Jak pěstovat rukolu
-
Jak vybrat rukolu
Pokud budeme pořizovat semínka, můžeme volit mezi rukolou a roketou, což jsou velmi podobné rostliny s podobnou chutí. Rukola je více vykrajovaná, roketa má listy plnější. Nároky na pěstování a postup sklizně jsou zcela stejné.
-
Kdy a jak zasít rukolu
Rukolu můžeme sít naprosto kdykoliv. Dá se totiž pěstovat v zimě na misce s vatou, kdy si ji spotřebujeme jako microgreens, dá se nechat naklíčit v nakličovací misce, lze ji pěstovat v přenosné nádobě na okně, později v sezoně na balkoně či na terase, a dobře poroste i na zahradě v klasickém záhonu.
Rukola má velmi jemná semínka, proto se sejí na povrch prolitého substrátu a jen se jemně přimáčknou a zastříkají střičkou, nadále se udržují střičkou vlhká. Můžete je zaprášit jemnou vrstvičkou zeminy, a jemně přimáčknout, ale není to nutné. Při setí na vatu pouze vysejeme na mokrou vatu a udržujeme střičkou vlhké.
Pokud budeme sít rukolu do záhonu, tak můžeme začít už v dubnu. Sejeme nejlépe do řádků, aby se nám záhon snáze plel. Řádky musí mít je minimální hloubku a semínka přehrneme jen malinkou vrstvou zeminy. Vždy sejeme do mokré půdy. Při zalévání velmi opatrně, abychom si lehoučká a opravdu drobná semínka nevyplavili.
Po výsevu v nádobě či v misce pak překryjeme fólií, abychom udrželi vyšší vlhkost. Pokud sejeme do záhonu, vyplatí se jeho překrytí netkanou bílou textilií, která částečně udrží vlhkost, ochrání před dřepčíky a také před prvním ostrým sluncem.
-
Kam zasít rukolu
Už jsme zmínili v předchozím boxíku, že rukola nebo roketa se dají zasít v podstatě kamkoliv. Zvládne narůst n v nakličovací misce, na tácku s vatou (pozor na pravidelné vlhčení), v květníku na okně i ve větším květináči na terase. A samozřejmě na záhonu. Nevadí jí ani slunečné stanoviště a ani polostín.
Do pěstební nádoby dáme klasický zahradnický substrát, můžeme samozřejmě pořídit i substrát na bylinky, ale není to nutné, rukola naroste v podstatě kdekoliv a v čemkoliv.
-
Jak zalévat rukolu
Rukola snese vyšší množství zálivky, pokud je pěstovaná v záhoně. Jakmile ji máme v pěstební nádobě, je nutné nechat substrát proschnout (nikoliv zcela vyschnout). Zaléváme méně často, ale větší dávky. Pokud zaznamenáme žloutnutí listů s tendencí k zahnívání, závlahy ubereme.
-
Jak hnojit rukolu
Rukolu není nutné nijak přihnojovat. Umí si zpracovat i minimální množství živin z běžného substrátu. Ale pokud chcete opravdu bohatý vzrůst, můžete jednou, z počátku růstu zalít zálivkou s tekutým hnojivem na bylinky.
Vždy je nutné použít organické hnojivo. Rukola i roketa pak budou mnohem bohatší a zelenější, samozřejmě budou obsahovat více dusíku. Když použijete organické hnojivo, dusík tolik nevadí. Sklízejte přednostně v odpoledních hodinách, kdy je v listech dusíku nejméně.
-
Jak se starat o rukolu
Rukola žádnou speciální péči nevyžaduje, pěstuje se podobně jako každý jiný salát. Po vysetí je vhodné li překrýt fólií nebo netkanou textilií. A pokud zjistíme, že jsme ji vyseli příliš nahusto, tak ji vyjednotíme, můžeme mladé rostlinky rozesadit do jiného květníku nebo do dalšího řádku v záhonu.
Pak už nebude nutní další péče, s výjimkou pletí a pak případně vyštipování květů, respektive včasné sklizně. Pokud chcete, aby vám salát vydržel co nejdéle s bohatými listy, nesmíte jej nechat tvořit květní stvoly a květy. Takže sklízíme přednostně řezem celé rostliny a necháváme znovu obrůst.
Je to však časově dost těžký úkol, protože roketa i rukola rostou celkem rychle, a tak ji ne vždy zvládneme spotřebovat včas. Proto se více vyplatí sít rukolu opakovaně, tedy točit jednotlivé výsevy, pěstovat ji v cyklech. Tím si zajistíme mladé a chutné listy.
-
Jak sklízet rukolu
Rukola i roketa se sklízejí velmi snadno, stačí sestřihnout celou rostlinu najednou nebo si brát postupně jednotlivé listy tak, jak je chceme použít. Na salát si vezmeme celý trs, pro použití na svačinu mezi chleby bude stačit jen několik listů.
-
Jak uskladnit rukolu
Rukola i roketa vydrží několik dní v lednici. Musejí být ale v sáčku nebo v plastové misce s částečným větráním. A ve spodní části lednice či v šuplíku určeném pro zeleninu. Přebytek úrody je možné zamrazit, ale pouze na několik měsíců. Po rozmrazení se dá použít do salátů nebo například do šťouchaných brambor nebo na vajíčka. Mezi chleby ji v rozmraženém stavu už nedávejte.
-
Jaké jsou choroby a škůdci rukoly
Rukola, ta dospělá, na mnoho škůdců netrpí, pravděpodobně díky své štiplavé chuti. Ale dřepčíkům nevadí ani ona štiplavá chuť, dokáží rukolu i roketu provrtat skrz naskrz. To sice chuti rukoly nevadí, ale na oko nejde o zrovna příjemnou záležitost.
Obrana proti dřepčíkům tkví v pěstování v nádobách nebo v udržování vyšší vlhkosti v záhonech. Dřepčík nemá rád zalité záhony. Dost pomůže i bílá netkaná textilie přehozená přes čerstvé výsevy a mladé rostlinky. Pod textilií je možné ponechat rukolu po celou dobu jejího růstu.
Z chorob ohrožuje rukolu hniloba a plíseň, zejména padání klíčních rostlin po výsevu nebo zahnívání kořínků a listů v pěstebních nádobách, kde jsou výsevy příliš husté a rostliny nevětrají a jsou často přemokřené.
-
Jak naklíčit rukolu
Klíčení rukoly se zajistí snadno. Stačí vlhko. Nejlépe rukola klíčí na vatě na tácku, když budete vatu pravidelně prolévat vodou. Sklidíte však jen listy, kořínky zůstanou ve vatě. Pokud chcete konzumovat celou rostlinku, vysejte jo do nakličovací misky.
Ale jen ve velmi malém množství, aby výsev nezačal zahnívat. Rukola uvolní spousty gelu, který zabraňuje přístupu vzduchu k semínkům a klíčkům. Kde je jich moc, tam se projeví kvašení a hniloba, i přes to, že proléváme dvakrát denně, A to opravdu nechceme. Naklíčená semínka s prvními lístky pak zkonzumujeme celá.
Zatím žádné komentáře