Jak naložit candáta
-
Candát obecný
Candát obecný (Sander lucioperca) je dravá ryba, která se vyskytuje především v údolních nádrží a nížinných řekách. Má dlouhé protáhlé tělo s jemnými ostrými šupinkami. V tlamě má ostré zoubky na hřbetě výrazné dvě hřbetní ploutvičky. Má světélkující oči, které jsou přizpůsobeny vidění ve tmě.
Candát je velmi oblíbená ryba zvláště u odpůrců ryb. Je to dravec, takže neukládá tuk do polštářků kolem svalů, a tudíž nemá bahenní příchuť, dále má velmi málo malých ostrých kostiček, které má například kapr. Jedná se o dravce, tudíž je neustále v pohybu a místo tukových polštářků má tuk rozložen po celém těle rovnoměrně.
-
Nakládaný opečený candát
Candáta nemusítekonzumovat jen jako teplý pokrm, ale lze jej servírovat i za studena. Tento způsob úpravy a podávání ryby je také často uváděn pod názvem pečenáč. V podstatě se jedná o opečené filety candáta, který jsounásledně dány do nálevu a po odležení se podávají studené, nejčastěji s pečivem
Ingredience na přípravu ryby: 1 kg candáta, 50 g hladké mouky, mletý černý pepř a sůl dle chuti
Ingredience na nálev:2-3 stroužky česneku , 1 ks bobkového listu, 1 cibule nakrájená na kolečka, 1l vody, 0,5l octa, pár kuliček černého pepře a sůl dle chuti
postup: Rybí filety osolíme, opepříme, necháme 1/2 hodiny odležet a poté jemně zaprášíme moukou. Jednotlivé porce následně opečeme na oleji. Mezitím si připravíme nálev.
Všechny jmenované ingredience na nálev smícháme a 5 minut zahříváme na plotýnce. Nakonec rybu zalijeme teplým nálevem a necháme 24 uležet. Jak bylo výše uvedeno servírujeme chlazené.
-
Candát v pikantní omáčce
Jedná se o výborný recept pro přípravu v troubě, ale je nutno počítat s časem na odležení.
Ingredience na marinádu: 1dl červeného vína, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1lžíce sekané petrželky, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, 1 stroužek česneku, 1 cibule, tabasco dle chuti, sůl
Postup:Porce ryby vyskládáme do skleněné zapékací mísy a mezitím všechny ingredience na marinádu smícháme. Vzniklou marinádu nalijeme na rybu a necháme v lednici minimálně 12 h odpočívat. Během doby rybu alespoň jednou otočíme. Po odležení rybu poklademe kousky másla a upečeme.
-
Uzený zavařený candát
Tento recept využijeme především pokud máme nám zbyde máme větší množství ryby, kterou nestihneme upravit a sníst za čerstva
Ingredience: candát, sůl, drcený kmín, česnek, olivový nebo slunečnicový olej
Postup: Jednotlivé porce ryby očistíme potřeme rozmačkaným česnekem se solí a dobře pokmínujeme. Následně ochucené porce ryby necháme v chladnu 24 h uležet a poté vyudíme obvykle 3h na 60 stupňů a potom stáhneme teplotu na 50 stupňů a pokračujeme v uzení další 2h.
Vychladlé ryby vykostíme a zbylé maso naskládáme do sklenic, zalijeme zvoleným olejem a zavaříme tak, jak jsme běžně zvyklí zavařovat. Zavřené sklenice uchováváme v chladnu a konzumujeme za 14 dní.
Pokud chcete candáta uvařit, třeba k víkendovému obědu, podívejte se na náš návod Jak uvařit candáta.
Zatím žádné komentáře