Jak uvařit hrachovou kaši
-
Jak dlouho namáčet hrách?
Jak je všeobecně známo, luštěniny mají vedle mnoha pozitivních účinků na náš organismus také jeden účinek nežádoucí, a tím je nadýmání. Za tímto problémem stojí oligosacharidy, které jsou v luštěninách přítomné. Tyto látky způsobují ve střevech plynatost, jelikož člověk nemá potřebné trávicí enzymy k jejich štěpení. Při správné přípravě luštěnin však můžeme tento efekt minimalizovat.
Luštěniny několik hodin (nebo na celou noc) před vařením namočte do vody, tu před vařením slijte a k vaření použijte novou. Oligosacharidy se uvolňují do vody, proto se jich namáčením luštěnin spolehlivě zbavíte.
Sušený zelený hrách namáčejte 6-8 hodin před vařením. Žlutý hrách obsahuje nadýmavých látek významně méně než jiné luštěniny, proto sušený žlutý hrách namáčet nemusíte. Prodává se zbavený slupek a půlený, díky odstranění slupek je lépe stravitelný. Společně s červenou čočkou se jedná o nejméně nadýmavé luštěniny. Hrachová kaše je navíc ze žlutého hrachu nejchutnější.
Pro zmírnění nadýmavých účinků můžete také při vaření luštěnin přidat bylinky, obzvlášť se hodí majoránka, petrželka, saturejka, bazalka nebo také třeba řasa kombu.
-
Jak uvařit hrachovou kaši?
Postup přípravy základní hrachové kaše je velmi jednoduchý. Půlený žlutý hrách propláchněte a zbavte nečistot. Následně jej dejte vařit do nesolené vody (nebo zeleninového vývaru) tak, aby byl všechen hrách ponořený ve vodě. Hrách vařte do měkka cca půl až 1 hodinu. Chvíli před koncem vaření hrách osolte. Mezitím si nadrobno nakrájejte cibulku a osmahněte ji na pánvi. Po uvaření hrachu vodu slijte do jiného hrnce, nevylévejte ji.
Hrách rozmixujte do hutné kaše. Konzistence kaše záleží na vaší chuti, kaši můžete mixovat zcela do hladka nebo v ní můžete nechat malé kousky. Kaši podle potřeby rozřeďte vodou, kterou jste slili po uvaření. Poté kaši osolte a opepřete. Přidat můžete ke zjemnění trochu smetany (ideálně 30%) a na závěr přidejte osmaženou cibulku. Tato jednoduchá kaše se podává s klobásou nebo třeba s uzeným masem, okurkou a chlebem.
-
Jak uvařit hrachovou kaši s kořenovou zeleninou?
Připravujete hrachovou kaši tradičním způsobem, ale nyní si ji chcete trochu zpestřit? Tento recept pro vás bude ideální.
Budete potřebovat 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), rozmarýn (čerstvý nebo sušený), 100 g žlutého hrachu, 500 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř, kůru z půlky citronu a 2 lžíce olivového oleje.
Hrách si na hodinu namočíme, aby změkl. Na slunečnicovém oleji orestujeme v hluboké pánvi nakrájenou cibuli a česnek, poté přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujeme vše společně cca 5 minut. Přidáme větvičku rozmarýnu, propláchnutý žlutý hrách a zalijeme kuřecím vývarem. Osolíme, opepříme a vaříme do měkka, dle potřeby přiléváme vývar. Jakmile je hrách měkký, vše přendáme do mixéru, přidáme citronovou kůru a rozmixujeme do hladké kaše. Přidáme dvě lžíce olivového oleje a znovu mixujeme. Pokud je kaše příliš hustá, rozředíme ještě vývarem.
Kaše se hodí jako příloha např. ke kuřecím prsům, které můžete připravit jako steak nebo je třeba obalit ve schwarzwaldské šunce a zapéct.
-
Jak uvařit hrachovou kaši pro vegany?
Luštěniny se skvěle hodí pro vegetariány i vegany, obsahují spoustu potřebných látek, které je potřeba při tomto druhu stravování doplňovat.
Hrachová kaše nevyžaduje v základní přípravě žádné živočišné produkty. Kaši připravte podle návodu ve 2. boxíku. Místo smetany můžete použít její rostlinnou variantu. Kaše však může být i zcela bez smetany. Kaši podávejte např. s osmaženým uzeným tempehem, se smaženou cibulkou a kyselou okurkou.
Zatím žádné komentáře