10 triků výrobců potravin → Poznejte kvalitní olivový olej a šunku!
- Olivový olej Pomace může znít luxusně, ale označuje nejméně kvalitní produkt z pokrutin
- Ne všechna éčka jsou zlá, třeba E300 označuje kyselinu askorbovou alias vitamín C
- Za kakaovou pochoutkou se skrývá něco, pro co výrobce nemohl použít označení čokoláda
-
Snižování gramáže výrobku
Když nechtějí výrobci zvyšovat cenu výrobku, mají ještě jednu možnost – snížit gramáž.
Například Opavia Tatranky ještě v roce 2012 vážily 50 gramů, dnes tatáž oplatka váží 47 gramů. Podobné snižování gramáže postupem času potkalo třeba kakao Granko (z 500 g na 450 g a ze 450 g následně na 400 g, menší balení z 250 g na 225 g a poté na 200 g), čokoládu Studentská pečeť (z 200 g na 170 g), brambůrky Bohemia Chips (z 85 g až na 60 g) nebo Ledové kaštany v bílé čokoládě (ty zhubly z 50 g na 45 g). Podobných příkladů lze především u cukrovin najít velké množství.
Ochrana před tímto chováním je nečekaně jednoduchá. Stačí sledovat jednotkovou cenu výrobku, nikoliv tu za kus. Jednotková cena musí být ze zákona uvedena na cenovce.
-
Novinky jsou lehčí a dražší
Nepsaným pravidlem při zavádění nových variací již existujících výrobků je snížení gramáže či objemu. Argument marketingových oddělení je takřka vždy stejný – vyšší výrobní náklady.
Krásným příkladem je třeba řada sýrů Leerdammer. Pro srovnání cen nám posloužil obchod Tesco online. Obyčejný Leerdammer Original 100 g se prodává za 485,00 Kč v přepočtu za kilogram, zatímco novější varianta od této značky Leerdammer Original Finesse 80 g vychází na 606,25 Kč/kg.
Při stejné ceně za jedno balení se zdá být osmdesátigramové dokonce větší, protože je v něm poskládáno osm plátků po deseti gramech, zatímco v původním výrobku najdete pět plátků po dvaceti gramech. Je tedy možné, že v obchodě sáhnete po dražší variantě.
Ochrana před tímto postupem je jednoduchá, opět sledujte jednotkovou cenu.
-
Nahrazování dražších ingrediencí levnějšími
Optimalizace výrobních nákladů, tedy jejich snižování, má často podobu nahrazování původního složení produktu levnějšími alternativami.
Došlo třeba i k úpravě zmiňovaných Tatranek. Arašídy, kterých v sušence bylo celých 11,8 %, nahradilo arašídové aroma. Výrobce Mondelez Czech Republic s. r. o. podal těžko uvěřitelné vysvětlení: Arašídy jsou silný alergen, takže byly nahrazeny praženými pšeničnými klíčky.
Žádným překvapením není minimální podíl skutečného ovoce v džusech, ovocných šťávách, čajích nebo džemech. Vzhledem k ceně potravin není možné očekávat skutečné liči v čaji za 47,50 Kč, více než 0,5 % manga nebo maracuji v nektaru za 60 Kč nebo vysoký podíl masa v šunce za cenu 250 Kč za 1 kg, když tato částka sotva pokryje cenu masné suroviny.
V praxi je nejčastěji nahrazován cukr glukózovo-fruktózovým sirupem, čokoláda tukovou polevou a máslo ztuženými rostlinnými tuky. Ke zhodnocení jednotlivých složek potravin doporučujeme web FérPotravina.cz. A samozřejmě doporučujeme důkladně přečíst složení na obalech.
-
Privátní značky neznamenají automaticky nekvalitní výrobek
Za privátními značkami Clever, Tesco Value, Argus a dalšími se nemusí vždy skrývat nekvalitní výrobek. Zjednodušeně řečeno platí, že zadavatel (supermarket) si určí, kolik má daný produkt stát a nasmlouvaný výrobce ho následně za danou cenu vyrobí. Preferuje zadavatel vyšší kvalitu? V takovém případě se výrobek může vyrovnat značkovému. Trvá supermarket na nízké ceně? Pak bude nízká cena patrně jedinou výhodou daného zboží.
Například tradiční pomazánkové máslo Clever pro Billu vyrábí OLMA, pivo Argus 12° Maestic pivovar Platan Protivín a mléko Pilos z Lidlu OLMA. Doporučit můžeme také tuňák Billa, který chuťově poráží známější a několikrát dražší značky.
-
Nevěřte marketingovým slibům výrobců
Někteří výrobci potravin v reklamách rádi přehánějí a zveličují příznivý dopad jejich výrobků na lidské zdraví. Například v roce 2011 musela společnost Dannon, spadající do skupiny Danone v USA zaplatit pokutu téměř 400 milionů korun.
