Jak uvařit agar
-
Použití agaru
Agar se používá v mnoha oblastech, například jako živné médium pro kultivaci mikroorganismů a rostlin nebo jako léčivý obvaz v případě domorodých kmenů, ale především v potravinářství.
Pro domácí přípravu se určitě hodí vědět, že taje při 96 °C a tuhne při 40 °C (tedy za pokojové teploty). Můžete ho najít pod pojmem japonská želatina, nebo taky pod označením E406. Bývá totiž často používán jako stabilizátor nebo zahušťovací prostředek v asijské kuchyni nebo v pekařských a cukrářských výrobcích, mražených dezertech, želé a pudinku.
Díky svým vlastnostem můžete s jeho pomocí vytvořit opravdu vysoké vrstvy želé třeba na dortech nebo zákuscích – je totiž pevnější, než želatina. Navíc dobře drží tvar i při krájení a netrhá se.
Pozor, stejně jako normální želatina ale netuhne za přítomnosti některých enzymů z čerstvého ovoce! Týká se to například kiwi, papáji, ananasu, manga či broskve. Proto jej s tímto ovocem nepoužívejte.
Pokud však máte v plánu zrovna tyto ovocné druhy, nejdřív je tepelně upravte. Tepelná úprava totiž tyto enzymy ničí. Obecně platí, že čím kyselejší ovoce, tím řidší agar.
-
Kde koupit agar
Obvykle se dá snadno sehnat v prodejnách zdravé výživy. Vypadá jako prášek nebo vločky, případně ho seženete ve formě plátků nebo hranolků.
-
Jak správně uvařit agar
Jak již bylo řečeno, agar dokáže zcela nahradit živočišnou želatinu. Navíc jsou želírovací schopnosti agaru několikanásobně vyšší.
Dávkování agaru
1 ČL agarového prášku = 1 PL agarových vloček = 1 ČL práškové želatiny = 1,5 g plátkové želatiny
Na hodně pevné želé použijte 2 ČL agarového prášku a 600 ml tekutiny (případně čtěte návod na obalu)
Agar v prášku
Nejprve nechte agar přibližně 15 minut nabobtnat ve studené vodě – stejně, jako se to dělá s běžnou želatinou. Poté jej přiveďte za stálého míchání k varu (musí se rozpustit). Ihned pak ztlumte oheň a vařte už jen velice mírně 5 minut. Agar začíná tuhnout při 40 °C a pevný je pak při pokojové teplotě.
Agar v hranolcích či tyčinkách
Ponechte agarovou tyčinku namočenou zhruba 30 minut ve třech šálcích studené vody (nebo džusu), pak jej přiveďte k varu, dokud se tyčinka zcela nerozpustí.
Agar ve vločkách
Odměřte 6 ČL a namočte je na 30 minut v litru studené vody (nebo džusu). Vařte, dokud se zcela nerozpustí.
Dá se použít jako želé na zákusky – můžete ho i dosladit nebo obarvit (polévejte je, až zchladne), ale hodí se i na aspiky nebo k zahuštění místo jíšky. Pokud budete dělat želé, je potřeba počítat s tím, že není čirý, ale lehce „mléčný“.
-
Ovocná želatina
Ingredience: 0,5 agarové tyčinky, 300 ml studené vody, 50 ml džusu (např. jablečný), 150 g sezónního ovoce, 3 ČL medu nebo jiného sladidla, špetka soli.
Nejprve agar nechte namočený cca 30 minut, poté přiveďte k varu a vařte, dokud se všechen nerozpustí. Za stálého míchání povařte ještě 5 minut. Poté doslaďte, přidejte špetku soli a zmírněte plamen. Přilijte džus a plátky či kousky ovoce. Ponechte vychladnout při pokojové teplotě.
-
Ovocný pohár
Ingredience: 0,5 agarové tyčinky, 300 ml studené vody, 50 ml džusu, ovoce
Ponechte agar namočený cca 30 minut, pak přiveďte k varu a vařte, dokud se úplně nerozpustí. Přidejte džus a ještě chvílí za stálého míchání povařte. Připravený agar nalijte na předem připravené ovoce v poháru. Lze na dno dát pudink a dozdobit třeba ořechy.
-
Krém s agarem
Ingredience: 100 loupaných mandlí, 1 hrnek bílé rýže, 3 hrnky vody, 1 ČL agaru, špetka soli, 3 PL sušeného sojového mléka
Mandle na sucho krátce opražte, rýži s vodou přiveďte k varu. Přidejte k rýži mandle a špetku soli. Povařte asi 40 minut. Přidejte agar a nechejte ještě několik minut vařit na mírném ohni. Lehce nechte zchladnout a vše rozmixujte na konzistenci krému. Krém se hodí je zdobení pohárů nebo dortů.
-
Sójové mléko
Ingredience: 0,5 agarové tyčinky (nebo 1 ČL agarových vloček), 200 ml studené vody, 150 ml sojového mléka, 2 ČL rýžového sladu (nebo jiného sladidla), špetka soli
Agar nechte cca 30 minut ve vodě, poté přiveďte k varu a za stálého míchání povařte ještě 5 minut na mírném ohni. Přidejte rýžový slad nebo jiné sladidlo a špetku soli. Odstavte z ohně, přidejte sojové mléko a nechejte vychladnout.
-
Marmeláda s agarem
Ingredience: 0,5 kg jahod, 4 g agaru, 125 g cukru krupice (nebo jiného sladidla dle chuti), 1 ČL kyseliny citronové
Omyjte jahody a zbavte je zelené části. Rozmačkejte je v misce třeba vidličkou a přendejte do hrnce. Jahody můžete pro extra jemnou konzistenci ještě rozmixovat. Přiveďte k varu a cca 10 minut na mírném ohni za stálého míchání povařte. Přidejte kyselinu citronovou, cukr (nebo sladidlo) a agar.
