Skrblíkova kuchařka: Recept na falafel
Falafel je zdravý, bezmasý pokrm pocházející z Egypta, nicméně dnes je velice populární v Izraeli, Libanonu a dalších zemích Blízkého východu. Svým vzhledem připomíná bramborové krokety, ačkoliv se jedná o smažené kuličky z cizrny nebo z bobů. Klasickým doplňkem falafelu je jogurtová omáčka a zelenina. V každém případě jde o jídlo bohaté na proteiny.
- Cena za 1 porci: 23,50 Kč
- Cena za 2 porce: 47 Kč
Suroviny a rozpočet na 2 porce
Množství | Surovina | Cena |
---|---|---|
200 gramů | Cizrna | 12 Kč |
1 svazek | Jarní cibulka | 13 Kč |
1 hrst | Petrželka (nasekaná) | 14 Kč |
4 stroužky | Česnek | 3 Kč |
1 lžíce | Římský kmín (ne obyčejný!) | 5 Kč |
Chilli | ||
Olej | ||
Sůl | ||
Pepř | ||
Celkem | 47 Kč |
Postup přípravy
- Tento recept je třeba začít připravovat s jednodenním předstihem – cizrna se musí přes noc namočit do vody.
- Další den z ní slijte vodu a cizrnu rozmixujte. Pak přidejte jarní cibulku, česnek, petrželku a opět mixujte.
- Nakonec do rozmixované směsi přidejte lžičku kmínu, lžičku soli, půl lžičky pepře a špetku chilli. Vše řádně promíchejte a dejte uležet do lednice alespoň na 20 minut.
- Ze směsi tvarujte kuličky – důkladně je mačkejte, aby držely pohromadě. Kuličky smažte na oleji dozlatova.
- Falafel se podává v pita chlebu, tortille, arabském chlebu s kuskus salátem nebo jen s bramborami. Falafel doporučujeme doplnit vhodným dresinkem.
Zatím žádné komentáře