V reklamách tehdy tvrdila, že její jogurty Activia a nápoje DanActive (obdoba českého Actimelu) pomáhají předcházet chřipce a zmírňují zažívací potíže. Jenže to se dle Federální vyšetřovací komise neprokázalo.
-
E300 alias kyselina askorbová alias vitamín C
Jednotlivé složky výrobku musí být na obalu uvedeny sestupně dle podílu, ve kterém se v něm vyskytují. Jako první je tedy uvedena vždy ta součást, jejíž podíl je nejvyšší.
U tzv. přídatných látek (lidově zvaných éčka) platí, že musí být uvedeny na obalu buď číselným kódem E, nebo svým názvem.
Ještě v nedávné době výrobci nevěnovali značení přílišnou pozornost. Nicméně poté si lidé začali éčka hlídat, aby je tedy výrobci na obale ukryli, přechází na názvy látek. A to i přesto, že zdaleka ne všechna éčka jsou nebezpečná nebo riziková. Pro přehled závadnosti jednotlivých éček opět doporučujeme web FérPotravina.cz.
-
Jak vybírat šunky, párky a další uzeniny
Minimální nároky na lovecký salám, vídeňský párek, ostravskou klobásu a další uzeniny stanovuje vyhláška č. 69/2016 upravená na použitelné předpisy Evropské unie.
Jak v obchodě poznat podezřelý výrobek? Podle názvu. Špekáček není špekáček, ale opékáček nebo táboráček a místo telecího párku za skleněnou výlohou leží párek s telecím masem.
Asi nejjednodušeji se zorientujete u šunek, které zná zmiňovaná vyhláška ve třech skupinách:
Šunka nejvyšší jakosti
Obsah čistých svalových bílkovin musí být minimálně 16 % hmotnosti, není dovoleno používat vlákniny, škroby či jiné rostlinné a živočišné bílkoviny.
Výběrová šunka
Čistá svalová bílkovina musí tvořit minimálně 13 % hmotnosti. Přidávání vlákniny, škrobů nebo jiných živočišných či rostlinných bílkovin není povoleno.
Standardní šunka
Přidávání vlákniny, škrobů či živočišných a rostlinných bílkovin je povoleno. Obsah čisté svalové bílkoviny musí tvořit minimálně 10 % hmotnosti výrobku.
Konzumní šunka
Tato kvalitativní třída již není na rozdíl od minulosti zakotvena ve vyhlášce. Konzumní měla obsahovat alespoň 7 % čisté svalové bílkoviny. Šlo tedy o nejméně kvalitní šunku.
Další označení masných výrobků
Ještě méně kvalitní uzeniny se obvykle označují jako nářez, cihla apod.
Podíl masa v jednotlivých jakostech šunek závisí na použitém druhu masa a jeho obsahu svalových bílkovin. Obecně vzato platí, že šunky nejvyšší jakosti by měly obsahovat alespoň 90 % masa, výběrové šunky kolem 80 % a standardní šunky 70 %.
Kvalitativní požadavky dané vyhláškou
Výrobek Minimální podíl masa Minimální podíl čisté svalové bílkoviny Maximální podíl tuku Špekáček 40 % – 45 % Párek vídeňský 55 % – 40 % Debrecínský párek 60 % – 40 % Párek jemný 50 % – 35 % Šunkový salám 55 % – 20 % Gothajský salám 40 % – 40 % Junior salám 40 % – 35 % Český salám 40 % – 40 % Vysočina – 13 % 50 % Turistický trvanlivý salám – 14 % 40 % Poličan – 16 % 50 % Lovecký salám – 15 % 50 % Ostravská klobása 60 % – 35 % Paprikáš – 14 % 50 % Herkules – 14 % 50 % Jde o minimální/maximální podíly na hmotnosti výrobku. Uvedené podíly masa jsou pouze částí požadavků, dále je nutné splnit stanovené smyslové požadavky.
-
Čokoláda, nebo kakaová pochoutka?
Kvalitní čokoláda se pozná podle obsahu kakaového másla a kakaové sušiny a přesně těchto dvou složek se týkají jakostní požadavky na tuto sladkou pochoutku. Pokud výrobce nesplní požadavky, nesmí používat příslušné označení.
V praxi se to nejčastěji obejde tak, že se kakao nahradí levnějším rostlinným tukem, na obalu se použije označení kakaová pochoutka, na přední straně se nápis napíše anglicky, nebo vůbec. Sušenka není s čokoládovou polevou, ale s tukovou, v lepším případě s kakaovou. Skrblíkova rada? Tyto výrobky nekupujte.
