Jak uvařit koprovku
-
Jak uvařit koprovku
Na koprovku budeme potřebovat 1 litr vývaru, 1 smetanu ke šlehání (200 ml), 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla (oboje zhruba 40 g od každého), hrst kopru a na dochucení sůl, pepř, ocet a cukr. Z tohoto množství přípravíme 4 porce.
Jak se vaří koprová omáčka? Základ koprovky je jíška. Proto si ji připravíme z másla a mouky. Máslo necháme rozpustit v hrnci, přisypeme hladkou mouku a důkladně mícháme 1 – 2 minuty. K jíšce budeme dále postupně přilévat vývar.
Vždy část přilijeme, promícháme a postup opakujeme, dokud nespotřebujeme vývar. Důkladné promíchávání má smysl, neboť předejdeme vzniku hrudek z mouky. Omáčku přivedeme k varu a stáhneme plamen. Na mírném ohni necháme vařit 20 – 30 minut. V průběhu varu občas promícháme.
Můžeme opepřit a osolit (dle chuti). Jakmile máme omáčku provařenou, vlijeme do ní smetanu, rozmícháme a necháme asi 2 minuty vařit. Hrnec odstavíme z plotny a přidáme nasekaný kopr. Dále cukr a ocet. Žádoucí chuť koprovky je sladkokyselá. Je tedy nutné velice dobře hospodařit s cukrem i octem!
Přidáváme obě suroviny pomalu – odebrat z omáčky ocet ani cukr nejde, přidat naopak jde vždy. Jakmile koprovku dochutíme, podáváme.
-
Koprovka bez masa
Koprovku bez masa připravíme dle receptu uvedeného v prvním boxíku. Maso totiž slouží jako příloha. Koprovou omáčku podáváme nejčastěji (pokud nezvolíme maso) s vejcem uvařeným natvrdo a vařeným bramborem.
V průběhu varu koprové omáčky si tak můžeme uvařit vejce natvrdo. Přesný postup varu nalezneme ve Skrblíkově návodu Jak dlouho vařit vajíčka.
Vejce ke koprovce výborně doplňují vařené brambory. Pokud si nejste jisti jejich přípravou, i tady Vám výborně poradí Skrblík – návod Jak dlouho vařit brambory.
-
Koprovka s masem
I koprovku s masem připravíme dle prvního boxíku. Rozdílem bude příloha, kdy k masu a koprové omáčce je ideální podávat knedlík. Nejčastěji volíme maso hovězí.
Výhodou koprové omáčky s masem je samo hovězí maso. Lze ho totiž uvařit den dopředu a vývar pak použít pro omáčku.Jak uvařit maso na koprovku
Hovězí maso (např. plec) očistíme, vložíme do hrnce a přidáme studenou vodu tak, aby bylo maso ponořené. Přivedeme k varu, plamen stáhneme a klidně bez poklice necháme táhnout 3 – 4 hodiny.
Zatím žádné komentáře