Jak uvařit gnocchi
-
Jak uvařit gnocchi
Originálně si můžeme gnocchi připravit doma (domácí gnocchi), neboť to není vůbec nic složitého. Pokud do vaření gnocchi navíc zapojíme třeba děti, nejenže se zabaví, něco se naučí, ale ještě si jistě užijeme i mnoho legrace.
Na 2 porce domácích gnocchi budeme potřebovat především brambory, které uvaříme podle návodu Jak dlouho vařit brambory. Připravíme si jich asi půl kila. Dále použijeme 100 g polohrubé mouky, 1 celé vejce a sůl. Při potřebě většího množství, než pouze pro dvě osoby, je nutné si množství surovin upravit podle počtu strávníků.
Uvařené brambory necháme vychladnout (můžeme si je uvařit i den předem) a poté oloupeme. Dále se nám nabízí několik možností, především s ohledem na vybavení naší kuchyně. Můžeme použít ruční mlýnek (na maso), kdy uvařené brambory, klidně i dvakrát, umeleme. Pokud mlýnek nemáme, lze využít lis na brambory (také použít minimálně dvakrát). Jestliže nemáme ani lis na brambory, nezbyde nám nic jiného, než brambory nastrouhat na struhadle najemno (stačí jednou). Do brambor vyklepneme vejce, osolíme a přidáme mouku. Mouku ale není nutné využít všechnu najednou, je lepší přidávat ji postupně (je možné, že uvedené množství ani potřebovat celé nebudeme). Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí.
Nyní pracujeme na pomoučené ploše, aby se nám těsto na vál nelepilo. Těsto si totiž rozdělíme na menší kousky. Každý kousek vyválíme do podoby dlouhého hada (váleček) o průměru asi 2 cm. Z bramborového hada ukrajujeme dílky dlouhé přibližně 2 cm. Vezmeme si klasickou vidličku a na každý vytvořený bramborový nok obtiskneme její hroty (lehce vidličku přimáčkneme), ale pouze po jedné straně, gnocchi neotáčíme. Tento krok s vidličkou můžeme ale i vynechat.
Do většího hrnce si dáme vařit vodu. Jakmile začne vřít, osolíme ji a nasypeme do ní vytvořené gnocchi. Jak poznáme, že jsou gnocchi uvařené? Až překvapivě snadno – vyplavou totiž na hladinu. Z hrnce vyndáme uvařené gnocchi pomocí děrované naběračky a uložíme do mísy. S hotovými gnocchi pracujeme dále dle vybraného receptu. Je ale dobré uchovávat uvařené gnocchi v teple.
Hezké a vyzkouším, tento recept dělala moje babička ( jediný rozdíl dávala hladkou mouku) vyválela tenké 1mm placky pekla na sucho na kamnech a mazala rozpuštěným máslem nebo jablečnými případně hruškovými povidly. Proč to píši , babička se narodila 1912 naučili jsme se to od Italů nebo oni od nás :-D
Odpovědět