Jakostní požadavky na čokoládu
Označení Požadavky Mléčná čokoláda Obsah tukuprosté kakaové sušiny: min. 2,5 %
Obsah celkové kakaové sušiny: min. 25 %
Obsah mléčného tuku: min. 3,5 %
Obsah celkového tuku: min. 25 %
Mléčná sušina: min. 14 %Hořká čokoláda Obsah kakaového másla: min. 18 %
Obsah tukuprosté kakaové sušiny: min. 14 %
Obsah celkové kakaové sušiny: min. 35 %Bílá čokoláda Obsah kakaového másla: min. 20 %
Obsah mléčného tuku: min. 3,5 %
Mléčná sušina: min. 14 %Mléčná oříšková čokoláda musí být vyrobena z mléčné čokolády obsahující nejméně 10 % mléčné sušiny
15 až 40 g lískových oříšků/100 g
lze přidat též mandle a jiné druhy ořechů, celé nebo ve zlomcích v takovém množství, aby celkový obsah včetně lískových oříšků nepřesahoval 60 % celkové hmotnosti výrobku -
Pečivo
Hitem posledních několika let je celozrnné pečivo a pečivo rozpékané na prodejně. To musí být označováno termínem “ze zmrazeného polotovaru”.
Jakostní požadavky na některé pekařské výrobky stanovuje vyhláška č. 18/2020 Sb.:
Žitný chléb, žitné pečivo
Jako žitné se mohou označovat pouze ty produkty, ve kterých činí podíl žitných mlýnských výrobků minimálně 90 %.
Žitno pšeničný chléb, žitno pšeničné pečivo
U těchto výrobků musí být podíl žitných mlýnských výrobků nejméně 50 % a podíl pšeničných mlýnských výrobků nejméně 10 %.
Pšenično žitný chléb, pšenično žitné pečivo
Zde je poměr přesně opačný, pečivo musí obsahovat minimálně 50 % pšeničných a 10 % žitných mlýnských výrobků.
Celozrnný chléb, celozrnné pečivo
Celozrnnými se mohou označovat pouze ty pekařské výrobky, které obsahují nejméně 80 % celozrnných mouk nebo obalových částic z obilky.
Vícezrnný chléb, vícezrnné pečivo
U vícezrnného pečiva musí více než 5 % hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků tvořit jiné obiloviny než pšenice a žito.
Jak vybírat pečivo
Skrblík doporučuje kupovat pečivo od lokálních pekařů a vždy důkladně číst informační cedulky a údaje o složení výrobku. Jako podezřelé lze chápat pojmenování “fit” či “tmavý”. To může znamenat, že složení výrobku není dostatečné např. pro označení celozrnné.
Pozornost věnujte také barvě pečiva. V Česku je zažité přesvědčení, že celozrnné pečivo je tmavé, na což někteří výrobci reagují přídavky karamelu jakožto barviva. Barva celozrnného pečiva je spíše šedá.
-
Olivový olej
Požadavky na olivové oleje podléhají přímo předpisům platným v EU, které je rozdělují na 7 skupin:
Druh Volná kyselost
(na 100 g)Charakteristika Extra panenský
Extra Virginméně než 0,8 g Nejkvalitnější olivový olej, při jehož výrobě byly použity pouze mechanické postupy. Lisuje se za studena ze zralých oliv. Panenský
Virginméně než 2,0 g Kvalitní olivový olej vylisovaný čistě mechanickými postupy. Lampantový
Lampanteméně než 3,3 g Také panenský olej (lisovaný zastudena). Kvůli špatným klimatickým podmínkám nebo nedostatkům při výrobě má nevyhovující vlastnosti, neprodává se volně, využívá se k dalšímu zpracování. Rafinovaný olivový olej
Refined olive oilméně než 0,3 g Méně kvalitní olivový olej, který při výrobě prošel chemickou úpravou – rafinací. Olivový olej méně než 1,0 g Směs olejů, která vznikla smícháním rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje. Rafinovaný olivový olej z pokrutin méně než 0,3 g Méně kvalitní, chemicky upravovaný olivový olej získaný z pokrutin. Olivový olej z pokrutin
Olive pomace oilméně než 1,0 g Nejméně kvalitní olivový olej, který vznikl smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje. Co jsou pokrutiny?
Pokrutiny jsou odpad po prvním lisování oliv. Zbývá v nich stále dostatek oleje, a tak se dále zpracovávají, nicméně k oddělení oleje je již nutné použít rafinaci. Olivové oleje z pokrutin jsou méně kvalitní.
Co je rafinace?
Rafinace je způsob získávání oleje za vyšších teplot až k 90 °C a za použití chemických postupů. Jde sice o zdravotně zcela nezávadný postup, získaný olej ale nebude nikdy stejně kvalitní, jako je ten extra panenský lisovaný za studena.
Jak poznat olivový olej z pokrutin
Olivový olej z pokrutin je méně kvalitní, Skrblík nedoporučuje tyto výrobky kupovat. Poznáte ho podle povinného označení “Vyrobeno z pokrutin”.
