Jak uvařit agar

Lucie Telievová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit agar

    Použití agaru

    Agar se používá v mnoha oblastech, například jako živné médium pro kultivaci mikroorganismů a rostlin nebo jako léčivý obvaz v případě domorodých kmenů, ale především v potravinářství.

    Pro domácí přípravu se určitě hodí vědět, že taje při 96 °C a tuhne při 40 °C (tedy za pokojové teploty). Můžete ho najít pod pojmem japonská želatina, nebo taky pod označením E406. Bývá totiž často používán jako stabilizátor nebo zahušťovací prostředek v asijské kuchyni nebo v pekařských a cukrářských výrobcích, mražených dezertech, želé a pudinku.

    Díky svým vlastnostem můžete s jeho pomocí vytvořit opravdu vysoké vrstvy želé třeba na dortech nebo zákuscích – je totiž pevnější, než želatina. Navíc dobře drží tvar i při krájení a netrhá se.

    Pozor, stejně jako normální želatina ale netuhne za přítomnosti některých enzymů z čerstvého ovoce! Týká se to například kiwi, papáji, ananasu, manga či broskve. Proto jej s tímto ovocem nepoužívejte.

    Pokud však máte v plánu zrovna tyto ovocné druhy, nejdřív je tepelně upravte. Tepelná úprava totiž tyto enzymy ničí. Obecně platí, že čím kyselejší ovoce, tím řidší agar.

  2. Kde koupit agar

    Obvykle se dá snadno sehnat v prodejnách zdravé výživy. Vypadá jako prášek nebo vločky, případně ho seženete ve formě plátků nebo hranolků.

  3. Jak správně uvařit agar

    Jak již bylo řečeno, agar dokáže zcela nahradit živočišnou želatinu. Navíc jsou želírovací schopnosti agaru několikanásobně vyšší.

    Dávkování agaru

    1 ČL agarového prášku = 1 PL agarových vloček = 1 ČL práškové želatiny = 1,5 g plátkové želatiny

    Na hodně pevné želé použijte 2 ČL agarového prášku a 600 ml tekutiny (případně čtěte návod na obalu)

    Agar v prášku

    Nejprve nechte agar přibližně 15 minut nabobtnat ve studené vodě – stejně, jako se to dělá s běžnou želatinou. Poté jej přiveďte za stálého míchání k varu (musí se rozpustit). Ihned pak ztlumte oheň a vařte už jen velice mírně 5 minut. Agar začíná tuhnout při 40 °C  a pevný je pak při pokojové teplotě.

    Agar v hranolcích či tyčinkách

    Ponechte agarovou tyčinku namočenou zhruba 30 minut ve třech šálcích studené vody (nebo džusu), pak jej přiveďte k varu, dokud se tyčinka zcela nerozpustí.

    Agar ve vločkách

    Odměřte 6 ČL a namočte je na 30 minut v litru studené vody (nebo džusu). Vařte, dokud se zcela nerozpustí.

    Dá se použít jako želé na zákusky – můžete ho i dosladit nebo obarvit (polévejte je, až zchladne), ale hodí se i na aspiky nebo k zahuštění místo jíšky. Pokud budete dělat želé, je potřeba počítat s tím, že není čirý, ale lehce „mléčný“.

  4. Ovocná želatina

    Ingredience: 0,5 agarové tyčinky, 300 ml studené vody, 50 ml džusu (např. jablečný), 150 g sezónního ovoce, 3 ČL medu nebo jiného sladidla, špetka soli.

    Nejprve agar nechte namočený cca 30 minut, poté přiveďte k varu a vařte, dokud se všechen nerozpustí. Za stálého míchání povařte ještě 5 minut. Poté doslaďte, přidejte špetku soli a zmírněte plamen. Přilijte džus a plátky či kousky ovoce. Ponechte vychladnout při pokojové teplotě.

