Jak uvařit vepřové koleno
-
Vařené vepřové koleno
Ingridience
- 1,5 kg vepřového kolena
- 2 ks střední cibule
- 3 ks oloupané stroužky česneku
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- 2 ks bobkového listu
- sůl (dle chuti)
Příprava
Maso nejprve omyjeme, zbavíme chlupů, nařežeme od kosti a vložíme do hrnce s vodou. Koleno zalijeme tak, aby bylo celé ponořené. Do vroucí vody přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtky, česnek a veškeré koření. Ztlumíme oheň a vaříme doměkka cca 2 – 3 hodiny.
Vepřové koleno lze vařit i v tlakovém hrnci, známého pod názvem papiňák. Tím zkrátíme dobu přípravy. Uvařené maso vytáhneme z hrnce a necháme okapat. Vepřové koleno můžeme podávat vcelku nebo nakrájené na plátky. Podáváme s hořčicí, křenem a čerstvým pečivem.
Vývar z vepřového kolena můžeme použít na výbornou česnekovou polévku.
-
Pečené vepřové koleno na pivě
Ingridience
- 1,5 kg – 2 kg vepřového kolena
- 2 ks velká cibule
- 7 ks stroužků česneku
- ½ l černého piva
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 3 ks bobkového listu
- 1 lžička drceného kmínu
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- sůl (dle chuti)
Příprava
Očištěné koleno potřené česnekem utřeným se solí, hořčicí, kmínem vložíme do tukem vymazaného pekáče. Posypeme nakrájenou cibulí, přidáme nové koření, celý pepř, bobkové listy. Vše zalijeme pivem s trochou vody, kterou při pečení občas maso podléváme.
Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme do předem předehřáté trouby na 180 – 200 stupňů. Koleno pečeme cca 1,5 – 2 hodiny. Na posledních 30 minut odkryjeme alobal a upečeme kůži na kolínku dozlatova. Takto hotové pečené vepřové koleno podáváme se zelím, knedlíkem nebo různě upravenými bramborami.
-
Grilované vepřové koleno s marinádou
Ingridience
- 1 ks vepřové koleno
- sůl (dle chuti)
- pepř (dle chuti)
- Marináda
- sůl
- kmín
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce kečupu
- chilli koření
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- ½ l světlého piva
Příprava
Vepřové koleno omyjeme a nařežeme na čtverce. Všechny přísady do marinády smícháme a připravenou směsí potřeme osolené a opepřené maso. Takto naložené vepřové maso vložíme do igelitového pytlíku a necháme 24 hod v lednici.
Druhý den maso obalíme alobalem a podlijeme pivem. Gril roztopíme na 200 – 250 stupňů po dobu 2 – 2,5 hodiny. Podle potřeby podléváme pivem. Podáváme s křenem, hořčicí a čerstvým pečivem.
pochutnali jsme si. Návod na vaření jaký jsme ještě nezkusili, díky za recept
Odpovědět