Někteří výrobci olejů spoléhají na jazykovou neznalost spotřebitelů a na obalu pokrutiny skrývají za anglický název pomace, nebo italský překlad sansa.
Nekvalitní potraviny a pokutované provozovny na internetu
Přehled nejakostních a nebezpečných potravin či pokutovaných provozoven hledejte na internetových stránkách PotravinyNaPranýři.cz. Jejich provozovatelem je Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
SUper moc diky skrbliku.za cenne informace. Cim vice ctu o potravinach uz kupuji jen zakladni potraviny .Ta zem je uz tak prohnila penezma a podvodniky ze to neni mozne.Dekuji ze jste
OdpovědětSleďové filety v různých omáčkách K-Cassic prodáváné v Kauflandu se smrskly ze 400g na 300g. Cena zůstala stejná. Okolo 40 Kč. Stejné filety zakoupené v Kauflandu v Drážďanech, mají stále váhu 400g, cena 1,79 E, nyní v akci za 1,39E. Zatímco v těch našich jsou kousky ryb, v těch německých stále filety.. Takže, nejen váhové preference ale i tvarové. Podle vyjádření Kaufland.cz. je to tím, že oni mají nižší DPH. Není to podvod, říkají, neboť je to napsané na kelímku.
OdpovědětNechápu, dříve existovala tzv. profesní hrdost, dnes ani neví, co to je. Prostě urvat co se dá i nedá. Dokud jim to bude procházet tak pojedou dál a dál. Není to jen v nehorázné ceně, ale ještě musí rejžovat přes kvalitu a váhu! Myslím, že si o nás nemyslí nic pěkného. A morálka? slovo neznámé.
OdpovědětNevím, proč píšete o nějakých kvalitních nebo nekvalitních potravinách, když je většina, která by byla pro běžné spotřebitele dostupná nekvalitní. A pokud by byla náhodou kvalitní, tak stejně není dobrá! Zkuste mě třeba v dnešní době sehnat dobrou vepřovou konzervu. kdyby stálo 0,5kg 200 Kč., tak to koupím, protože když stála kdysi 10 korun, tak jsem na to dělal po zdanění skoro 2 hodiny. Jenže není! A pokud to nějaký prodejce prodává, tak to s dopravou přijde moc draze, to abych si koupil aspoň 20 kusů, aby se to vyplatilo s dopravou, ale co bych s tím potom dělal? A třeba uzeniny? Katastrofa! Protože to dělá každý, kdo si myslí, že to "umí" a chce jen rejžovat. Pár kusu flaksy, koření, kostní moučka a šup to do prodeje, však to nějaký trouba koupí, protože nemá na výběr. kdysi jsem kupoval "přejetý salám, nebyl to lovecký, ale byl dobrý. Byl na kusy. Potom ho zdražili, ale zůstával chutný. Pak ho ani moc nezdražili, ale nedal bych ho ani psovi, protože by mě nejspíš za něj pokousal. Přestal jsem ho kupovat, u řezníka se tomu divili, a pak mě řekli, že nejsem sám, kdo na něj nadává, a že ho nebudou už brát. Proč neudělají zákony, jako v Německu, kde nekvalitní potraviny jsou dražší než ty kvalitní?
Odpovědět@Radek Kopeček: Protože jsme blbej národ....
Odpovědět@Jiří: Ne proto,"že jsme blbý národ", nýbrž proto, že jsme od Němců okupovaní. Přesně stejně, jako za 2. SV., jen dnes ne kulkami z kulometů, ale ekonomicky = Němci nás svými nepostřehnutelnými manipulacemi na nás vyžírají z peněz i z naší práce. Poznáte to podle toho, že např. tyčinky Mars, Snickers, Twix ad. chutnají lépe, a Tatranky, Studenská pečeť, Fidorka a další hůře. To proto, aby se ty Západní v Čechách prodávaly, a ty naše, Němcema úmyslně znehodnocené vlastní sladkosti aby lidé nekupovali, protože je Němec přikázal vyrábět skutečně špatné ( nekvalitní ). Nezapomínejte na to, že Němci jsou psychopati, kteří se po celá staletí nemění. Jen nás dnes nezabíjejí rychle kulkami, ale pomalu jedovatou chemií v potravinách, vpichovanými látkami do těla ( tetování, vakcíny, injekce euthanasie ), velkým stresem v práci i v životě ( dluhy, nefunkční sexuální život, není nám dovolen čas na koníčky a vzdělávání ) atd. Toto si Němci ( okupanti ) za rámeček nedají, a skrblík, jako jejich vazal, tento text nejspíše smaže, bohužel. Takže kdo jste si to stihnuli přečíst, jste šťastní lidé.
Odpovědět