Jak uvařit zelňačku
-
Jak uvařit zelňačku
Když se řekne zelňačka, většině lidí se vybaví zelná polévka červené barvy, nejčastěji podávaná s uzeninou nebo houbami. Zbylé menšině potom bílá zelná polévka, ve které najde na talíři i vejce.
I u zelňačky totiž existuje více variant, každý ji zkrátka vaří jinak. U obou je ale základem vždy zelí, nejčastěji to kysané. Jak naložit zelí doma, to už jsme vám na Skrblíkovi ukázali. Zelňačku lze podávat i bez masa, připravovanou v zeleninovém vývaru.
-
Jak uvařit zelňačku s klobásou
V hrnci na sádle (je to nejchutnější tuk, ale lze samozřejmě použít i jiný) orestujeme cibuli. Přidáme na kolečka pokrájenou klobásu (či jinou uzeninu) a ještě chvíli restujeme.
Jakmile má klobása správnou barvu, zasypeme základ sladkou paprikou (lze přidat i pálivou, ba dokonce i chilli – samozřejmě dle chuti strávníků) a počkáme, než se krásně rozvoní. Ovšem opatrně, paprika velice ráda na rozpáleném tuku zhořkne.
Následně přilijeme vodu, v lepším případě potom masový vývar. Přidáme kmín a na kostky pokrájené brambory. Vhodné je přidat i nové koření, celý pepř a bobkový list (ale není to nutností).
Takto zelňačku vaříme do změknutí brambor (podle velikosti kostek – cca 10 – 20 minut). Jakmile jsou brambory měkké, přidáme do polévky kysané zelí, které můžeme předem pokrájet.Kyselost zelí nedovolí, aby brambory nadále měkly. I proto se brambory vyří jako první. Nebo můžete uvařit zelí ve druhém hrnci a pak ho sem jen přendat.
Je nutné, po přidání zelí, počítat s ještě minimálně 10 – 15-ti minutami varu. Dochutíme solí a pepřem. Přídávali-li jsme koření, je na čase ho z polévky vyjmout.
Zelňačku můžeme v samotném závěru zjemnit např. zakysanou smetanou.
Je-li polévka příliš řídká, zahustíme ji jíškou. Na rozpuštěném másle zlehka osmahneme hladkou mouku (kolik másla, tolik použijeme mouky) a přidáme do polévky. Nutností je v tomto případě provařit zelňačku dalších asi 20 minut, aby se zbavila moučné chuti.
Variantou je v začátku zasypat orestovanou cibuli hladkou moukou, dobře rozmíchat, přidat papriku a následně přilít vodu (vývar). Přidat koření, pokrájené brambory a klobásu a vařit do změknutí brambor. Dále přidat zelí a ještě asi 15 minut vařit.
-
Jak uvařit bílou zelňačku s vejcem
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme pokrájené brambory, kmín a zalijeme dostatečným množstvím vody (vývaru). Vaříme a jakmile jsou brambory tak napůl hotové, přidáme do polévky zelí.
Dále vaříme, dokud není zelí dostatečně měkké. Osolíme, zamícháme a přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali vejce (variantou je i mléko). Opět zamícháme.
Vejce lze samozřejmě použít již uvařené. V tom případě ho přidáme buď pokrájené do talíře, nebo ho, taktéž pokrájené, přidáme již do hotové polévky ještě v hrnci.
Použijeme-li mléko, je možné polévku lehce zahustit. V trošce vody (případně mléka) dobře rozmícháme mouku a polévku zahustíme. Povaříme minimálně 15 – 20 minut a můžeme podávat.
Pokud budeme přidávat brambory již do polévky, podáváme ji samotnou. Lze ale v základním receptu brambory vynechat, uvařit je bokem a podávat je k polévce tzv. na loupačku.
Zbylé zelí, co se už nevešlo do polévky, můžeme použít na zapečené brambory se zelím.
Zatím žádné komentáře