Jak pěstovat bazalku
-
Jak vybrat bazalku
Rostlinek bazalky můžeme mít mnoho druhů, barev a chutí. Na výběr je několik odrůd, které však můžeme naživo očichat jen v zahradnictvích nebo v hobby marketech. V běžné síti supermarketů sice dostaneme bazalku v květníku také, ale většinou se jedná o nejběžnější odrůdu s názvem bazalka pravá, která je bez dodatečných vůní a se základní barvou listů.
Bazalku můžeme pořídit už jako sazeničku, ale vybírat můžeme i ze semínek, kde je nabídka nejširší. Co bývá v nabídce? Nejčastěji klasická bazalka pravá, pak také bazalka trpasličí, která se perfektně hodí na menší parapety.
Bazalka posvátná je naopak až metr vysoká bylina vhodná spíše na balkon nebo do záhonů. Bazalka vytrvalá je víceletkou a zachová si aroma i v usušených listech (běžná bazalka nikoliv). V nabídce je i zajímavě vypadající bazalka červená, která barevně oživí naše saláty.
Pak jsou tu bazalky, které byly vyšlechtěny tak, aby měly i jiné aroma, než bazalka pravá. Jistě jste se už setkali s bazalkou citronovou nebo s bazalkou skořicovou. Toužíte-li spíše po štiplavém a peprném nádechu chuti bazalky, sáhněte po bazalce thajské.
-
Jak zasít bazalku
Bazalka se seje jako každá jiná bylinka s drobnými semínky. Nejdříve si připravíte nádobku, do které bazalku budete vysívat. Nádobka musí mít odtokové otvory, aby v ní nestála voda. Pak ji naplníte výsevním substrátem, asi jeden až dva centimetry pod okraj.
Substrát řádně prolijete, necháte asi deset minut nasáknout vodou. Pak teprve na něj vysejete semínka bazalky. Opatrně zasypete milimetrovou vrstvičkou substrátu (nikdy vyšší) a přimáčknete, aby se voda dostala přes semínka a až na povrch nově nasypaného substrátu.
Zalévat teď už nebudete, substrát bude vlhký dost a vydrží dostatečně vlhký alespoň týden – za předpokladu, že misku, do které jste seli, překryjete fólií, aby se v ní udělalo správné mikroklima. Misku pak dejte na teplejší místo, ale pozor na příliš svítící sluníčko přes okno, ať vám semínka neuvaří.
Když bazalka vzejde, v prvních dnech ji stále držte pod fólií, bude tu jako ve skleníku. S odkrýváním fólie pak musíte pomalu a postupně, nikoliv najednou. A pozor na průvany.
-
Jak zasadit bazalku
Pokud si přinesete sazeničky, nikoliv semínka, je někdy nutné je přesadit. U bazalky kupované v zahradnictví jistě ne, ale bazalka pořízená v supermarketu musí být přesazena do více nádobek nebo do jedné hodně velké.
Supermarketové bazalky jsou totiž vysévány velmi na husto, pak vydatně hnojeny, aby jim substrát v malinkém květníku stačil k růstu. Takže bazalku ze supermarketu hned přesaďte do výrazně většího prostoru (trs rozdělte na několik menších).
Pokud jste bazalku vysévali doma, také bude potřebovat přesadit na cílové stanoviště. Postupuje se stejně jako u jiných bylin, tedy na dno květníku dáte drenáž, pak trochu organického hnojiva (ale jen malinko), trochu substrátu, který hned prolijete. A umístíte na něj bazalku.
Ta nemusí být zasazena nijak hluboko. Nakonec přisypete zbytek substrátu a znovu trošku zalijete. Bazalku je pak nutné umístit na světlé místo, kde bude moci dobře růst a čerpat ze sluníčka energii pro tvorbu aromatických listů.
-
Kam umístit bazalku
Bazalka má ráda světlo i teplo. Ale žár slunce za jižním oknem jí nesvědčí, raději volte okno více na východ nebo na západ. Pokud ji dáváte ven, vyberte spíše slunné stanoviště. Bazalku pravou a další podobně malé bazalky pěstujte raději doma.
Výhony bazalky pravé dosáhnou délky maximálně půl metru, což není za oknem nebo v lodžii nijak na obtíž. A proč raději doma? Bazalka velmi láká mšice a svilušky, takže při pěstování bazalky venku můžete snadno splakat nad výdělkem.
Jestliže jste si pořídili bazalku posvátnou nebo jiné druhy bazalek s vysokým vzrůstem, budete je samozřejmě pěstovat venku nebo na balkoně. Tyto druhy ale nejsou pro mšice a svilušky už tolik lákavé, pravděpodobnost úspěchu v jejich pěstování je proto mnohem vyšší.
-
Jak zalévat bazalku
Bazalka má ráda vlhko, ale nikoliv přemokřeno. Zaléváme ji proto větší dávkou vody, ale v delších intervalech, cirka jednou týdně. Zálivku upravujeme teplotě v místnosti (v létě a v zimě, když topíme, zaléváme častěji. A na jaře a na podzim, kdy bývá obecně chladněji i v bytech, zaléváme méně často).
Pravidelnou zálivku držíme i u bazalky pěstované venku v záhoně. Když máme bazalku na balkoně nebo na terase, opět přizpůsobíme zálivku teplotě okolí. Bazalka nesmí přeschnout, ale ani být dlouho přemokřená.
