Jak uvařit candáta
-
Candát obecný
Candát obecný (Sander lucioperca) je dravá ryba, která se vyskytuje především v údolních nádrží a nížinných řekách. Má dlouhé protáhlé tělo s jemnými ostrými šupinkami. V tlamě má ostré zoubky na hřbetě výrazné dvě hřbetní ploutvičky. Má světélkující oči, které jsou přizpůsobeny vidění ve tmě.
-
Jaké jsou recepty na candáta
Receptů na úpravu candáta je velké množství, ale pokud jste začátečníci je dobré se řídit lidovým moudrem, které praví, že každá ryba má třikrát plavat – jednou ve vodě, podruhé na másle a potřetí na víně.
Pokud chcete vyzkoušet i jiné varianty, je velmi oblíbený candát na bylinkách, candát na ruský způsob nebo candát v papilotě nebo grilovaný na rajčatech. Inspirovat se můžete i recepty Jak uvařit lososa nebo Jak jíst pstruha.
-
Jak uvařit filet z candáta
Candáta můžete mít naporcovaného na klasické řízky nebo podkovy, ale nejjednodušší a nejoblíbenější je připravovat filety. Velká výhoda filetů je, že nemají kosti, a proto jsou velmi vhodné i pro děti, jediná nevýhoda je samozřejmě vyšší pořizovací cena.
Pokud si candáta chcete vyfiletovat doma, je to velmi pracné a nevýhoda je, že vám z ryby vznikne velké množství odpadu.
Nejvýhodnější si filety rovnou koupit, případně si rybu nechat vyfiletovat přímo v prodejně ryb od profesionálů. Filety lze připravovat na nejrůznější recepty – například na másle, s koprovým přelivem apod.
-
Jak uvařit candáta na másle
Porce candáta osušíme osolíme a dobře okmínujeme. Zprudka opečeme na nejlépe přepuštěném másle, nejprve kůží dolů a pak otočíme. Lze podávat s brambory, zeleninovým salátem nebo pouze s pečivem.
-
Jak uvařit candáta na víně
Osolené a opepřené porce ryby rozložíme do pekáčku, pokryjeme slaninou a plátky másla a dáme péct. Poté co se máslo rozpustí a po cca 10 minutách podlijeme bílým suchým vínem a pečeme dokud se téměř neodpaří, poté podlijeme dalším vínem a celý postup opakujeme i potřetí. Celá doba pečení trvá cca 30 minut než je candát dozlatova upečený. Podáváme přelité šťávou s brambory nebo bylinkovou kaší.
-
Jak usmažit candáta v trojobalu
Candáta lze připravit tradičně stejně jako kapra v trojobalu. Osušené porce candáta osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce, dále v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Poté smažíme v kvalitním nejlépe řepkovém oleji dozlatova.
Zatím žádné komentáře