Jak naložit rybu
-
Jak naložit rybu na gril
Ke grilování je vhodná většina sladkovodních českých ryb, například pstruh, candát nebo okoun. Můžeme grilovat i mořské ryby. Mezi nejznámější patří losos, tuňák nebo halibut. Výbornou delikatesou jsou mořské plody – krevety a mušle.
Rybu můžeme naložit do marinády z bylinek nebo si vybrat z široké škály koření. Velmi oblíbený je rozmarýn, tymián a koriandr.
Nejdříve si rybu očistíme, osušíme a osolíme. Na povrchu i uvnitř ji potřeme olejem nebo máslem a marinádou. Na marinádu budeme potřebovat:
- jemně nasekané bylinky nebo koření
- 10 ml olivového oleje
- mletý barevný pepř
- sůl
Ryby s jemnějším masem můžeme grilovat i s kůží. Grilujeme maximálně 15 minut až do zlatavé barvy. Před konzumací rybu lehce pokapeme citronem.
-
Jak naložit rybu na uzení
Uzení velmi ovlivňuje chuť i vůni. Před samotným uzením je nutné rybu nasolit.
Rybu pečlivě očistíme od slizu a vnitřností. Odstraníme hlavu i ploutve. Takto upravenou rybu umyjeme a osušíme.
Do ryby vetřeme přiměřené množství soli v poměru 40 g soli na 1 kg ryb. Současně můžeme okořenit bylinkami. Rybu jimi potřeme, a poté je vložíme dovnitř. Necháme 1 – 3 hodiny odležet a po oschnutí udíme.
Při uzení rybu téměř pečeme. Není pak vysušená a je pěkně šťavnatá. Podle velikosti ryby udíme 2 – 5 hodin.
-
Jak naložit rybu na kyselo
Rybu si také můžeme naložit na kyselo. Takto naloženou rybu můžeme použít jako hlavní surovinu do salátů nebo konzumovat samostatně s pečivem.
Rybu vykucháme, očistíme od hlavy a kůže a důkladně omyjeme. Nakrájíme na menší části nebo filety. Osolíme a necháme odležet v lednici. Ryba se tak zbaví přebytečné vlhkosti.
Upravené filety vkládáme do předem připravených sterilizovaných sklenic. Můžeme je proložit zeleninou. Tradiční jsou cibule a mrkev krájené na kolečka. Sklenice zalijeme předem připraveným kyselým nálevem. Na nálev potřebujeme:
- vodu a ocet v poměru 1 : 1
- koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a hořčičné semínko
- cukr dle chuti
Takto naložená ryba vydrží v lednici i měsíc. Můžeme ji i zavařit. Tímto prodloužíme její trvanlivost.
-
Recept na salát z kyselých ryb
Pokud si chceme přichystat lehké hlavní jídlo plné vitamínů, salát z kyselých ryb je ideální volbou. Na salát budeme potřebovat tyto suroviny:
- 200 g naložených ryb v kyselém nálevu
- 50 g cibule
- 80 g mrkve
- 50 g bílého jogurtu
- půl lžičky soli
- citronová šťáva
- petrželová nať
Ryby nakrájíme na nudličky. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Osolíme a promícháme. V jogurtu rozmícháme pár kapek citronové šťávy a vlijeme na salát. Vše dobře zamícháme a necháme uležet 15 minut v ledničce. Před podáváním posypeme nakrájenou petrželovou natí.
Zatím žádné komentáře