Jak naložit tofu
-
Co je tofu
Tofu je průmyslově zpracovaná sója, což je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Vyrábí se ze sójového mléka a vysráží se siřidly.
Výroba je tedy podobná jako u sýru nebo tvarohu. Jedná se o sójové vysrážené bílkoviny. Neobsahuje laktózu ani lepek. Tudíž je vhodné i při intoleranci laktózy nebo celiakii, tedy nesnášenlivosti lepku.
-
Je tofu zdravé
Tofu je čistě rostlinný produkt. Je vhodné pro vegetariány, vegany a makrobiotiky. Výhodou je, že při tepelné úpravě přejímá chuť ostatních surovin.
Obsahuje vlákninu a nenasycené mastné kyseliny potřebné pro naše zdraví. Také je bohaté na vápník, který potřebujeme pro naše kosti.
Výhodou je i velmi nízká energetická hodnota, tudíž je to vhodná surovina do dietního jídelníčku. Energetická hodnota 100 g tofu je 471 kJ / 112 kcal a dále obsahuje:
- Bílkoviny: 15,5 g
- Tuky: 2,4 g
- Sacharidy: 6,9 g
Obsahuje také vitamíny A, C, železo a hořčík.
-
Jaké jsou druhy tofu
V obchodech najdeme tyto druhy tofu: natural, uzené, marinované, bylinkové, zeleninové, česnekové, s chilli a mnoho dalších. Tofu zakoupíme ve tvaru kostky, většinou o hmotnosti 250g.
Kromě klasické kostky tofu můžeme zakoupit také výrobky z něj. Velice oblíbené jsou paštiky z tofu v mnoha příchutích, klobásky nebo karbanátky.
-
Jak naložit tofu
Pokud si koupíme již upravené tofu, například bylinkové či uzené, už jej není třeba marinovat.
Tofu natural můžeme nakládat v různých nálevech. Výborná je například marináda ze sójové omáčky, na kterou budeme potřebovat:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 rozetřené stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hořčice
Tofu nakrájíme na tenké plátky nebo kostičky. Marinujeme 15 minut. Dále můžeme upravovat na pánvi nebo grilu.
-
Jak naložit tofu do sklenice
Tofu natural můžeme naložit i do sklenice. Budeme potřebovat tyto ingredience:
- 1 kostka tofu natural
- koření (kuličky barevného pepře, bobkový list, mletá paprika, špetka soli)
- sušená rajčata a malé feferonky
- 3 celé stroužky česneku
- půl cibule
- olivový nebo jiný rostlinný olej
Tofu nakrájíme na kostičky a obalíme v mleté paprice. Trošku osolíme. Cibuli nakrájíme na jemná kolečka. Do čisté sterilizované sklenice vrstvíme tofu s cibulí, prokládáme stroužky česneku s rajčaty a kořením. Naplněnou sklenici zalijeme olejem a dobře uzavřeme. Necháme uležet na 3 dny v lednici. Trvanlivost naloženého tofu je 14 dní.
-
Jak upravit marinované tofu
Naložené tofu natural můžeme dále upravovat na mnoho způsobů. Oblíbené je jako surovina v asijské kuchyni v kombinaci s kokosovým mlékem. Používá se do polévek, zeleninových směsí, salátů a do sladkých jídel.
Na grilované tofu s rajčaty a medvědím česnekem budeme potřebovat:
- 250g tofu natural
- 2 ks rajčat
- 10 větších lístků medvědího česneku
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
Tofu a rajčata nakrájíme na plátky. Medvědí česnek nasekáme nadrobno. Na alobalový tácek na gril prokládáme plátky tofu a rajčat. Osolíme, opepříme a posypeme nasekaným medvědím česnekem. Zakápneme olivovým olejem. Grilujeme 15 až 20 minut.
Zatím žádné komentáře