Jak naložit řízky
-
Jak naložit řízky?
Ať vezmeme kuřecí nebo vepřové, není nutné řízky před naložením do marinády naklepávat. Více než vhodná je ale jejich stejná tloušťka. Taktéž marinádu nemusíme solit. Solíme až těsně před tepelnou úpravou (po vytáhnutí z marinády).
Maso na řízky předem dobře očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky stejné šíře.
Klasicky můžeme naložit řízky do marinády z oleje a koření, či lze využít marinádu jogurtovou. Koření volíme především v závislosti na naší chuti, neboť chuť je základ.
Naložené řízky smažíme na rozpáleném tuku dozlatova z obou stran. Pro naše ubezpečení, že jsou řízky hotové, lze první řízek zkusmo rozkrojit a ochutnat.
Nevyužijeme-li při přípravě naložených řízků pánev, lze řízky grilovat.
-
Jak naložit řízky do jogurtu?
Výborně chutnají v jogurtové marinádě řízky kuřecí (ovšemže až po usmažení). Naložit do jogurtové marinády lze ale i maso vepřové, například vepřovou kýtu či kotletu.
Není přímo podmínkou zvolit k naložení řízků jogurt (samozřejmě bílý, bez příchutě), spíše jde o to, aby tato jedna z hlavních ingrediencí byla podobného ražení. Pohodlně tedy jogurt nahradíme třeba kefírem.
Na marinádu nám bude stačit pouze pár surovin. Především jogurt, česnek a pokud chceme, tak i oblíbené koření (někdo přidává do marinády také vejce, je potřeba ho ale pořádně rozšlehat). Vše smícháme a připravíme si uzavíratelnou misku.
Plátky masa rozložíme do misky, zalijeme připravenou marinádou, dobře je v ní obalíme, uzavřeme a uložíme do lednice. Nejlépe na jeden až dva dny.
Takto naložené řízky stačí před smažením včas vyndat z lednice, lehce osolit a obalit ve strouhance. Poté smažíme dozlatova.
-
Jak naložit kuřecí řízky?
Nakládat můžeme kuřecí prsní řízky, stejně tak i řízky stehenní. Bonusem při naložení stehenních řízků bude ještě o chlup větší šťavnatost, než v případě řízků prsních (bývají totiž sušší).
Pokud se rozhodneme pro jogurtovou marinádu, postupujeme podle návodu z druhého boxíku. Je-li nám milejší a chutnější marináda z oleje a bylinek, připravíme si ji.
Všechny bylinky, které budeme do marinády dávat, dáme do misky a pečlivě promícháme. Kuřecí maso v suché směsi bylinek obalíme a jednotlivé kousky zakápneme kvalitním olejem. Můžeme přidat i nasekaný česnek či cibuli, sojovou omáčku nebo hořčici – výborná je potom hořčice dijónská.
Necháme v uzavřené nádobě v lednici odpočívat. Takto připravené kuřecí se hodí na přípravu přírodních řízků, ale lze je i obalit v klasickém trojobalu a smažit.
-
Jak naložit vepřové řízky?
I vepřové řízky lze naložit do jogurtové marinády, čili se v tomto případě vrátíme do boxíku č. 2. Neholdujeme-li jogurtu, připravíme si marinádu z oleje a bylinek.
Do misky nalijeme trochu oleje, přidáme prolisovaný česnek (rozhodně na něm nešetříme), majoránku, mletý pepř a grilovací koření. Marinádu dobře rozmícháme a připravené vepřové řízky do ní vložíme. Necháme marinovat v lednici minimálně do druhého dne.
I tady platí, že tyto naložené vepřové řízky se báječně hodí na přípravu bez trojobalu, tedy přírodně.
-
Jak naložit krkovici na řízky?
Pokud se chystáme naložit krkovici na řízky a nevíme si rady, pomůže nám článek Jak naložit krkovici. V článku totiž nalezneme i pár slov o tom, jak naložit krkovici na řízky.
-
Jak naložit vepřovou kotletu?
Vepřovou kotletu samozřejmě také můžeme využít při přípravě řízků. I tady nám pomůže Skrblíkův návod, konkrétně Jak připravit vepřovou kotletu. Článek pojednává mj. o tom, jak naložit vepřovou kotletu. A je rozhodně více než bohatý na zajímavé rady a tipy.
Zatím žádné komentáře