Jak uvařit celer
-
Jak uvařit celer
Před vařením celeru je nutné nejdříve dobře nakoupit v obchodě. Rozhodně je důležité vyvarovat se koupi potlučeného celeru a takového celeru, který sice na pohled vypadá mohutně, ale jakmile ho vezmeme do ruky, je až podezřele lehký. Doma celer zbavíme všech kořínků a poctivě oloupeme. Poté ho můžeme dále zpracovat.
S celerem lze vyloženě kouzlit. Můžeme ho využít při přípravě salátů, použít do polévky nebo omáček. Výborně chutná smažený. Jak přesně uvařit celer záleží na receptu, který jsme si vybrali. Jinak dlouho budeme celer vařit v polévce a jinak ho budeme připravovat pro smažení.
-
Celer – recepty
Vrstvený celerový salát
Na výborný vrstvený salát budeme potřebovat sterilovaný celer, šunku, papriku, pórek, ananasový kompot, sterilovanou kukuřici, natvrdo uvařená vejce, sýr (eidam) a tatarku.
Nejdříve si dáme uvařit 3 vajíčka (více v návodu Jak dlouho vařit vajíčka) a najemno nastrouháme sýr.
Nejlépe do skleněné mísy (ale skleněné pouze kvůli vizuálnímu efektu) vložíme na dno 20 dkg nakrájené šunky na kostičky. Na šunku dáme, taktéž na kostičky, nakrájenou červenou papriku. Červenou zvolíme opět z důvodu vizuálního efektu (jinak je to jedno). Celkem na vrstvený salát potřebujeme 200 ml tatarky. Pokud sáhneme po té v sáčku, nyní papriku “zalijeme“ polovinou 1 sáčku (v 1 sáčku 100 ml). Na tatarku dále přidáme čerstvý pórek nakrájený na kolečka a zasypeme ho sterilovaným celerem (vodu předtím slijeme). Následně využijeme zbytek sáčku s tatarkou (50 ml). Na tatarku nyní vrstvíme ananasový kompot (také bez vody) a sterilovanou kukuřici. Použijeme další 50ml dávku tatarky. 3 uvařená vajíčka pokrájíme nadrobno a přidáme do salátu. Opět sáhneme po tatarce, nyní už naposledy. Na tatarku příjde nastrouhaný sýr. Vrstvený salát necháme v chladu uležet a podáváme. Dobrou chuť!
Smažený celer
Celer, jak je zmíněno již výše, důkladně oloupeme a zbavíme kořínků. Nakrájíme na silnější plátky a vložíme do osolené vroucí vody. 5 – 10 minut povaříme (dle šířky plátků). Scedíme a necháme vychladnout. Po zchladnutí celer obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka) a smažíme v dostatečném množství oleje.
Smažený celer výborně chutná s bramborem a domácím jablečným kompotem.
Zajímavou kombinací je i smažený celer se sýrem. V tomto případě je také nejdříve nutné celer povařit, ovšem nakrájíme ho na slabší plátky. Po vychladnutí, před samotným smažením, mezi 2 plátky celeru vkládáme 1 plátek sýru. Spíchneme párátkem a opět obalíme v trojobalu. Smažíme v dostatečném množství oleje.
Celerové hranolky
Celerové hranolky jsou výborné samotné, ale můžeme je připravit i např. v kombinaci s hranolkami z červené řepy nebo s dipem.
Celer očistíme a nakrájíme na stejně velké hranolky (celer nakrájíme na plátky a poté na hranolky). Celerové hranolky vložíme do vroucí vody a maximálně 2 minuty povaříme. Scedíme, hranolky vrátíme zpět do hrnce (samozřejmě bez vody), zakápneme trochou oleje, posypeme kořením (záleží na naší chuti – ale klidně postačí grilovací koření a rozmačkaný česnek) a dobře promícháme. Vše dáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Důležité je celerové hranolky dobře na plech rozmístit v jedné vrstvě, neboť pokud bychom je dali na sebe, spíše by se dusili. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 230 stupňů Celsia dozlatova. Po upečení ochutnáme a pokud se nám zdají málo slané, můžeme přisolit. Podáváme např. s dipem ze zakysané smetany a bylinek.
Zatím žádné komentáře