Jak dlouho dusit vepřové maso
-
Jak dlouho dusit vepřové maso
Trochu záleží na tom, jaký kousek vepříka použijeme. Neméně důležitý je i fakt, zda bude maso vcelku, na plátky, kostky či nudličky. Čím menší kousky masa, tím kratší dobu budeme maso dusit.
Základem správného dušení je ale nejprve prudké opečení masa na tuku, zejména pro barvu a chuť daného masa. Na krásnou barvu můžeme vepřové maso i lehce osolit. Se solí se totiž bude opékat jedna radost.
Maso po řádném orestování bychom měli nechat odpočinout vedle hrnce na talíři a na výpeku mezitím osmahnout základ budoucího pokrmu (například zeleninu v případě svíčkové omáčky). Základ zalijeme horkou vodou či vývarem (maximálně ale do 2/3 výšky masa), vložíme maso zpět do hrnce a přidáme koření dle receptu. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. To jest ideální stav.
Jestliže vaříme třeba guláš, postup lehce měníme a na tuku zprudka osmahneme nejdříve cibuli a až poté přidáváme a restujeme maso.
Pokud budeme během dušení vepřového masa potřebovat dolít tekutinu, vždy sáhneme po horké. Přidáváme postupně, maso totiž nesmí být zcela ponořené.
Vepřové maso můžeme dusit buď na plotně, nebo v troubě. Rozhodně je méně pracnější varianta z trouby, neboť nemusíme míchat (ale občasná kontrola se nevylučuje). V obou případech platí, že je nutné použít na hrnec pokličku.
Přibližné časové údaje dušení u jednotlivých druhů vepřového masa jsou popsány v boxících níže. Abychom zjistili, zda je maso měkké, vždy ho musíme ochutnat. Uvedené údaje se totiž mohou lišit v závislosti na kvalitě použitého kousku masa i výkonu sporáku.
-
Jak dlouho dusit vepřové maso v tlakovém hrnci
Záleží na tom, zda budeme vepřové připravovat vcelku, nakrájené na plátky či na kostky. Čím větší kousek masa máme, tím ho samozřejmě musíme v tlakovém hrnci ponechat delší dobu.
Vepřové maso vcelku bude potřebovat dusit cirka 25 – 30 minut, plátky 15 – 20 minut a vepřové kostky by měly být hotové za 10 – 15 minut.
Uvedené časové údaje se rozhodně mohou lišit v závislosti na typu tlakáče, příkonu tepla i kvalitě použitých surovin. Obecně totiž platí, že méně je někdy více. Dusit dál můžeme vždy, opak zpět vezmeme jen těžko.
Výraznější chuti pokrmu docílíme tím, že maso nejdříve v papiňáku osmahneme na tuku, nebo i cibulovém či zeleninovém základu.
-
Jak dlouho dusit vepřovou pečeni
Vepřovou pečeni máme v kuchyni k dispozici bez kosti (= karé), nebo s kostí (= kotleta). Dušení vepřové pečeně (karé) vcelku nám zabere cirka 1,5 – 2 hodiny.
Nesmíme zapomenout karé ochutnat, zda-li je udušené dle naší libosti.
Vepřová pečeně bez kosti se bude dusit přibližně stejnou dobu, kterou potřebuje vepřová kotleta (boxík č. 4).
-
Jak dlouho dusit vepřovou kotletu
Délka dušení vepřové kotlety závisí hlavně na zvolené teplotě při samotné tepelné úpravě (nejenom tedy kotlety). Vyšší teplota ale logicky zapříčiní kratší dobu dušení. S tím souvisí i rychlejší vyvaření tekutiny. Je tedy nutná obezřetnost a případně tekutinu do hrnce pravidelně dolévat.
-
Jak dlouho dusit vepřovou kýtu
Plátky vepřové kýty je nutné dusit minimálně 60 minut. Po uplynutí času kousek masa ochutnáme a je-li potřeba, pár minut ještě dusíme.
-
Jak dlouho dusit vepřovou plec
Vepřová plec se na dušení hodí nejlépe. Není tak suchá, jako vepřová kýta a guláš je z ní vynikající.
Na kostky pokrájenou plec, po předchozím orestování, dusíme asi 45 minut. Samozřejmě maso ochutnáme, abychom měli jistotu, že je opravdu měkké.
-
Jak dlouho dělat vepřovou panenku
Vepřová panenka se na dušení moc nehodí. O hodně více jí sluší minutková úprava, například v podobě steaků. Bezvadně se dá grilovat, kdy před vložením na gril můžeme nejprve panenku naložit.
-
Jak dlouho dusit vepřové nudličky
Minimálně 30 minut. Po uplynutí této doby vepřové nudličky ochutnáme a případně pár minut dušení přidáme.
-
Jak dlouho dusit vepřová játra
Maximálně 10 minut. Navíc postup přípravy na dušená vepřová játra je vcelku jednoduchý. Chutný oběd tak vykouzlíme opravdu rychle.
Vhodnou přílohou k dušeným játrům bude rýže, hranolky, těstoviny či brambory.
Zatím žádné komentáře