  5. Ovocný pohár

    Ingredience: 0,5 agarové tyčinky, 300 ml studené vody, 50 ml džusu, ovoce

    Ponechte agar namočený cca 30 minut, pak přiveďte k varu a vařte, dokud se úplně nerozpustí. Přidejte džus a ještě chvílí za stálého míchání povařte. Připravený agar nalijte na předem připravené ovoce v poháru. Lze na dno dát pudink a dozdobit třeba ořechy.

  6. Krém s agarem

    Ingredience: 100 loupaných mandlí, 1 hrnek bílé rýže, 3 hrnky vody, 1 ČL agaru, špetka soli, 3 PL sušeného sojového mléka

    Mandle na sucho krátce opražte, rýži s vodou přiveďte k varu. Přidejte k rýži mandle a špetku soli. Povařte asi 40 minut. Přidejte agar a nechejte ještě několik minut vařit na mírném ohni. Lehce nechte zchladnout a vše rozmixujte na konzistenci krému. Krém se hodí je zdobení pohárů nebo dortů.

  7. Sójové mléko

    Ingredience: 0,5 agarové tyčinky (nebo 1 ČL agarových vloček), 200 ml studené vody, 150 ml sojového mléka, 2 ČL rýžového sladu (nebo jiného sladidla), špetka soli

    Agar nechte cca 30 minut ve vodě, poté přiveďte k varu a za stálého míchání povařte ještě 5 minut na mírném ohni. Přidejte rýžový slad nebo jiné sladidlo a špetku soli. Odstavte z ohně, přidejte sojové mléko a nechejte vychladnout.

  8. Marmeláda s agarem

    Ingredience: 0,5 kg jahod, 4 g agaru, 125 g cukru krupice (nebo jiného sladidla dle chuti), 1 ČL kyseliny citronové

    Omyjte jahody a zbavte je zelené části. Rozmačkejte je v misce třeba vidličkou a přendejte do hrnce. Jahody můžete pro extra jemnou konzistenci ještě rozmixovat. Přiveďte k varu a cca 10 minut na mírném ohni za stálého míchání povařte. Přidejte kyselinu citronovou, cukr (nebo sladidlo) a agar.

    Vařte a míchejte dalších 10 minut. Horkou marmeládu plňte do sterilních suchých skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Až zcela vychladne, můžete skleničky otočit.

  9. Koláč s agarem

    Ingredience: 189 g polohrubé mouky, 70 g špaldové celozrnné mouky, 50 g žitné mouky, 100 g třtinového cukru, 2 ČL kypřicího prášku s vinným kamenem, 3 PL kakaa, 50 g nastrouhané vysokoprocentní hořké čokolády, 100 ml oleje, 250 ml rostlinného mléka (mandlové, kokosové, rýžové,…)

    V míse promíchejte všechny ingredience a rozprostřete do menšího pekáčku. Pečte na 180 stupňů přibližně 20 minut. Nechte vychladnout a potřete ovocnou zavařeninou.

    Do 0,5 litru ořechového mléka (makadamové, lískooříškové, …) namočte 2 PL agarových vloček aspoň na 3é minut. Přidejte vyškrabanou vanilku a povařte na mírném ohni a za stálého míchání, dokud se agar nerozpustí.

    Do mixéru přidáme 350 g tofu, 3 PL agávového nebo jiného sirupu a rozmixujeme na hladkou konzistenci. Přidáme ořechové mléko a agar, společně rozmixujeme. Vzniklý tekutý krém nalijeme na upečený vychladlý korpus a posypeme ovocem (borůvky, jahody,…). Necháme ztuhnout.

  10. Pudink s agarem

    Ingredience: 600 ml rostlinného mléka (kokosové, mandlové, ořechové, rýžové,… ), 50 g nastrouhaného kokosu, 4 PL sirupu (agávový, rýžový,… ), 60 g chia semínek, 3 ČL agarových vloček, 100 ml vody, 1 zralé mango

    Agarové vločky nasypejte do vody a nechte (dle návodu) namočené ve vodě. Rostlinné mléko nalijte do mísy, oslaďte dle chuti, přidejte chia semínka a důkladně rozmíchejte. Nechte odstát cca 15 minut až dvě hodiny či přes noc. Do skleniček nebo misek nalijte chia pudink a dejte vychladit do lednice na půl hodiny.

