Jak naložit pstruha
-
Co je pstruh
Pstruh obecný (Salmo trutta) žije v našich vodách ve dvou formách. Pstruh potoční je zlatavé barvy s černými a červenými tečkami a pstruh jezerní je stříbrný a má černé tečky velice malé. Jedná se o rybu náročnou na čistotu vody a obsah kyslíku v ní obsažené.
Jedná se o lososovitou dravou rybu a má jemné delikátní maso. Nejčastěji je připravován na grilu nebo jako pečený v troubě či jako osmahnutý filet na másle.
-
Jak naložit pstruha
Ve své podstatě by se zjednodušeně dalo říct, že pstruh má tak chutné maso, že veškeré nakládání je téměř zbytečné, ale i přesto jsou kuchaři, kteří doporučují rybu zvláště před grilováním či uzením jemně naložit.
-
Marinovaný pstruh v troubě
Ingredience: 1 citrón, olivový olej, bílý drcený pepř, petržel, kopr, pažitka
Postup: Marinádu si připravíme z citrónové šťávy, olivového oleje, drceného pepře a sekaných bylinek. Celého pstruha necháme přes nejméně přes noc v lednici marinovat. Druhý den nezapomeneme osolit a společně s marinádou dáme péct do trouby předehřáté troubě na 200 °C cca 10 minut. Lze podávat s brambory.
-
Jak naložit pstruha na gril
Před grilováním je vhodné pstruhy okořenit a minimálně dovnitř zašít bylinky a nebo můžete využít tento speciální recept.
Ingredience: 4 pstruzi, 50 ml metaxy, 2 hrnky cukru krupice, 1 hrnek hrubé soli, tymián, šalvěj, petržel a rozmarýn, citrónová šťáva, sůl, pepř, olej
Postup: Očištěné ryby dáme do pekáče a zasypeme cukrem a solí a polijeme metaxou. Pod folií necháme minimálně 2h marinovat. Poté břicho naplníme bylinkami a převážeme nití. Grilujeme při střední teplotě a podáváme s pečivem či brambory.
-
Jak naložit pstruha na uzení
Před uzením lze pstruhy naložit do láku na min. 10h.
Ingredience: 2l studené vody, 190 g soli, 2 ks bobkoého listu, 5 kuliček nového koření, 2 větvičky tymiánu, 1 lžičku sušeného rozmarýnu, 10 kuliček pepře
Postup:Všechny suroviny svaříme 5 minut v hrnci a odkryté necháme vychladnout. Mezitím očistíme ryby a z každé strany na ně uděláme přes kůži několik zářezů, aby se nálev a sůl lépe dostal přes kůži. Do jednotlivých zářezů vetřete mořskou sůl a ryby naložte do studeného nálevu. Před samotným uzením ryby nechte alespoň jednu hodinu oschnout. Poté uďte na 80stupnů 2,5 hodiny.
K nakládání se hodí i další druhy masa – podívejte se, jak naložit maso, jak naložit hovězí maso nebo jak naložit panenku.
Zatím žádné komentáře