecně platí, že čím kratší dobu ji vaříme, tím déle ji musíme nechat dojít pod pokličkou. Vzhledem k tomu, že dlouhým varem pohanka přichází o pro nás tak cenné látky, je ideální zvolit pro vaření právě šetrný postup. Ne každý na to ale pamatuje nebo se nám nedostává tolik času. Pohanka se vaří v dvojnásobném množství vody (poměr 1:2).Základní formou pohanky je pohanka neloupaná. Ta se ale nekonzumuje, pouze se dále zpracovává. Z neloupané pohanky se dá ovšem uvařit čaj nebo ji použít k nakličování, případně samotnému pěstování.
Jakmile se neloupaná pohanka zbaví své tmavé tvrdé slupky, promění se v pohanku loupanou – kroupy. Ty se již konzumovat dají, přesto se i kroupy dále zpracovávají. Slupka se loupe buď mechanicky, nebo termicky. Mechanický způsob loupání je šetrnější, pohanka má pak světlou barvu. Termicky loupaná pohanka má tmavší barvu a horší příchuť (až pachuť).
Pokud se kroupy nalámou, stává se z nich pohanka lámanka. Čiliž je to pohanková kroupa nalámaná na menší kousky.Pohanková mouka vzniká po namletí pohankových krup. Pokud se pohanka namele nahrubo, získáme z ní pohankovou krupici.
-
Jak uvařit pohanku kroupy = jak uvařit loupanou pohanku
Pokud máme dostatek času, pohankové kroupy propláchneme studenou vodou. Dáme si vařit vodu do hrnce (2 díly vody na 1 díl pohankových krup). Až se voda začne vařit, osolíme ji, přidáme propláchnuté kroupy a odstavíme z plotny. Pod pokličkou necháme v teple dojít zhruba půl hodinky.
Jestliže nás tlačí čas, propláchnuté kroupy vsypeme do vroucí vody a vaříme zhruba 20 minut do změknutí.
Pohanku můžeme také nechat nabobtnat přes noc. Večer ji zalijeme vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a ráno máme uvařeno. Tento postup přípravy pohanky je jednoznačně nejšetrnější.
-
Jak uvařit pohanku lámanku
Pohanka lámanka se připravuje v podstatě stejně jako kroupy. Ideálně ji dáme do vroucí vody a odstavíme z plotny (případně přelijeme převařenou teplou vodou, přikryjeme pokličkou a necháme 20 minut nabobtnat). K tomu, aby lámanka došla, bude ale potřebovat trochu méně času než kroupy. Výborně se lámanka hodí zejména do kaší – aby měla kašovitou konzistenci, zajistíme delší var a více vody při vaření.
-
Jak uvařit pohankovou kaši
Pohankovou kaši můžeme uvařit z pohanky lámanky, z pohankové krupice nebo z pohankových vloček.
Lámanku připravíme v osolené vodě nebo mléce – vaříme asi 15 minut za stálého míchání a osladíme dle naší chuti, přidáme kousek kvalitního tuku (zhruba 50 g lámanky zalijeme 200 ml tekutiny, osolíme, přivedeme k varu a vaříme 15 minut).
Pohanková krupice se také hodí na přípravu pohankové kaše. Příprava této kaše je jednoduchá – krupici zamícháme do lehce osolené tekutiny (mléko, voda) a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Přidáme trochu másla a např. javorový sirup.
Pohankovou kaši lze připravit i z pohankových vloček. Díky jejich výrobě nepotřebují již téměř žádnou úpravu. Pouze při výrobě kaše z vloček zalijeme vločky vroucí vodou nebo mlékem a necháme chvíli v misce odstát. Do kaše přidáme oblíbené ovoce, osladíme dle chuti a přidáme vhodný tuk.
-
Jak uvařit pohankovou krupici
Pohankovou krupici můžeme použít na přípravu kaše (viz výše). Nebo všude místo klasické krupičky (výborná je na zahuštění pórkové polévky), či ji můžeme využít tam, kde potřebujeme pšeničnou hrubou mouku. Vaříme klasicky dle konkrétního receptu.
Dobrý den.Poprvé jsem koupila pohanku a nevím jak správně mám uvařit a dobrý recept na pohanku. Havlíčková A ještě jsem si koupila Jahle a taky nevím jak na ně abych to nezkazila.
Odpovědět