Jak dlouho dusit vepřová játra
-
Jak vybrat vepřová játra
Vepřová játra kupujeme v obchodě, kde máme ověřeno, že jde o čerstvé zboží. Nejlépe v řeznictví nebo přímo u chovatele prasat. Supermarkety také nabízejí vepřová játra, v tom případě ale volíme obchody, kde se maso pravidelně obměňuje nebo se tu přímo bourá.
Játra musejí být lesklá, tmavší, rozhodně nesmějí být oschlá, ani na nich nesmějí být skvrny nebo dokonce ležet v balení v krvi. A také nesmějí zapáchat. Musejí prostě být čerstvá a bez známek nemoci, které by se projevily právě skvrnami.
-
Jak přichystat vepřová játra
Než játra začneme připravovat, musíme je k vaření přichystat. Nejlépe tak, že je opláchneme, osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou a pak teprve je začneme krájet do podoby, v jaké je budeme péci, dusit nebo restovat. Může jít o plátky, nudličky, kostičky. Vynikající jdou i játra vařená, v takovém případě je ponecháváme v celku.
-
Jak dlouho dusit vepřová játra
Vepřová játra jsou hotová poměrně brzy. Tedy, pokud neuděláme začátečnickou chybu a neposolíme je ještě za syrova nebo z počátku přípravy. Játra se, podobně jako luštěniny, solí až hotová nebo až při finálních úpravách.
Játra jsou rychlovka, jejich dušení, kterému předchází restování, probíhá maximálně deset minut. Během toho játra změknou a celkově se produsí i vevnitř. Játra jsou vynikající na předem osmažené cibulce, se kterou rozhodně nemusíme šetřit.
Po udušení přidáme k játrům sůl, pepř a trochu zaprášíme solamylem, přidáme vývar nebo vodu a provaříme cirka dvě minuty, aby se škrob uvařil a játra natáhla sůl. Dušená játra podáváme s rýží, hranolky, brambory nebo těstovinami, lze i s knedlíkem, ke knedlíku a játrům můžeme dodělat mléčnou nebo sýrovou omáčku.
-
Jak dlouho péct vepřová játra
Vepřová játra pečeme cirka dvacet minut, opět jsme je však předem orestovali, pečeme při střední teplotě okolo 150 stupňů. Koření dáme k játrům hned (bylinky, pepř), ale solíme až ke konci pečení. Podáváme s bramborem.
-
Jak dlouho restovat vepřová játra
Vepřová játra restujeme na sádle (nejchutnější kombinace) nebo na oleji cirka dvě minuty z každé strany. Předpokladem úspěchu je nakrájení jater na cirka dva centimetry silné plátky. Solíme až ke konci restování, vždy na již orestovanou stranu. Po vypnutí plamene dáme na játra máslo a necháme je volně stéci a vytvořit vynikající šťávu.
-
Jak dlouho vařit vepřová játra
Vepřová játra dáváme vařit do osolené vody, přičemž k nim přidáme koření a zeleninu jako na polévku. Podrobnější tipy na okořenění polévku u nás také najdete v návodu, jak uvařit ovar. Játra vaříme cirka 20 – 30 minut, než jsou celá provařená, před samotným vařením je můžeme rozkrojit napůl, jsou přece jen většinou dost velká (pokud jsme koupili celá, třeba na paštiku.
-
Jak naložit vepřová játra
Vepřová játra zásadně nakládáme do oleje a zásadně bez soli. V oleji je vyloženě vykoupeme, alespoň hodinu. Za tu dobu se játra nasají olejem a při restování nebo jiné tepelné úpravě se pak tolik nesmrsknou a také nijak výrazněji neztvrdnou.
Játra přebírají chutě poměrně snadno, takže do oleje na naložení jater se koření většinou nedává, ale použije se právě až při restování, například větvička rozmarýnu nebo tymiánu, k němu pepř. vynikající je plnotučná nebo jiná hořčice, která dá játrům šmrnc.
-
Jak vyrobit paštiku z vepřových jater
Paštika z vepřových jater je v případě domácí výroby vynikajícím způsobem, jak doplnit vitamín A a železo i těm, kdo běžně upravená játra nejedí. Předem uvařená nebo i upečená játra rozmixujte v mixéru.
Je nutné k nim ještě před mixováním přidat sádlo nebo máslo, koření (sůl, pepř, česnek, cibuli, rozmarýn, případně alkohol nebo ovoce, pokud máte rádi paštiku s ovocnými prvky). V mixéru vymixujte dohladka, přendejte do nádoby a dejte vychladit. Před chlazením je možné ještě přelít přepuštěným máslem.
Zatím žádné komentáře