Vařte a míchejte dalších 10 minut. Horkou marmeládu plňte do sterilních suchých skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Až zcela vychladne, můžete skleničky otočit.
-
Koláč s agarem
Ingredience: 189 g polohrubé mouky, 70 g špaldové celozrnné mouky, 50 g žitné mouky, 100 g třtinového cukru, 2 ČL kypřicího prášku s vinným kamenem, 3 PL kakaa, 50 g nastrouhané vysokoprocentní hořké čokolády, 100 ml oleje, 250 ml rostlinného mléka (mandlové, kokosové, rýžové,…)
V míse promíchejte všechny ingredience a rozprostřete do menšího pekáčku. Pečte na 180 stupňů přibližně 20 minut. Nechte vychladnout a potřete ovocnou zavařeninou.
Do 0,5 litru ořechového mléka (makadamové, lískooříškové, …) namočte 2 PL agarových vloček aspoň na 3é minut. Přidejte vyškrabanou vanilku a povařte na mírném ohni a za stálého míchání, dokud se agar nerozpustí.
Do mixéru přidáme 350 g tofu, 3 PL agávového nebo jiného sirupu a rozmixujeme na hladkou konzistenci. Přidáme ořechové mléko a agar, společně rozmixujeme. Vzniklý tekutý krém nalijeme na upečený vychladlý korpus a posypeme ovocem (borůvky, jahody,…). Necháme ztuhnout.
-
Pudink s agarem
Ingredience: 600 ml rostlinného mléka (kokosové, mandlové, ořechové, rýžové,… ), 50 g nastrouhaného kokosu, 4 PL sirupu (agávový, rýžový,… ), 60 g chia semínek, 3 ČL agarových vloček, 100 ml vody, 1 zralé mango
Agarové vločky nasypejte do vody a nechte (dle návodu) namočené ve vodě. Rostlinné mléko nalijte do mísy, oslaďte dle chuti, přidejte chia semínka a důkladně rozmíchejte. Nechte odstát cca 15 minut až dvě hodiny či přes noc. Do skleniček nebo misek nalijte chia pudink a dejte vychladit do lednice na půl hodiny.
Mezitím oloupejte mango a nakrájejte na kousky. Zbytek manga rozmixujte a případně podle chuti doslaďte sirupem. Agar přiveďte k varu, a vařte, dokud se vločky zcela nerozpustí. Přidejte agar k mangu a promíchejte. Směs pak nalijte na vrch chia pudinku a nechte ještě chladit v lednici.
Máme pro vás i jiné tipy, jak uvařit pudink.
-
Aspik z agaru
Ingredience: 200 g čerstvé mrkve, 130 g čerstvého hrášku, 180 g papriky kapie, 2 ks šalotka, 5 vajec, 5 ks kyselých okurek, tvrdý sýr, šunka, sůl dle chuti, feferonka dle chuti, bylinky dle chuti.
Lák na aspik: 1,5 l vody, 10 ks hřebíčku, 15 ks nového koření, 3 stroužky česneku, 10 ks pepře čtyř barev, 2 ks bobkového listu, sůl dle chuti, med dle chuti, 10 PL octa, agar
Kapii a mrkev nakrájejte na malé kousky a vhoďte do vroucí osolené vody, ponechte vařit asi 10 minut na mírném plameni – do změknutí. Ke konci vaření přihoďte ještě hrášek.
Slijte vodu a přidejte šalotku nakrájenou na drobno. Uvařte vejce na tvrdo (cca 8 minut), pak je ihned namočte do studené vody, oloupejte a nakrájejte na plátky. Na kolečka nakrájejte i kyselé okurky.
Lák k aspiku připravíte tak, že do hrnce s vodou dáte ingredience (mimo medu a octa) a přivedete k varu. Stáhněte plamen a vařte ještě dalších 5 minut. Poté přidejte ocet a med tak, abyste vytvořili příjemnou sladkokyselou chuť a dosolte. Lák nechte zchladnout a sceďte.
Připravte si želatinu z agaru, místo vody ale použijte již uvařený lák.
Do mističek vytvořte z nakrájených ingrediencí vrstvy a zalijte vychladlým agarem. Nechejte ztuhnout.
Jestliže máte raději aspik klasický, projděte si návod Jak uvařit aspik.
-
Zdravotní účinky agaru
Obsahuje celou škálu vitamínů, minerálních látek a bílkovin, což z něj činí potravinu velmi vhodnou pro lidi s různými chorobami. Užívá se při:
- Zácpa: podporuje peristaltiku střev. Pokud chcete ještě silnější účinek, kombinujte se zázvorovou šťávou, nebo se lněným semínkem.
- Nadváha: vzhledem k nulové energetické hodnotě se velmi hodí pro pacienty s nadváhou!
- vysoký krevní tlak.
- vysoká hladina cholesterolu: pokud budete agar používat dlouhodoběji, můžete tak docílit i snížení cholesterolu v krvi
- pročištění zažívacího traktu: čistí vnitřnosti a „sbírá“ staré usazeniny
- potíže s klouby
V organismu působí zásadotvorně. Je bohatým zdrojem jódu, vápníku i železa.
Dobry den, chcel by som sa informovat aku dennu davku agaru smiem uzit. Dakujem. Rudolf Szmek
Odpovědět@Rudolf: Cim vice, tim lepe. Jde o rozpustnou vlakninu, ktera vetsine lidi v modernim jidelnicku chybi.
Odpovědět