Jak naložit olivy
-
Co jsou olivy?
Olivy jsou plodem olivovníku, se kterým se běžně můžete setkat při cestách do Středomoří. Vyrábí se z nich olivový olej nebo se sterilují a prodávají naložené většinou ve slaném nálevu nebo v oleji s bylinkami. Můžeme je zakoupit i plněné mandlemi, papričkou nebo například ančovičkami.
V obchodech lze koupit zelené a černé olivy. Ty černé jsou pouze více dozrálé zelené olivy. Na trhu lze koupit různé odrůdy oliv, asi nejznámější jsou Calimata či Picholine.
-
Jak naložit olivy do vody
Tato metoda se hodí pouze pro nakládání zelených oliv. Po naložení do vody se olivy zbaví ostré hořké chuti, ale u dozrálých černých oliv samotná vody nestačí.
Postup: Čerstvé zelené olivy přeberte a odstraňte poškozené plody, poté je omyjte a rozlomte nebo jemně nařízněte, ale snažte se nepoškodit pecku.
Vložte do plastové nádoby, zalijte studenou vodou, tak aby byli ponořeny, případně zatěžkejte a v uzavřené nádobě na chladné a tmavé místo. Jednou denně musíte vyměnit vodu a po cca týdnu by se měli zbavit hořkosti, což vyzkoušíte ochutnáním.
Až nebudou hořké připravte si nálev na uskladnění ze 4 litrů studené vody, 1,5 šálku nakládací soli a 2 šálku vinného octa. Přecezené olivy dejte do sklenice zalijte nálevem a podle chuti můžete přidat, česnek, celý pepř nebo plátky citrónu. V uzavřené nádobě vydrží v lednici cca 1 rok.
-
Jak naložit olivy do slaného nálevu
V tomto nálevu, který je vhodný pro černé i zelené olivy, plody déle vydrží a získají slanější chuť. Podobně nakládáme i jiné druhy plodů, například pepř.
Postup: Čerstvé olivy přeberte a odstraňte poškozené plody, poté je omyjte a rozlomte nebo jemně nařízněte, ale snažte se nepoškodit pecku. Vložte do skleněné nádoby nádoby (nechte nahoře 3 cm místa) a zalijte nálevem připraveným ze 3 šálku nakládací soli a 3 litrů vody. Poté uložte na chladné a temné místo.
Po týdnu olivy sceďte, vraťte do sklenice a zalijte novým nálevem připraveným z 1,5 šálku nakládací soli a 3 litrů vody. Poté opět dejte uzavřené na chladné a temné místo. Za dva měsíce by měli dosáhnout olivy požadované chuti, pokud se vám nezdají ještě správně uležené můžete je scedit a opět do nového nálevu naložit.
-
Jak naložit olivy na sucho
Tento způsob se hodí pouze pro zralé černé olivy.
Postup: Čerstvé olivy přeberte a odstraňte poškozené plody, poté je omyjte a rozložte na papírové ubrousky a nechte oschnout.
Poté důkladně smíchejte olivy se solí (na každých 900g oliv potřebujete 450g nakládací soli) a dejte do dřevěné krabice. Ta by měla být alespoň 20 cm hluboká a vystlaná pytlovinou. Olivy ještě zasypte znovu napovrchu solí, zakryjte plátnem a dejte ven na plachtu (budou prosakovat štávy), nejlépe na vyvýšené místo kvůli cirkulaci vzduchu.
Po týdnu olivy promíchejte a přesypte do nové krabice, opět promíchejte, odstraňte plesnivé plody a vraťte do původní krabice. Tento postup opakujte 1x týdně cca 4-6 týdnu. Olivy jsou naložené až budou svraštělé a měkké. Poté olivy preceďte, nechte přes noc vyschnout a vložte do zavíratelných sklenic společně se solí ( 450 g soli na 5kg soli).
-
Jak naložit sterilované olivy
Kromě čerstvých oliv si můžeme doma naložit i koupené sterilované olivy.
Ingredience: 1 balení zelených oliv, 1 balení černých oliv, česnek, provensálské koření, chilli, olivový olej
Postup: Vše promícháme necháme odležet alespoň hodinu při pokojové teplotě a poté přes noc v lednici. Pak můžeme konzumovat.
Zatím žádné komentáře