Jak upéct ananas
-
Jak upéct ananas v troubě
Ananas můžeme upéct v medu, na másle nebo na olivovém oleji. Záleží jen na vaší chuti, jestli k ananasu přidáte vanilku, skořici nebo třeba pepř a citron.
Pečený ananas v medové marinádě
Skvělou marinádu vytvoříte smícháním medu, citronové šťávy a vanilky. Dle chuti je možné přidat trochu rumu.
Na kolečka, proužky či na kostičky nakrájený ananas smíchejte s marinádou, vložte do zapékací mísy a nechte krátce odležet. Připravený ananas dejte zapéct do trouby asi na patnáct minut. Po celou dobu ananas hlídejte, aby se nepřipekl. Podáváme hned po upečení.
-
Jak naložit ananas
Aby se zvýraznila chuť ananasu, můžeme jej před grilováním naložit. Vytvoříme si marinádu z medu, pomeranče a Tequilly. Do vniklé směsi vložíme nakrájený ananas a necháme v lednici hodinu odležet. Přečtěte si další tipy Jak naložit ananas.
-
Jak na grilovaný ananas
Grilovaný ananas je skvělá příloha k masu nebo sladká tečka na závěr grilování. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá.
Nakrájená kolečka ananasu vyjmeme z marinády a necháme okapat. Vložíme na rozpálený gril a necháme krátce opéct, dokud se neobjeví vypálené proužky od grilu. Poté kolečka ananasu otočíme na druhou stranu. Ananasu stačí na grilu pár minut a je hotovo. Nejlépe chutná ještě horký. Ananas můžeme grilovat i bez nakládání do marinády. Stačí jej potřít olivovým olejem.
-
Jak na restovaný ananas
Ananasový dezert vytvoříme snadno i na pánvi. Na rozpuštěném másle krátce orestujeme kolečka ananasu, které posypeme tenkou vrstvou cukru. Cukr na ananasu rychle zkaramelizuje a vytvoří sladkou krustu.
Orestovaný ananas vyjmeme z pánve a můžeme podávat. Výborně chutná s vanilkou zmrzlinou nebo se šlehačkou a polevou z hořké čokolády.
-
Ananas nasladko nebo naslano
Ananas má přirozeně sladkou chuť, proto se více nabízí sladká úprava. Ananas se dá skvěle kombinovat s medem, skořicí, vanilkou, javorovým sirupem, citrónem nebo pomerančem. Příjemné aroma dodá pravý třtinový rum.
Ananas se často podává i k masu a je možné ho použít při přípravě další slaných jídel. Pokud tedy nechceme přislazovat již dosti sladký ananas, můžeme jej ochutit pepřem nebo chilli.
-
Jak nakrájet ananas
Odříznete horní a spodní část ananasu a odstraňte tvrdou slupku. Dřevnatý střed je taky lepší vyříznout. Na grilování je vhodné nakrájet ananas na větší kusy. Nejlepší jsou kolečka nebo podélné proužky. Pokud pečete ananas v troubě na plechu nebo v zapékací míse, můžete jej nakrájet i na menší kostičky.
Ananas je sice tropické ovoce, ale dá se vypěstovat i v našich domácích podmínkách, vše potřebné se dozvíte v článku Jak pěstovat ananas.
Zatím žádné komentáře