Jak naložit dýni
-
Jak zpracovat dýni
S dýní můžeme v kuchyni doslova čarovat. Její užití je všestranné, vždyť z ní můžeme připravit předkrm, polévku, hlavní jídlo a v neposlední řadě i zákusek (výborným počinem bude také např. dýňový chléb či dýňový kompot). I pěstovat dýně je snadné.
V závislosti na tom, jaký druh dýně v kuchyni použijeme a na co, je nutné dýni připravit. Neloupat lze pouze dýni hokkaidó, ovšem do kompotu či džemu je to více než vhodné. Všechny ostatní druhy dýní je nutné předem oloupat (máslová, špagetová, apod.).
Semínka z dužiny vydlabeme a pokud je máme rádi, můžeme je dále využít. Třeba je můžete nechat naklíčit a pak zbaštit. Dužinu si přichystáme dle každého konkrétního receptu.
-
Naložená dýně jako kompot
Před samotným naložením je nutné si dýni připravit. Nakládá se pouze dužina, tudíž dýni oloupeme a zbavíme semínek. Dužinu pokrájíme na malé kousky.
Naložená dýně (jako kompot) se skvěle doplňuje s ananasovou chutí. Je proto vhodné do právě vyráběného kompotu přidat buď ananasovou tresť, nebo přímo kousky ananasu i se šťávou. Můžeme zvolit i jiné ovoce, nebo samozřejmě pouze dýni. Záleží jenom na naší chuti.
Než bude závěrem úplně hotovo, je potřeba kompot zavařit. Dýni tak plníme do suchých a naprosto čistých sklenic, které uzavřeme ještě teplé, taktéž suchým a čistým víčkem. Sterilizujeme asi 30 minut při teplotě 80 – 85 stupňů Celsia.
Samotný postup naložení dýně je popsán v následujícím boxíku.
-
Jak naložit dýni
Kostičky dýně nejprve naložíme do octového nálevu. To je možné udělat již den předem. Pokud si ovšem nevzpomeneme, naložíme dýni alespoň ráno a kompot připravíme odpoledne.
Na větší množství dýně (třeba 3 kg dužiny) použijeme 150 – 200 ml octa. Vody dáme zhruba tolik, kolik dýně – 3 kg dýně = 3 l vody. Vždy musí být všechny kostky dýně ponořené.
Octový nálev slijeme a dýni necháme okapat. Připravíme si čistou vodu, do které přidáme cukr a svaříme. Podle toho, jak sladký chceme kompot, tolik cukru také použijeme. Obyčejně se ale na 1 l vody používá 0,5 kg cukru (krystal).
Nezapomeneme také na voňavé koření. Do cukrového nálevu tak přidáme i celou skořici a hřebíček. Množství koření volíme v závislosti na množství dýně i samotného nálevu.
Jakmile se cukr rozpustí, přidáme do hrnce i kostky dýně (budeme-li přidávat ananas, teď je jeho čas). Povaříme do změknutí dýně, což trvá pouze chviličku.
Do čistých sklenic můžeme na dno každé sklenice vložit plátek citrónu, přidáme kostky dýně a zalijeme cukrovým nálevem. I tady platí, že dýně musí být vždy ponořená.
Sklenice dobře uzavřeme a zavaříme.
Zatím žádné komentáře