Jak naložit lososa
-
Losos obecný
Losos obecný (Salmo salar) žije převážně v mořích a jedná se o dravou rybu, která se živí larvami hmyzu , korýši či malými rybkami.
V dospělosti lososi putují proti proudu řek do vnitrozemí, kde vyvádějí mladé. Mladí lososi se vracejí do moří a v dospělosti opět putují zpátky do sladkovodních řek.
Losos obecný má protáhlé štíhlé tělo stříbrněmodře zabarvené, má typickou oranžovo-červenou barvu masa za syrova. Po uvaření je spíše oranžovo růžové. Pro průmyslové zpracování se chová i na farmách.
Losos má jemné delikátní maso, které je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů B, omega-3 mastných kyselin, selenu a draslíku.
Nejčastěji je připravován na grilu nebo jako pečený v troubě či jako osmahnutý filet na másle.
-
Jak naložit lososa
Ve své podstatě by se zjednodušeně dalo říct, že pstruh má tak chutné maso, že veškeré nakládání je téměř zbytečné, ale i přesto jsou kuchaři, kteří doporučují rybu zvláště před grilováním či uzením jemně naložit.
-
Jak vytvořit Marinovaný losos Gravad lax
Tato úprava lososa je populární hlavně ve Skandinávii.
Ingredience: 2kg čerstvého filetu lososa s kůží, 2 hrsti mořské hrubozrnné soli, hrst krupicového cukru, svazek, kopru, 4 cl koňaku, kmínky nebo brandy
Postup: Sůl smíchejte s cukrem a vpracujte do masa, posypte koprem a zalijte kořalkou. Vložte do mikrotenového sáčku, dejte do mísy, sáček zatěžkejte a dejte do lednice na 4 dny. Každý den sáčky s rybou ráno a večer otočte. Po 4 dnech odkrajujeme z filetu tenké plátky které podáváme s omáčkami (medová nebo majonézová omáčka).
-
Jak naložit lososa na gril
Před grilováním je vhodné lososa okořenit pepří a solí a pokapat citrónovou šťávou. Dále můžete využít tento speciální recept.
Ingredience: 4 steaky lososa bez kůže, 2-4 stroužky česneku, 1 lžíce medu, 1 lžička provensálského koření, 3 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce sójové omáčky, 50 ml rumu, plátky citrónu
Postup: Prolisovaný česnek se zbytkem ingrediencí smícháme a marinádou potřeme lososa. Odležené steaky poklademe plátky citrónu a zabalíme do alobalu. Poté grilujeme z každé strany 5 minut. Podáváme s pečivem, pečenými bramborami nebo pouze se zeleninovým salátem.
Lososa však můžete i uvařit.
-
Jak naložit lososa na uzení
Před uzením lze lososy naložit do solného láku na min. 10h.
Ingredience: 2l studené vody, 190 g soli, 2 ks bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 2 větvičky tymiánu, 1 lžičku sušeného rozmarýnu, 10 kuliček pepře
Postup:Všechny suroviny svaříme 5 minut v hrnci a odkryté necháme vychladnout. Mezitím očistíme ryby a z každé strany na ně uděláme přes kůži několik zářezů, aby se nálev a sůl lépe dostal přes kůži. Do jednotlivých zářezů vetřete mořskou sůl a ryby naložte do studeného nálevu. Před samotným uzením ryby nechte alespoň jednu hodinu oschnout. Poté uďte na 80stupnů 2,5 hodiny.
Zatím žádné komentáře