Jak uvařit lečo

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit lečo

    Jak uvařit lečo

    Na přípravu zeleninového leča budeme potřebovat asi 4 velká rajčata, 4 větší papriky (na barvě až tak nezáleží), 1 – 2 cibule, 4 vejce, sádlo (olej) a sůl (případně dle chuti mletý pepř).

    Jak uvařit lečoNejprve si připravíme a očistíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, papriky očistíme od semínek, omyjeme a nakrájíme na menší nudličky. Rajčata je vhodné zbavit slupky. To provedeme jejich spařením a oloupáním. Rajčata na protilehlé straně, než byla stopka, nařízneme do kříže (ideální je použít velmi ostrý nůž). Vložíme je do hrnce či mísy a zalijeme vroucí vodou. Rajčata musí být pod vodou celá. Ve vodě je necháme asi 1 minutu, poté vodu slijeme a necháme vychladnout. Následně rajčata pomocí nožíku velice snadno oloupeme. Nakrájíme je na malé kousky.

    Ve větší pánvi (s vyšším okrajem, pokud ji nemáme, volíme hrnec) rozpálíme tuk, na který dáme cibuli. Občasným promícháním ji necháme změknout, stačí k tomu pár minut. Následně přidáme pokrájené papriky a chvíli je opékáme, také dokud nezměknou. Samozřejmostí je stažení plamene a občasné promíchání, neboť paprikám to bude trvat o dost déle než cibuli. Až budou papriky měkké, přidáme pokrájená rajčata, lehce osolíme a zamícháme. Necháme lečo dusit – podlévat ho nemusíme, protože rajčata pustí šťávu. Pokud se nám přece konzistence nezdá, je možné podlít lečo kapkou vody. Dusíme zhruba 15 minut.

    Mezitím si do hrnku vyklepneme 4 vejce, přidáme lehce soli a důkladně rozkvedláme vidličkou. Jakmile bude čas dušení zeleniny u konce, přepneme plotnu na nejvyšší výkon. Do leča vlijeme připravená rozkvedlaná vejce, úplně vypneme plotnu a mícháme, dokud nebudou vejce hotová. Pokud potřebujeme, můžeme pokrm dosolit, opepřit a servírujeme.

    Lečo se nejčastěji podává s pečivem či bramborem. Připojit lze i uzeninu.

  2. Lečo s uzeninou

    Jak uvařit lečoPokud si neumíme lečo představit bez uzeniny (párku), salámu nebo klobásy, klidně si nějakou tu klobásu dopřejeme.

    Buď lze klobásu (párek, salám) opéci a podávat ji na talíři vedle leča, nebo ji můžeme přidat přímo do jídla. To ji potom opečeme, na kostky pokrájenou, na pánvi zvlášť. Do leča (připravného dle receptu z prvního boxíku) je ale vhodné ji přidat, až se podusí rajčata. Tedy před přidáním rozkvedlaných vajec.

  3. Lečo s cuketou

    Jestliže moc nemusíme papriky, skvěle nám do receptu místo nich poslouží cuketa. Recept je stejný jako výše. Když tedy příjde v receptu místo pro papriku, sáhneme po cuketě. Cuketu předtím pouze oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kostky.

    Pokud chceme přidat cuketu do leča a papriky nebudeme nahrazovat, přidáme je do leča po krátkém opečení paprik. V tomto případě ale upravíme počet vajec – budeme jich potřebovat 5 – 6. Cuketa, zbavená slupky, potřebuje kratší úpravu než paprika.

    Cuketu můžeme využít jako náhražku pouze části paprik (tzv. půl na půl). Při tomto poměru vejce navyšovat nebudeme. Krátce opečeme papriky a po chvíli do leča přidáme cuketu. Zbytek přípravy je stejný.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak uvařit


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás