Jak uvařit dušenou mrkev
-
Jak uvařit dušenou mrkev
Na přípravu dušené mrkve budeme potřebovat pouze pár ingrediencí. Především je to mrkev, dále pak cibule, máslo, hladká mouka, sůl, cukr krystal a trochu vývaru na podlití.
Postup přípravy pro 4 – 5 porcí je následující: na kostičky pokrájenou 1 cibuli osmahneme v hrnci na másle (2 – 3 lžíce), přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev (0,8 – 1 kg) a chvíli restujeme. Mrkev restujeme na másle s cibulí nejen z důvodu chuti, ale také kvůli využití vitamínů rozpustných v tucích.
Dále přidáme 1 – 2 lžíce hladké mouky, osmahneme, dobře rozmícháme a pomalu přilíváme vývar (množství dle potřeby). Zamícháme. S vývarem to rozhodně nepřeháníme, mrkev se nesnažíme zalít vývarem celou, stačí pár dcl na podlití – vždycky totiž můžeme přidat. Mrkev osolíme špetkou soli a přidáme dle chuti cukr (pouze pokud chceme dušenou mrkev dosladka, jinak být nemusí).
Opět zamícháme. Až se začne mrkev dusit, přikryjeme hrnec pokličkou a za občasného míchání dusíme zhruba 15 – 20 minut (záleží na mrkvi a její velikosti) – mrkev má být na skus. Vývar necháme z měkké mrkve všechen vydusit.
Mrkev nemusíme krájet vyloženě na kolečka, klidně ji můžeme i na hrubém struhadle nastrouhat či pokrájet na měsíčky. Záleží pouze na nás. Jenom čím větší kousky mrkve, tím déle mrkev dusíme (v tomto případě i více vývaru na podlití).
Dušenou mrkev podáváme nejčastěji s bramborem. Další kombinace k mrkvi s bramborem potom záleží na naší chuti. Můžeme přidat hrášek, hovězí nebo vepřové maso, uzeninu či třeba volské oko.
-
Dušená mrkev s hráškem
V případě dušené mrkve s hráškem záleží, zda máme k dispozici hrášek čerstvý nebo sterilovaný. Pokud máme čerstvý, přidáme hrášek do základního receptu z prvního boxíku ve fázi, ve které přidáváme do hrnce na máslo a cibuli mrkev. Čiliž společně s mrkví.
Jestliže budeme používat hrášek sterilovaný, přidáme ho zhruba po 10 minutách dušení mrkve. Vše ostatní zůstává stejné.
-
Dušená mrkev s hovězím masem
I samotná dušená mrkev k tomuto receptu s hovězím masem se připravuje podle základního receptu, který jste si přečetli v prvním boxíku tohoto článku.
Podstatné je uvařit hovězí maso. Použít můžeme zadní (bude nejlepší), pěkné přední a dokonce třeba kližku. Hovězí maso vaříme vcelku, ponořené ve vodě, do úplného změknutí. Po uvaření ho přes vlákna nakrájíme na plátky a podáváme k dušené mrkvi s bramborem.
Maso si můžeme uvařit i dopředu a vývar z něj použít na podlití mrkve.
-
Dušená mrkev s bramborem
Dušenou mrkev také připravíme podle návodu z prvního boxíku. Jako přílohu k mrkvi uvaříme brambory. S tím nám může pomoci Skrblíkův návod Jak dlouho vařit brambory. Nezapomeňte se podívat!
Zatím žádné komentáře