    Mezitím oloupejte mango a nakrájejte na kousky. Zbytek manga rozmixujte a případně podle chuti doslaďte sirupem. Agar přiveďte k varu, a vařte, dokud se vločky zcela nerozpustí. Přidejte agar k mangu a promíchejte. Směs pak nalijte na vrch chia pudinku a nechte ještě chladit v lednici.

    Máme pro vás i jiné tipy, jak uvařit pudink.

  11. Aspik z agaru

    Ingredience: 200 g čerstvé mrkve, 130 g čerstvého hrášku, 180 g papriky kapie, 2 ks šalotka, 5 vajec, 5 ks kyselých okurek, tvrdý sýr, šunka, sůl dle chuti, feferonka dle chuti, bylinky dle chuti.

    Lák na aspik: 1,5 l vody, 10 ks hřebíčku, 15 ks nového koření, 3 stroužky česneku, 10 ks pepře čtyř barev, 2 ks bobkového listu, sůl dle chuti, med dle chuti, 10 PL octa, agar

    Kapii a mrkev nakrájejte na malé kousky a vhoďte do vroucí osolené vody, ponechte vařit asi 10 minut na mírném plameni – do změknutí. Ke konci vaření přihoďte ještě hrášek.

    Slijte vodu a přidejte šalotku nakrájenou na drobno. Uvařte vejce na tvrdo (cca 8 minut), pak je ihned namočte do studené vody, oloupejte a nakrájejte na plátky. Na kolečka nakrájejte i kyselé okurky.

    Lák k aspiku připravíte tak, že do hrnce s vodou dáte ingredience (mimo medu a octa) a přivedete k varu. Stáhněte plamen a vařte ještě dalších 5 minut. Poté přidejte ocet a med tak, abyste vytvořili příjemnou sladkokyselou chuť a dosolte. Lák nechte zchladnout a sceďte.

    Připravte si želatinu z agaru, místo vody ale použijte již uvařený lák.

    Do mističek vytvořte z nakrájených ingrediencí vrstvy a zalijte vychladlým agarem. Nechejte ztuhnout.

    Jestliže máte raději aspik klasický, projděte si návod Jak uvařit aspik.

  12. Zdravotní účinky agaru

    Obsahuje celou škálu vitamínů, minerálních látek a bílkovin, což z něj činí potravinu velmi vhodnou pro lidi s různými chorobami. Užívá se při:

    • Zácpa: podporuje peristaltiku střev. Pokud chcete ještě silnější účinek, kombinujte se zázvorovou šťávou, nebo se lněným semínkem.
    • Nadváha: vzhledem k nulové energetické hodnotě se velmi hodí pro pacienty s nadváhou!
    • vysoký krevní tlak.
    • vysoká hladina cholesterolu: pokud budete agar používat dlouhodoběji, můžete tak docílit i snížení cholesterolu v krvi
    • pročištění zažívacího traktu: čistí vnitřnosti a „sbírá“ staré usazeniny
    • potíže s klouby

    V organismu působí zásadotvorně. Je bohatým zdrojem jódu, vápníku i železa.


R
Rudolf 26.01.2021 – 16:29

Dobry den, chcel by som sa informovat aku dennu davku agaru smiem uzit. Dakujem. Rudolf Szmek

Odpovědět

L
Lukas 22.05.2022 – 19:25

@Rudolf: Cim vice, tim lepe. Jde o rozpustnou vlakninu, ktera vetsine lidi v modernim jidelnicku chybi.

Odpovědět

Napsat komentář

Další návody na téma agar


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás