Jak vyměnit varnou desku
-
Jak vybrat varnou desku?
Varných desek je více druhů. Plynová, plotýnková, indukční a sklokeramická. Dnešní trh však nabízí zajímavé varianty kombinací těchto varných technologií.
Plynová varná deska
Je dobré se zamyslet kolik a jakou velikost hořáků bude domácnost potřebovat. Malou domácnost můžete vybavit pouze jedním nebo dvěma hořáky. Velká rodina zase pohodlně využije hořáky čtyři.
Základní deska plynových varných desek je klasicky ze smaltu. Nicméně stále častěji se objevuje nerez, sklokeramika nebo sklo.
Můžete vybírat také z:
- velikosti desky (od šířky 30 cm do 90 cm),
- tvaru (čtverec, obdélník, kruh),
- uspořádání hořáků (řazeny vedle sebe, za sebou apod.),
- vzhledu a umístění tlačítek,
- barva a design (rustikální, nadčasová apod.)
U plynových varných desek velmi záleží na správném výběru mřížek. Ty by měly být vyrobeny z kvalitních materiálů. Správně vytvarovány pro co největší stabilitu hrnce.
Sklokeramická varná deska
Plotýnková deska díky materiálu plotýnek ztrácela teplo. Sklokeramická deska tedy nahradila nedostatky plotýnkové desky.
U sklokeramických varných desek si můžete opět vybírat:
- ovládání (elektronické, dotykové, tlačítka, knoflíky nebo teleskopické),
- velikost a design,
- funkce (zóny rychlejšího rozehřátí, automatický náběh teploty, časovač, dětská pojistka, ukazatel zbytkového tepla, funkce Stop and Go apod).
Funkcí u sklokeramických varných desek je opravdu hodně. Stačí jen jednotlivé desky porovnat.
Indukční varná deska
Dnes již zřejmě nejpoužívanější typ ohřevu. Principem je zahřívání dna kovové nádoby, proto plocha okolo zůstává chladná. Výhodou je i to, že díky minimálním tepelným ztrátám je energeticky úsporná.
Nevýhodou je, že musíte použít vhodné nádobí (nerez, litina, smalt).
Indukční varné desky nabízejí širokou škálu funkcí, velikostí, barev a typ ovládání. Stačí si jen vybrat.
Jak tedy vybrat? Ujasněte si, jaký typ varné desky byste chtěli. Nastiňte si, jaké finanční možnosti máte, jaké funkce byste ocenili a na jakých funkcích trváte. Seřaďte si jednotlivé varné desky do tabulky a porovnávejte, dokud nezjistíte, která je ta pravá.
-
Jak vyčistit varnou desku?
Skvrny jsou způsobeny zapečenými nečistotami nebo nevhodným materiálem hrnců. Může se Vám zdát, že jsou skvrny jakoby zapečené. Jsou to takové stříbrné fleky, které nejsou na omak cítit, ale jsou tam. Tyto fleky však jsou také čistitelné.
Jako první odstraníme hrubé nečistoty škrabkou na sklokeramické desky. Pozor na sílu, abyste desku nepoškrábali.
Následně vyčistíme mastnotu a již zmíněné stříbrné fleky houbičkou a trochou mycího prostředku na nádobí.
Nakonec dočistíme přípravkem na sklokeramické desky a bavlněným hadříkem (dle návodu na obalu). Čistič je důležitý. Pokud byste vyčistili desku pouze prostředkem na nádobí, může Vám deska zmatnit. Čistič uzavírá póry ve skle a díky tomu je deska odolnější.
Pozor na cukr.
Varné desky jsou odolné vůči chemikáliím. Pokud se Vám ale rozsype cukr na rozehřátou plotýnku a zkaramelizuje, způsobí naleptání povrchu. Takováto skvrna již vyčistit nejde. Skvrna je tmavá a matná. -
Jak vyměnit sklo varné desky?
Pokud se Vám stane, že varná deska praskne, nepoužívejte ji. Nabízejí se dvě možnosti. Vybrat si novou varnou desku nebo nechat vyměnit sklo.
Funguje to jednoduše:
- Kontaktujte výrobce nebo se podívejte na jeho stránky.
- Zjistěte, zda mají náhradní díly a poskytují servis, případně kontaktujte servis ve svém okolí.
- Dohodněte návštěvu.
- Technik přijede a sklo Vám vymění.
Pozor však na cenu. Náhradní díl je mnohdy drahý. Cenově se pohybuje okolo 50 – 80 % pořizovací ceny a může být tedy výhodnější koupit si desku novou.
-
Jak vyměnit varnou desku?
Ať se jedná o jakoukoli varnou desku, vždy si nejprve přečtěte návod. Přípravu zvládnete sami a odborník pak přístroj zapojí do sítě.
Připravte si pěnové těsnění. Z něj odstraňte ochrannou fólii a nalepte ho na spodní stranu skla varné desky. Těsnění by mělo být nalepené po celém okraji, v rozích a nikde se nesmí překrývat.
V pracovní desce linky byste měli mít připravený otvor. Ten by měl být dostatečně vzdálen od přední hrany.
Pozn. Indukční deska by měla mít pod sebou volný prostor. Zespodu se totiž chladí. Nasává a vyfukuje vzduch. Pokud by dostatečný prostor neměla, mohla by se přehřát.
Desku umístěte do linky a pomocí vodováhy zajistěte, aby deska ležela v rovině.
Samotné připojení do sítě přenechejte raději odborníkovi.
Některé varné desky mají ještě tzv. click spony, kterými se přitáhne deska ke kuchyňské lince. Vždy tedy postupujte podle návodu dodávaného u daného typu varné desky.
Zatím žádné komentáře