Jak vyrobit jogurt
-
Jak vyrobit jogurt z mléka
Pro výrobu domácího jogurtu budete potřebovat jen dvě suroviny – mléko a jogurt z obchodu. Experti asi namítnou, že nejlepší výsledek je při použití jogurtové kultury od výrobce. Není to nutné. Pro naočkování svého domácího jogurtu klidně použijte svůj oblíbený bílý jogurt.
Mléko vybereme podle svých preferencí – farmářské, selské nebo obyčejné v krabici. Ideální je mléko z automatu na mléko – čerstvé a ještě bez obalu. Použít můžeme s obsahem 1,5% tuku, ale z plnotučného bude jogurt chutnější.
Mléko můžete použít i ošetřené UHT ohřevem, pak je možné vynechat první krok.
1. Mléko ohřejeme k varu v hrnci s těžkým dnem, nebo ve vodní lázni a necháme asi 5 minut mírně probublávat. Následně ho rychle ochladíme na cca 40 stupňů ve vodní lázni, přidat můžeme i pár kostek ledu. Měříme buď potravinářským teploměrem, nebo odhadneme malíčkem – měli bychom cítit příjemné teplo, ne horko v němž s malíčkem nevydržíme. Při ochlazování mléko mícháme metličkou.
2. Do připravených skleniček (vyvařených ve vodě, nebo sterilizovaných v mikrovlnné troubě a ochlazených) dáme vždy asi 2 lžíce jogurtu, zalijeme trochou připraveného mléka a dobře rozmícháme. Ideální je bateriový ruční míchač. Následně dolijeme mléko až po vrch skleničky a dobře ji uzavřeme.
3. Skleničky zabalíme do deky nebo peřiny a necháme stát asi 6 hodin. Potom je vybalíme, necháme vychladnout a dáme do ledničky. Jogurt by měl být hustý tak, že v něm stojí lžíce.
Už jste zkusili třeba: Skrblíkova kuchařka: Recept na kuřecí řízky v jogurtu ?
-
Jak vyrobit jogurt v jogurtovači
Pokud máme doma jogurtovač (třeba Jogurtovač Silvercrest SJB 18 A1), máme jednak skleničky od výrobce, jednak lázeň, která udržuje potřebných 40 stupňů. V kroku 3. tedy skleničky vložíme do jogurtovače, jinak je ale postup i délka přípravy jogurtu stejná.
-
Jak vyrobit jogurt v troubě nebo v sušičce
Ve třetím kroku můžeme peřinu také nahradit sušičkou na ovoce (třeba Sušička ovoce SilverCrest SDA 260 A1), kterou nastavíme na 40 stupňů.
Jogurt je možné připravit i v troubě. Ty obvykle neumožňují nastavit méně než 50o C. Troubu tedy vyhřejeme na 50o C a vypneme. Skleničky vložíme do středu trouby a necháme v ní stát 6 hodin. Troubu můžeme (ale nemusíme) po 3 hodinách zapnout a znovu krátce vyhřát na 50o C.
-
Jak vyrobit domácí jogurtový nápoj
Právě vyrobený domácí jogurt můžeme použít na domácí jogurtový nápoj. Smícháme zhruba stejné množství jogurtu a mléka, přidáme ovoce (banán, jahody, rybíz nebo jiné oblíbené) případně dle chuti osladíme lžičkou medu. V létě můžeme přidat kostičky ledu. Promixujeme tyčovým mixérem nebo prom9ch8me v nádobce na smoothie a bezva domácí jogurtový nápoj je hotov.
-
Jak vyrobit jogurtovou zmrzlinu
Jogurtová zmrzlina je výborná samotná, nebo ochucená oříšky, čokoládou nebo ovocem. Ideální je příprava ve zmrzlinovači, který se dá sehnat za pár stovek.
Smícháme asi 200 ml domácího jogurtu, 100 ml mléka a 100 ml smetany. Přidáme podle chuti lžíci vanilkového cukru, medu nebo moučkového cukru a vše rozmixujeme s ovocem nebo čokoládou a oříšky. Tuto směs necháme ve zmrzlinovači vymíchat ve zmrzlinu.
Pokud ho nemáme, vložíme ji do mrazáku a během mražení několikrát promícháme.
K oslazení zmrzliny můžeme místo cukru použít jeden nebo dva banány.
Podívejte se i na podrobnější návod Jak vyrobit zmrzlinu.
Dobrou chuť.
Zatím žádné komentáře