-
Jak hnojit bazalku
S hnojením bazalky to nepřeháníme, jinak ztratí své silné aroma. Sice potřebuje základní výživu, ale nijak silnou. Hnojení stačí cirka jednou měsíčně, a to zásadně jen organickými hnojivy. Pokud zvolíme hnojení v podobě tyčinky do zeminy, vložíme jí sem jen menší kousek.
-
Jak rozmnožovat bazalku
Bazalka se nedá rozmnožit vegetativně, tedy řízkováním. Je to většinou jednoletá bylina, takže takový způsob rozmnožení sama pro sebe nepotřebuje. Nejlépe se bazalka množí semeny. Můžete ale sousedce odrýpnout několik rostlinek z vašeho trsu bazalek, protože bazalky snesou přesazení v podstatě kdykoliv.
-
Jak stříhat bazalku
Bazalka se stříhá zásadně pro účely sklizně. Když chcete jen několik lístků na dozdobení salátu, tak si prostě otrháte ty, co vám padnou do oka. Pokud ale chcete připravit například pesto, kam je spotřeba bazalky ohromná, nebo když chcete bazalku sklidit, dokud je krásně zelená, přijdou na řadu nůžky.
Bazalka je schopná obrůstat, tedy vyhnat nové výhony pod místem, kde jste ji ustřihli. Ale je nutné stříhat tam, kde vidíte, že pod místem řezu jsou očka, ze kterých bude bazalka moci nechat nový výhon vyrašit. Většinou bývá nejníže položené očko tak 5 – 10 cm nad zeminou. Nad očkem je nutné ponechat ještě cirka centimetr.
Když bazalku sestřihnete nad očkem, máte sklizený celý dlouhý výhon plný velkých listů. Snadná a velká sklizeň. Ale můžete stříhat i jen boční výhony nebo třeba sestřihnout rostlinku cirka v polovině výšky. Pokud má zdravé kořeny a pokud ji střihnete až nad očky, vždy obroste.
-
Jak použít bazalku
Bazalka se používá v syrovém stavu, kdy dá jídlu nejvíce chuti a vůně. Do teplých pokrmů ji dáváme, až skončí var – tedy pokud je to alespoň trochu možné. Samozřejmě že do lasagní nebo na pizzu ji takto přidávat nelze. Ale do dýňové polévky nebo do omáčky na špagety ano. Čím kratší dobu se bude bazalka vařit, tím lépe.
Bazalku lze sice i usušit a používat ji sušenou, ale pravá bazalka ztratí sušením své aroma – k tomuto účelu musíte pořídit bazalku vytrvalou. Klasickou bazalku pravou si buď upravte jako pesto, kterým budete dochucovat své pokrmy, nebo ji zamrazte.
A ano, hromadná sklizeň je někdy opravdu potřeba, protože listy budou s přibývajícím věkem ztrácet svou sytou barvu, svěžest a aroma. Raději je tedy v jejich nejlepší kondici skliďte a zamrazte nebo rozmixujte s olejem a se solí. Takto vám poslouží mnohem lépe, než kdyby jen vadly na rostlině.
-
Na co si dát u pěstování bazalky pozor
Bazalka je poměrně nenáročnou bylinkou k pěstování. Ale přece jen je několik drobností, které by nám mohly její pěstování překazit. Začněme zálivkou – ta musí být pravidelná a vyrovnaná, aby bazalka nepřeschla, ale ani nebyla dlouho přemokřená.
Bazalka, když ji umístíte ven, často přiláká mšice nebo svilušky, proto ji raději pěstujte doma za oknem a ne příliš blízko místa, kde se okno otevírá. Listy raději pravidelně prohlížejte. A kdyby se na nich mšice nebo světlé flíčky od vysátí sviluškami přece jen objevily, napadené listy co nejdříve zlikvidujte a ty zdravé hned skliďte.
Jen čas pak ukáže, kdy se hmyz uchytil už příliš a znovu se na rostlině rozmnoží. Pokud ano, rostlinu vyhoďte celou, okolí vydesinfikujte a pak teprve si pořiďte novou bazalku. A umístěte ji na chráněnější místo.
Bazalka pravá je jednoletou bylinkou, takže když vykvete, zajde. Proto ji nesmíte nechat vykvést, zárodky květů na špičkách výhonů vždy zaštipujte. Týká se to samozřejmě bazalky rostoucí doma za oknem. Ta v záhonech je nejčastěji trvalkou.
Když se vám podaří květy včas zaštipovat, může vám jedna generace bazalek vydržet i tři roky. Postupně bude odspodu „dřevnatět“ a později sejde stářím. Ale rozhodně ji můžete mít déle než jen od jara do podzimu.
Bazalku, kterou si přinesete ze supermarketu, konzumujte nejdříve za dva až tři týdny po přesazení. Musí se „vydýchat“ od umělých hnojiv, kterými byla celý svůj život překrmována. Zdravá bazalka je jen ze zdravého substrátu a z organického hnojení (ale v minimální míře hnojiva).
Mám trpasličí bazalku v květináči v bytě. Prosím o návod, jak ji pěstovat v zimě.. Dík. hnirad@seznam.cz
Odpovědět