Jak připravit grog
-
Co je to grog?
Grog je, jak bylo zmíněno již výše, alkoholický nápoj. Receptů na to, jak správně připravit grog, nalezneme mnoho, ale pravý grog se skládá z rumu a vody (později cukru a citrónu). Existují i varianty grogu, kdy do nápoje můžeme přidat griotku či třeba whisky. Oblíbenou variantou klasického grogu je i grog s čajem.
První zmínku o grogu nalezneme již v 18. století, kdy anglický viceadmirál Edward Vernon dával svým námořníkům pít právě rum zředěný horkou vodou. Námořníci byli z nového nápoje překvapivě nadšeni, a proto ho pojmenovali po svém viceadmirálovi. Vernon totiž nosil uniformu ušitou z grogrénu (námořníci mu přezdívali, díky uniformě, Old Grog). Až později do něho lidé začali přidávat i cukr a citrón (limetkovou šťávu).
-
Jak připravit grog = pravý grog
Důležité je v první řadě nepodcenit výběr surovin. Kvalitní rum, který se vyrábí z cukrové třtiny, by měl být základním pilířem tohoto výtečného nápoje.
Příprava pravého grogu spočívá v zalití velkého panáka rumu horkou vodou. Běžné je ovšem grog podávat slazený a s plátkem citrónu. Skrblík Vám poradí jak na to.
K přípravě grogu budeme tedy potřebovat pouze 4 suroviny. Jsou to horká voda, rum, cukr a citrón. Samotný postup je pak následující: velký panák rumu (0,04 cl) nalijeme do skleničky (důležité je nezapomenout i na lžičku, neboť zabraňuje prasknutí skla), přidáme 2 kostky cukru a zalijeme vroucí vodou. Dobře rozmícháme. Skleničku ozdobíme plátkem citrónu.
Pokud si budeme připravovat grog doma, je možné si samozřejmě recept přizpůsobit. Množství rumu, vody, cukru i citrónu si můžeme upravit dle své chuti.
-
Grog s griotkou
Grog s griotkou je poněkud jemnější nápoj než klasický pravý grog. Díky griotce má totiž sladší chuť, a proto ho vyhledávají spíše ženy. Postup je téměř stejný jako u pravého grogu, jenom do skleničky na začátku dáme malý panák rumu a velký panák griotky. Přidáme cukr, zalijeme horkou vodou a přidáme citrón.
-
Grog s čajem
I příprava grogu s čajem je velice jednoduchá. Nejdříve si ovšem musíme uvařit čaj, nejlépe černý. Do hotového, stále horkého, čaje přidáme dvě lžičky cukru. Poté do jiné sklenice vložíme plátek citrónu, přidáme velký panák rumu a zalijeme ještě horkým černým čajem.
Zatím žádné komentáře