Jak naložit nivu
-
Co je niva
Jedná se o sýr s modrou ušlechtilou plísní vyrobený z kravského mléka. Jde o poloměkký sýr smetanové barvy, napovrch celistvý a uvnitř na řezu je viditelná šedá až šedozelená ušlechtilá plíseň. Podle zralosti je sýr více či méně prorostlý plísní a dokonce může mít velmi zralý sýr i mazlavou konzistenci.
Ve své podstatě jde o napodobeninu francouzského legendárního sýru Rokquefort.
Již ve 40.letech 20. století byl název francouzského sýra patentově chráněn, a proto technolog v tehdejších mlékárnách v Českém Krumlově musel zavést jiný název. Jelikož mu sýr připomínal úrodnou louku, zvolil název niva. Pod tímto názvem tento druh sýry užívají dodnes všichni výrobci v českých mlékárnách.Pouze dvě značky Jihočeská niva a Zlatá jihočeská niva mají ochrannou známku Evropské unie.
-
Jak nakládat sýry
Nakládat lze obecně jakýkoliv druh sýru, ale nejvhodnější jsou sýry čerstvé, zrající nebo plísňové.
Základem při nakládání je pečlivě umytá a vysušená sklenice.Do olejového základu ze slunečnicového nebo olivového oleje lze dát jakékoliv koření a bylinky v čerstvém nebo sušeném stavu podle vlastní chuti. Vhodná je cibule, česnek nebo při pikantnější verzi i chilli papričky.
Na naložení sýrů stačí nechat je uležet týden a skladovat v chladu je lze 3-6 týdnů.
-
Nakládaná niva s paprikou a houbami
Ingredience: niva, čerstvé houby, červená paprika, ocet, voda, cukr, olivy, česnek, cibule, olivový olej, bobkový list, tymián, celý pepř, nové koření, feferonky
Postup: Nejprve svaříme ocet s vodou,částí koření a cukrem. Do ještě vařícího nálevu na 15 minut nasypeme houby a papriku. Do sklenice dáme na kostičky nakrájenou nivu a střídáme vrstvy s houbami a papriku. Postupně mezi vrstvy dáváme olivy, cibuli, česnek a zbylé koření. Na závěr zalijeme zalijeme olivovým olejem.
-
Nakládaná niva s bylinkami
Ingredience: niva, cibule nakrájená na kolečka, sůl, nejlépe čerstvé bylinky (oregano, petržel, tymián), chilli papričky, olej olivový
Postup: Cibuli osolíme, aby změkla, pak promícháme s bylinkami a kousky chilli papriček. Do připravené sklenice dáváme střídavě vrstvy nivy a cibulové směsi s bylinkami. Na závěr zalijeme zalijeme olivovým olejem.
-
Nakládaná směs sýrů
Ingredience: niva, eidam, balkánský sýr, olomoucké tvarůžky, romadur, česnek, cibule, sušená rajčata, kapary, hrubozrnná hořčice, grilovací koření, barevný pepř, rozmarýn, tymián, olej
Postup: Cibuli a česnek nakrájíme, stejěn tak rajčata a kapary a slolečně s hořčicí a kořením a bylinkami smícháme s olejem. Mezitím si nakrájíme všechny sýry a plníme střídavě do sklenice se směsí oleje.
Vynikající je i tip jak naložit olivy.
Zatím žádné komentáře