Jak naložit cibuli
-
Jak naložit cibuli
Cibuli můžeme naložit do oleje, nebo třeba do sladkokyselého nálevu. Stejně jako u ostatního, záleží pouze na našich chutích. Zejména když se nám povedlo vypěstovat si cibuli na zahradě, hodí se naložení jako doplňková forma uchování cibule na delší dobu.
Níže si popíšeme, jak naložit cibuli do oleje. Jak na sladkokyselý nálev se dočteme ve třetím boxíku (jak naložit cibulky).
-
Nakládaná cibule v oleji
Cibuli oloupeme, překrojíme na polovinu a pokrájíme na plátky. Česnek utřeme s trochou soli. Připravíme si i další koření dle naší chuti (klidně bobkový list, nové koření, celý pepř, chilli, apod.). Pokud chceme, přidáme k cibuli i červenou papriku. Tu pokrájíme na proužky.
Česnek, koření a dle libosti i papriku smícháme v misce, přidáme cibuli a opět lehce promícháme. Směsí naplníme sklenice. Každou sklenice lehce zakápneme octem a zalijeme olejem. Uzavřeme.
V chladu necháme minimálně 1 týden uležet.
-
Jak naložit cibulky
Naložené cibulky budeme v závěru zavařovat. Nejdříve si tedy připravíme sklenice a víčka.
Připravené cibulky oloupeme a vložíme do vroucí vody. Krátce necháme přejít varem, pomocí cedníku scedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme v cedníku okapat.
Udělat nálev není žádná věda. Budeme k němu potřebovat pouze pár ingrediencí. Je to voda, ocet, cukr, sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a hořčičné semínko. Samozřejmě také hrnec.
Vodu s octem přivedeme k varu, přidáme cukr a sůl. Zamícháme a 5 – 8 minut provaříme.
Do sklenic naskládáme cibulky, do každé přidáme bobkový list, pepř, nové koření i hořčičné semínko, zalijeme nálevem a dobře uzavřeme. Sklenice plníme asi 0,5 cm od horního okraje.
Neméně důležitou součástí je cibulky ve sklenicích zavařit. Bude jim stačit 80 stupňů Celsia po dobu 25-ti minut.
Cibulky nakládané ve sladkokyselém nálevu se báječně hodí ke grilovanému masu.
-
Jak naložit cibuli s medem
Naložená cibule s medem se výborně hodí při nachlazení. Je totiž dobrým pomocníkem nejenom při kašli. Cibule funguje jako přírodní antibiotikum. Příprava cibulového sirupu je velice snadná. Pojďme se podívat, jak na to.
Cibuli oloupeme, překrojíme na polovinu a z každé získané poloviny krájíme tenká poloviční kolečka. Všechnu cibuli postupně vložíme do uzavíratelné skleničky a zalijeme medem. Na 1 střední cibuli bude potřeba 3 – 4 lžíce medu.
Za pár hodin (2 – 3) začne cibule pouštět šťávu. Výsledný sirup také můžeme přecedit do čisté sklenice (bez cibule) a uchovat ho v lednici. Vhodná je cibulová šťáva nejen při kašli, ale také např. při bolesti v krku. Užíváme ji při obtížích 2 – 3 krát denně, 1 čajovou lžičku.
Kdo je alergický na med, použije při přípravě cibulového sirupu cukr.
Jestliže chceme využít cibulový sirup pro malé děti, je vhodnější (ne ale nutné) použít červenou cibuli. Nemá totiž tak výrazné aroma. Vyloženě pro pochutnání pak slouží naložené ořechy do medu.
Zatím žádné komentáře