Jak dlouho vařit amarant
-
Co to je amarant
Amarant je obilovina, kterou můžeme zakoupit ve specializovaných obchodech zdravé výživy i v některých supermarketech. Můžeme koupit amarantovou mouku, semínka, vločky, olej nebo pukance. Jíst se dají dokonce i listy, které se přidávají do salátů.
Je vhodné zařadit ho do zdravého jídelníčku. Obsahuje totiž vitamíny B, E a kyselinu listovou. Je bohatý na železo, vápník i další minerály, a také na nenasycené mastné kyseliny. Pro vysoký obsah bílkovin a vitamínů je oblíbený u sportovců.
Jelikož amarant obsahuje složky squalen a lysin, působí kladně na regeneraci mozkových buněk a duševní vývoj dětí. Díky vysokému podílu vlákniny pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu a pomáhá při léčbě zácpy nebo rakoviny tlustého střeva. Je vhodnou potravinou při redukci váhy, při léčbě vysoké hladiny cholesterolu v krvi a při cukrovce.
-
Je amarant bezlepkový
Amarant je oblíbenou obilovinou širokého spektra strávníků. Je to bezlepková obilovina. Je vhodná pro celiaky, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Amarant se doporučuje jako skvělá alternativa pšenice.
-
Jak dlouho vařit amarant
Amarant se rozhodně řadí mezi superpotraviny. Semínka mají jemnou oříškovou chuť. Můžeme si ho připravit jako přílohu k masům. Ze semínek amarantu je výborné také rizoto nebo je můžeme přidat do lehkého zeleninového salátu.
Připravená semínka vaříme v jemně osolené vodě 20 až 30 minut. Uvařená semínka přecedíme v cedníku a zůstane nám hustá hmota. Hmota se skládá ze semínek, které jsou na povrchu jemně křupavé a uvnitř měkké.
-
Jak uvařit amarant na sladko
Z amarantové mouky lze připravit výborné bezlepkové palačinky. Jejich příprava je jednoduchá a zabere nám jen 10 minut. Na přípravu jahodových amarantových palačinek bez lepku a mléka budeme potřebovat tyto ingredience:
- 100 g amarantové mouky
- 200 ml rostlinného mléka
- 1 vejce
- 1 lžička medu
- špetka soli
- 2 lžíce rostlinného oleje na opékání
- jahody, jahodová marmeláda a rostlinná šlehačka na zdobení
Amarantové palačinky připravíme stejně jako klasické. Jednotlivé palačinky opékáme na malém množství rostlinného oleje asi 2 minuty z každé strany. Palačinky natřeme jahodovou marmeládou. Můžeme ozdobit rostlinnou šlehačkou a čerstvými jahodami. Palačinky můžeme připravit též na slaný způsob. Výborné jsou s mozzarellou, bazalkou nebo s kozím sýrem a červenou řepou.
-
Co je to pufovaný amarant
Pufování je speciální technologický proces výroby, při kterém se z obiloviny při vysoké teplotě odpaří vlhkost. Tím zrno obiloviny nabude na objemu. Při pufování amarantu se objem zrn zvětší až šestinásobně. V podstatě při tomto procesu zrno pukne a tím získává svou specifickou oříškovou chuť.
Zatím žádné komentáře