Jak naložit bůček

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit bůček

    Jak naložit bůček

    K nakládání bůčku si vždy vybereme kvalitní kousek masa a záleží čistě na nás, zda bude prorostlý (vhodnější na gril) či trochu libovější. Dobře ho očistíme a do marinády nakládáme bůček osušený, například papírovou utěrkou.

    V podstatě můžeme zvolit k naložení bůčku jednoduchou marinádu, která se bude skládat z kvalitního oleje a koření. Koření a bylinky volíme s ohledem na naše chutě, ke spolupráci můžeme přibrat i fantazii.

    Obecně ale platí, že méně je někdy více. V případě bůčku bychom měli brát ohled na již tak dobrou chuť samotného masa, že by nám mohl stačit olej a česnek. Sůl totiž přidáme až těsně před tepelnou úpravou.

    Nakládat lze bůček vcelku, nebo rozporcovaný na plátky. Způsob vybíráme s ohledem na to, jak ho chceme následně tepelně upravovat (například při grilování budou naložené plátky dříve hotové).

    Marinovat můžeme bůček klidně přes noc v lednici, nic tím nepokazíme. Jenom je potřeba, stejně jako každé marinované maso uchovávané v lednici, s dostatečným předstihem před pečením či grilováním bůček z lednice vytáhnout.  Kdybychom to neudělali, pro studené maso přímo z lednice do vyhřáté trouby by to byl nepříjemný teplotní šok.

    Bůček můžeme samozřejmě naložit předem (před tepelnou úpravou). Lze to ale i po jeho uvaření, kdy ho cirka hodinu až hodinu a půl vaříme klasicky ve vodě, kdy můžeme přidat i nějaké to koření.

    V mezidobí si připravíme marinádu, kterou uvařený bůček potřeme (předtím ho ještě, pokud je třeba, vykostíme). Na marinádu volíme olej, různé koření a bylinky. Nesmíme zapomenout na česnek, neboť se s bůčkem velmi příhodně doplňuje.

    Naložený, ještě teplý, bůček zabalíme do alobalu, necháme vychladnout a na 5 – 7 dní uložíme v lednici. Krájíme na plátky, přiložíme chléb a dle chuti pivo. Rozhodně se nemusíme bát, že by se nenašel žádný konzument. Je to totiž mňamka!

    Nechceme-li hned bůček nakládat, lze z něho připravit například i ovar.

  2. Jak naložit bůček na gril

    Abychom se s bůčkem nemuseli na grilu trápit tak dlouho, je vhodnější ho před naložením krátce povařit a pokrájet na plátky. Plátky navíc nepotřebují trávit v marinádě příliš času.

    Zajisté bude výborná marináda s pivem. Trochu piva smícháme s olejem, přidáme pepř a česnek (popřípadě další koření a přísady, například sojovou omáčku) a do marinády jednotlivé plátky naložíme. Před grilováním ještě vše osolíme.

    Výborně chutná takto naložený bůček s čerstvým pečivem a křenem.

  3. Jak naložit bůček před pečením

    Klasicky lze bůček před pečením naložit do marinády z oleje a námi preferovaných bylinek a koření. Přihodit samozřejmě můžeme i cibuli, česnek nebo třeba med. V první řadě totiž záleží na naší chuti.

    Důležité je ovšem nezapomenout, ještě před vložením do marinády, hezky pěkně kůži na bůčku nařezat (třeba rovnoběžně – jeden řez vedle druhého vzdálené od sebe minimálně 0,5 cm). Chutě z marinády se totiž poté dostanou i tam, kde je to více než žádoucí – přímo k masu.

  4. Jak naložit bůček na uzení

    Bůček na uzení naložíme stejně snadno, jako se třeba na uzení nakládá panenka. Pokud jsme se tak rozhodli vyudit bůček, zvolíme stejný postup, který je zmíněn v návodu na naložení panenky. Jenom místo panenky budeme samozřejmě nakládat bůček.

    Suchý způsob naložení, čiliž naložení do soli či rychlosoli, zůstává stejný – bůček stačí mít nasolený 2 – 3 dny (denně překládáme).

    Jediným rozdílem mezi bůčkem a panenkou bude doba naložení do solného roztoku (tzv. mokrý způsob). Naložený bůček potřebuje v solném roztoku rozhodně více času, asi 3 – 4 týdny. Během této doby roztok i naložený bůček pravidelně kontrolujeme a překládáme ho. I tady platí, že po celou dobu musí být bůček zcela ponořený v roztoku.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak naložit


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás