Jak upéct štrúdl
-
Štrúdl vs. Štrůdl
Oblíbený jablečný dezert z listového těsta se objevuje na mnoha jídelních lístcích. Málokdy je však napsán správně.
S přihlédnutím k českému pravopisu píše většina lidí ve strově štrúdl „ů“. Je to přeci „u“ uprostřed slova. Ovšem správně se píše „ú“. Slovo štrúdl vzniklo z neměckého „Apfelstrudel“, tudíž jde o slovo cizího původu. Stejně tak je to například se slovem „túra“.
-
Jak upéct štrúdl
Štrúdl je oblíbený i proto, že je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Dnes se podíváme na recept pro úplné začátečníky.
Ingredience na štrúdl
- listové těsto
- jablka
- piškoty
- skořici
- moučkový cukr
- vejce
Postup
V obchodě koupíme listové těsto. Prodává se dokonce těsto předem vyválené a s pečícím papírem. Nepotřebujete tedy ani váleček. Těsto dáme společně s papírem na plech.
Jablka dle libosti nastrouháme, nebo nakrájíme na drobno.
Těsto posypeme nadrcenými piškoty. Piškoty jako podklad absorbují šťávu z jablek, proto se nepromočí samotné těsto a celý závin zůstane křupavý.
Na piškoty dáme jablka a posypeme cukrem a skořicí. Závin zamotáme a potřeme rozšlehaným vejcem. Vejce udělá křupavou kůrku.
Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Závin pečeme cca 20 minut. Záleží však na nastavení a typu trouby. Hotový štrúdl má krásnou zlatou barvu. Pokud se vám zdá moc světlý, nechte ho péct déle.
Štrúdl můžete ještě pozvednout. Před strčením do trouby posypte závin drcenými mandlemi. Ty dodají vašemu závinu šmrnc. Milovníci rozinek jistě ocení, když se pár rozinek smíchá s jablky. Závin zkuste také v hruškové variantě.
Skvěle chutná i kombinace sezónního ovoce a tvarohu. Postup je stejný, jen piškoty vynechejte.
-
Jak upéct štrúdl naslano
Poslední roky se stává slaná varianta štrúdlu víc oblíbenou.
V kuchařkách nalezneme opravdu velké množství receptů a kombinací. Pravidlem ani nezůstalo listové těsto. Záviny se dělají např. z bramborového, nebo taženého těsta.
Na výši se drží závin se špenátem. Podívejme se, jak na něj:
Nejprve připravíme špenát. Na drobno nakrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle, nebo oleji. Přidáme česnek dle chuti a necháme chvíli restovat. Přidáme špenát a osolíme. Takto připravený špenát necháme vychladnout.
Opět můžeme použít již vyválené listové těsto, které rozložíme na plech.
Závin smotáme a potřeme vejcem. Stejně jako u sladké varianty necháme péct štrúdl v předehřáté troubě asi 20 minut.
Pro oživení chuti slaného závinu můžeme přidat osmaženou slaninu.
-
Jak připravit štrúdl drink
Tekutý štrúdl se hodí, když není chuť péct.
Na jeden drink potřebujeme 100 ml rumu, 200 ml jablečného džusu a půl lžičky skořice. Vše promícháme a pijeme.
Obdobou rumové varianty je drink z Fernetu Citrus. Opět se koktejl skládá z jednoho dílu alkoholu a dvou dílů jablečného džusu. Přidejte led, skořici a je hotovo.
Pozor na kalorie. Proč je alkohol kalorický?
Zatím žádné komentáře