Jak dlouho vařit Salko
-
Jak dlouho vařit Salko
Neotevřenou plechovku Salka vložíme do hrnce s vodou a vaříme 2 až 3 hodiny. Nezapomeňte dávat pozor, aby se voda z hrnce nevyvařila. Bez vody by mohla plechovka s kondenzovaným mlékem vybouchnout! V lepším případě byste museli vymalovat kuchyň, v horším byste mohli být ošklivě popáleni.
Vodu do hrnce dolévejte tak, aby plechovka byla celá ponořená, nejméně ze dvou třetin. Nikdy nedolévejte na plechovku Salka studenou vodu.
Voda v hrnci by neměla prudce vařit, lepší je nechat ji jen lehce probublávat. Plechovku při vaření několikrát otočte, tak dosáhnete rovnoměrného zkaramelizování. Salko, které necháme vařit dvě hodiny, bude řidší konzistence. Takové Salko se hodí do likérů. Pokud chceme Salko opravdu husté, necháme ho vařit raději déle, maximálně však tři hodiny.
Před otevřením nechte plechovku zcela vychladnout. V opačném případě by mohlo horké Salko z plechovky vystříknout, proto je vhodné připravit karamel již den předem.
-
Jak připravit karamel ze Salka v mikrovlnce
Dalším možným pomocníkem, který dokáže rychle zkaramelizovat Salko, je mikrovlnka. Nikdy však nesmíme dát do mikrovlnné trouby plechovku Salka. Salko musíme přelít nejlépe do vysoké skleněné nádoby. Mikrovlnku nastavíme na vyšší výkon, zapneme a hlídáme.
Salko začne brzy pěnit, musíme dát pozor, aby nevyteklo z mísy a aby se nepřipálilo. Mikrovlnka se musí často vypnout a Salko důkladně promíchat. Tento postup opakujeme, dokud Salko nezhnědne a nezhoustne.
-
Karamelové Salko
Pokud nemáme dostatek času na domácí přípravu karamelového Salka, můžete si ho koupit hotové v obchodě. Koupené karamelové Salko má stejné vlastnosti jako doma připravené.
Každému nemusí vyhovovat chuť karamelu vyrobeného ze Salka, proto přinášíme další tipy Jak udělat karamel.
-
Jak udělat krém ze Salka
Na základní karamelový krém budeme potřebovat karamelové Salko, buď koupené nebo doma uvařené. Dále bude potřeba máslo. V případě, že chceme, aby měl krém výraznější karamelovou chuť, bude nám stačit polovina másla na jednu plechovku karamelu. Pokud nám stačí jen lehká příchuť karamelu, můžeme dát máslo celé. Takový krém bude lépe tuhnout.
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a přidáme do mísy karamelové Salko. Obě dvě suroviny důkladně prošleháme. Šleháme na nízké otáčky, aby se máslo se Salkem nezdrclo.
Pokud je potřeba, necháme hotový krém v ledničce ztuhnout. Tento krém má příjemnou karamelovou chuť, je vhodný do dortů, cukroví i do zákusků. Kdybychom chtěli karamelový krém odlehčit, můžeme místo másla přidat uvařený pudink nebo tvaroh.
Podobným postupem vytvoříme chutný krém z nevařeného Salka. Tento krém má jemnou máslovo-smetanovou chuť. Je tuhý a může se použít i na zdobení.
Do změklého našlehaného másla přidáváme po lžících tekuté Salko. Aby krém dobře držel tvar, neměla by být Salka více než polovina plechovky na jedno celé máslo. -
Recepty se Salkem
Salko je v kuchyni mnohostranně využitelné. Níže uvádíme nejoblíbenější recepty ze Salka.
Karamelové řezy
Základem je korpus, na který se natře výše uvedený karamelový krém. Přípravě korpusu jsme se věnovali v článku Jak upéct korpus?
Pro zjemnění dezertu se mezi krém a korpus může přidat ovoce, například dušená jablka s citronem nebo nakrájená kolečka banánu. Povrch zákusku můžete polít čokoládovou polevou nebo posypat mandlemi či kokosem.
Karamelový likér
Na karamelový likér budeme potřebovat:
- 2 plechovky zkaramelizovaného Salka
- 1 puding uvařený dle návodu
- 0,5 l tmavého rumu (nejlépe pravý třtinového)
Uvedené ingredience dáme do mísy a umixujeme do hladka. Hotový likér přelejeme do čistých lahví a uzavřené uchováváme v lednici.
-
Jak zahustit Salko
Jestliže nemá krém se Salkem požadovanou hustotu, je možné přidat do něj více másla a nechat ztuhnout v lednici. Další možností je uvařit velmi hustý pudink a přimíchat pár lžic do Salka.
Koupila jsem salko o obsahu 1 kg. Poradí mě někdo jak dlouho ho vařit aby zkaramelizovalo?
Odpovědět