Jak dlouho vařit pohanku
-
Co je to pohanka
Pohanka je pseudoobilnina, která je lehce stravitelná. Obsahuje mnoho vlákniny, vitamínů a minerálů, které příznivě působí na naše zdraví. Posilují naši imunitu a tedy příznivě působí na náš organismus. Zelená pohanka je také krmnou a medonosnou rostlinou.
Pohanku můžeme zakopit v těchto podobách:
- celé plody – loupané a neloupané
- lámanka, mouka, krupice
- klíčky, vločky, slupky
- produkty z pohanky (křupky a těstoviny)
-
Je pohanka zdravá
Pohanka je velmi prospěšná našemu zdraví. Rozhodně bychom ji měli konzumovat pravidelně. Navíc je přirozeně bezlepková a tedy vhodná pro celiaky. Může tedy nahradit klasické lepkové obilniny, jako je žito, pšenice nebo ječmen.
Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje, je rutin. Rutin napomáhá našemu tělu lépe vstřebávat vitamín C, významně posiluje srdeční činnost. Pohanka obsahuje také mnoho minerálů – železo, vápník, hořčík a další. Celkově příznivě působí na náš cévní i trávicí systém. Obnovuje jaterní buňky. Napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi a omezuje příjem dalšího z potravy.
-
Jak dlouho vařit pohanku
Konzumujeme plod pohanky, který je obalen tvrdou slupkou. Dle způsobu odstranění této slupky dělíme pohanku na dva druhy:
Mechanicky loupaná
Tento typ má světlou barvu a připravujeme ho ke konzumaci pouze spařením. Tímto způsobem si plody pohanky zachovají více zdraví prospěšných látek.
Nejvhodnějším způsobem přípravy pohanky se doporučuje zalít horkou vodou a nechat přes noc nabobtnat pod pokličkou. Můžeme ji také nechat naklíčit. Vyklíčenou pohanku můžeme použít jako surovinu do čerstvých salátů.
Tepelně loupaná
Plody pohanky, které jsou tepelně loupané, mají tmavou barvu. Takto upravená pohanka je tvrdší a před konzumací ji musíme vařit.
Je dobré pamatovat na to, že při vaření pohanka jednou až dvakrát znásobí svůj objem. Vaříme ji tedy ve větším množství jemně osolené vody.
Vzhledem k tvrdosti musíme pohanku vařit 10 až 20 minut, dokud není měkká na skus. Bohužel takto dlouhým vařením ztratíme většinu cenných látek.
-
Jak dlouho vařit pohankovou krupici
Pohanku vaříme ve vodě, nebo i v mléku. Můžeme si ji připravit na slaný i na sladký způsob. Oblíbené jsou pohankové kaše, lívance s ovocem nebo pohanková krupice.
Na pohankovou krupici budeme potřebovat 6 lžic pohanky krupice, půl litru mléka a špetku soli. Ohřejeme mléko a pomalu do něj vmícháme pohankovou mouku a osolíme.
Vaříme 6 minut na mírném ohni, dokud krupice nezhoustne do požadované konzistence. Výborně chutná posypaná skořicí a pokapaná trochou roztopeného másla.
Zatím žádné komentáře